Cum se pregătesc piețele financiare pentru ziua de după referendum

Enda Homan va avea o noapte lungă și grea. Ea lucrează ca senior comerciant în valută la Allied Irish Banks Plc din Dublin și va sta cu ochii ațintiți atât pe ecranele unde derulează tranzacțiile dar și pe televizoarele care vor anunța rezultatele referendumului din Marea Britanie. Ca ea sunt mii de traderi angajați din lumea întreagă. Se anunță un nou record pe piețele financiare, atat în termeni de volatilitate, cât și de cafea consumată.

„Este o oportunitate unică pentru traderi, ceva ce nu s-a mai văzut de la Miercurea Neagră din 1992 (n.red. ziua când guvernul britanic a retras lira din sistemul de schimb european)”, a spus un trader citat de Bloomberg. În Europa, traderii și angajatorii lor se pregătesc pentru o noapte mare. Ei așteaptă rezultatele votului, sondajele și orice indiciu care să le arate direcția în care se îndreaptă Regatul Marii Britanii. „Toate birourile sunt în modul de război. Volatilitatea este aşteptată să explodeze”, a spus Frederic Ponzo, managing partner la GreySpark Partners, o firmă de consultanţă. JPMorgan Chase a închiriat camere de hotel lângă Canary Wharf, la fel şi Barclays, care chiar şi-a trimis ieri o parte din angajaţi acasă pentru a fi odihniţi astăzi.

Alte bănci oferă paturi supraetajate, sushi și pizza. Toată lumea are cafea la meniu Având în vedere că sondajele arată o luptă strânsă între cele două tabere, traderii vor fi legaţi de butoanele „sell” sau „buy” imediat ce primele vor fi făcute publice vineri dimineaţa. Pentru că piața de schimb valutar este singura piață majoră care comercializează 24 de ore pe zi, traderii nu își vor putea permite să rateze câștigurile. Aite Group LLC spune că profiturile sau poerderile ar putea să ajungă chiar la sute de milioane de dolari pentru că vor fi perturbări sălbatice. E o perioadă foarte interesantă pentru lira sterlină. În funcție de cum merge votul, moneda britanică se va scufunda la nivelul minim din ultimele trei decenii sau va urca spre cea mai mare cotă din acest an, conform unui sondaj efectuat de Bloomberg în rândul mai multor economiști.

Aproximativ 140 de miliarde dolari în numerar așteaptă să fie investite, confirm Barclays, iar deținerile investitorilor de numerar sunt cele mai ridicate din 2001, potrivit unui studiu Bank of America. „Activitatea cea mai frenetică va avea loc cu o oră sau cu două înainte de anunțarea primelor rezultate ceea ce înseamnă că personalul bancar din Marea Britanie va colabora îndeaproape cu omologii lor din Asia, piață deschisă la momentul respectiv”, a declarat Javier Paz, analist senior compania de consultanță Aite Group din Boston. Traderii vor veni la job cu mult înainte de ora de deschidere a bursei de la Londra, 8 dimineața.

„Întreaga echipă vine la ora 2 dimineața, când probabil se apropie anunțul primelor rezultate. Parțial este și o curiozitate din partea noastră. Avem nevoie să fim pregătiți să primim comenzile de la clienții noștri „, a declarat Ben Kumar, un manager de investitii la Investment Management Seven din Londra, care are pe mână în jur de 15 miliarde de dolari. “Eu personal voi sta treaz toată noaptea. Mă voi uita la reacțiile din piață pentru a mă pregăti pentru ziua de tranzacționare de mâinie. Nu cred că voi avea nevoie de mai mult de o cafea. Eu și soția mea avem un copil de anul trecut și avem déjà experiență cu nopțile nedormite”, sus’ine la rândul său Gordon Shannon, menager de bani la Twentyfour Asset Management din Londra.

Peste drum de un sediu al Royal Bank of Scotland Group Plc se află un McDonald’s, care se va dovedi salvator pentur traderii de acolo. “Vom avea de acoperit tranzacții și operațiuni timp de 24 de ore, chiar și la McDonald’s de peste drum”, a declarat Ross Walker, senior economis la RBS. Primele rezultate sunt programate să apară la miezul nopții, conform Asociației Presei. Până la ora 03:30 se estimează că mai mult de jumătate din voturi vor fi numărate, iar numărarea va fi gata până dimineață, la 7. Unii dintre traderi vor dormi. Mark Dowding, partener la Royal Bank of BlueBay Asset Management LLP Canada, cu sediul la Londra, susține că e greu să stai treaz toată noaptea. “Ai nevoie de energie pentru a lua decizii de investiții solide a doua zi după vot”, a spus acesta. În Scandinavia, acolo unde soarele încă strălucește la miezul nopții, lucrurile par mai relaxate.

Danezii, de exemplu, sărbătoresc Sankt Hans sau Saint John’s Eve. Aurelija Augulyte, strateg la Nordea Bank AB din Copenhaga, intenționează să participle la o petrecere pe plajă, iar la 5 dimineața să fie la birou. Alții vor pleca în vacanță, precum Joe Tracy, șef la Svenska Handelsbanken AB din Stockholm. „Opinia mea personală este că va fi un Brexit, dar în acea zi voi fi în vacanță, în drum spre New York. În Suedia piețele sunt închise. Este petrecerea de Revelion din mijlocul verii. Ajunul Sânzâienelor este una dintre cele mai importante sărbători ale noastre”, a declarat Tracy, care este responsabil pentru toate vânzările nordice de capital ale băncii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.