Cumetria care a șubrezit România, gata de o nouă năvală

Unul dintre cele mai nocive fenomene politice ale ultimilor ani, cu efecte cuantificabile asupra țării, dă semne de reîntoarcere în forță.

În vreme ce toată agitația media se concentrează asupra numelor „premierilor“ propuși sau ținuți la secret de partide, formațiunile își fac nestingherite socoteli pentru celelalte scaune ale amicilor de la Palatul Victoria. Mai vechiul nărav al liderilor politici de a popula listele electorale cu amici nu a ocolit nici oferta din 11 decembrie, iar de aici până la planul de a-i promova într-un eventual guvern nu mai este, în mintea lor, decât un pas.

Startul l-a dat, la vedere, președintele PNL Alina Gorghiu.

Cu un partid cotat cu șansa a doua de a forma viitorul Guvern, Gorghiu și-a făcut deja o socoteală pentru Ministerul Economiei sau al Finanțelor, anunțând că îl vede în acest portofoliu pe Florin Cîțu, un apropiat al soțului său Lucian Isar.

„Vorbesc de oameni în PNL foarte bine pregătiți. Adriana (n.r. Săftoiu) poate să fie foarte bine un ministru al Educației, Florin (n.r. Cîțu) la Economie sau Finanțe. Sunt oameni care oricând ar putea să ocupe un portofoliu de ministru fără să am vreo ezitare să-i propun pentru asta și fără să mă gândesc că nu știu în prima secundă ce vom face acolo. Diferența dintre noi și PSD este aceasta“, a spus Gorghiu, la B1 Tv.
Înainte de a-l vedea, imaginar, pe treptele Palatului Victoria, PNL l-a pus pe Cîțu pe locul doi la Senat, la București. Fost trezorier al ING, apropiatul soțului lui Gorghiu s-a făcut remarcat prin critici la adresa guvernatorului BNR. Până la dovezi despre o competență a sa la nivel guvernamental, promovarea acestuia amintește însă de alți amici ai conducerii PNL, vânduți cu mare pompă opiniei publice, dar care au eșuat lamentabil.

Amicii au dat cu oiștea-n gard

„Amicul“ Daniel Chițoiu, spre exemplu, a fost plantat de Crin Antonescu pe aceleași posturi guvernamentale pe care Alina Gorghiu i le-ar atribui acum lui Florin Cîțu.

Chițoiu a fost numit președinte interimar al PNL de către Antonescu și ministru al Economiei, iar apoi vicepremier și ministru al Finanțelor în guvernele Ponta, pentru ca mai apoi, tot Crin Antonescu să fie cel care să-i ceară demisia. Bașca, mult promisul Daniel Chițoiu a ajuns și pe listele DNA. Tot în tabăra liberală, fostul președinte PNL este autorul a numeroase propuneri făcute din rândul amicilor politici, care nu au confirmat. Eșecurile numite Relu Fenechiu, Radu Stroe, Cristian David, Ovidiu Silaghi sau fostul primar Rareș Mănescu poartă girul fostului lider al liberalilor, care, la sfârșitul comediei, acuza: „Au primit tot de la acest partid, Chițoiu, Radu Stroe, Norica Nicolai, oameni care au dat foarte puțin acestui partid și care în acest moment probabil îl vor părăsi“.

Vine și amicul Sistemului?

Practica promovării în funcție de amiciții este binecunoscută nu doar de liberali. Cimentat de Traian Băsescu, care a ridicat-o pe amica Udrea la rang de ministru, alături de o pleiadă de acoliți, năravul a fost însușit de toate partidele care au deținut guvernarea. PSD-iștii nu sunt nici ei străini de aceste practici. Cazul amicului lui Victor Ponta, Dan Șova, care de la ministru pentru proiecte de infrastructură a sfârșit între mirul senatoarei Jipa și o pereche de cătușe, este doar unul dintre cele mai elocvente exemple.
Pentru componența viitorul guvern, din PSD nu a transpirat până acum nicio propunere, dar presa vehiculează deja un nume de campion al tuturor „amicilor “ din politică. Astfel, numele lui Georgian Pop, amicul Sistemului de această dată, este vehiculat pentru portofoliul Apărării, dacă partidul lui Liviu Dragnea câștigă alegerile, iar al lui Robert Cazanciuc pentru Ministerul Justiției. Cert este că PSD are antecedente solide în a promova amici ai Sistemului, prezența lui Ioan Rus în primul guvern USL ca ministru de Interne fiind doar un exemplu.

Cât de mult se vor întinde și de această dată aceste năravuri, care au făcut găuri în bugetul țării și au săpat la temelia încrederii populației în propria țară, o va arăta, în scurt timp, lista finală pentru viitorul guvern de după 11 decembrie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marieta Visan 265 Articole
Autor

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.