Dan Șova, pus sub învinuire

Fostul ministru al Transporturilor Dan Șova s-a prezentat miercuri la DNA pentru a fi audiat de procurori în dosarul în care se fac cercetări privind contracte încheiate de firma „Şova şi asociaţii” cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Update: Dan Șova este urmărit penal de DNA pentru trei infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu. Alături de Dan Șova este urmărit penal și Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni (C.E.T), acuzat de cinci infracțiuni de abuz în serviciu.

Conform DNA, în perioada 2007-2008 firma „Şova şi Asociaţii” a încheiat trei contracte de asistenţă juridică cu complexurile Turceni şi Rovinari, în urma cărora acestea ar fi fost prejudiciate cu aproape 3,5 milioane lei.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, Șova „a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes)”.

Într-un alt caz, conform DNA, în perioada 2 octombrie – 1 noiembrie 2007, cu ştiinţă, în contextul litigiului dintre CET şi Electrica, Dan Şova ar fi insistat pe lângă Cristea să încheie un contract distinct de asistenţă juridică cu privire la respectivul litigiu, „contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal un act adiţional la contractul de asistenţă juridică”. Şi în acest caz, Şova ar fi conceput termenii şi condiţiile actului adiţional, l-a semnat din partea SCA „Şova şi Asociaţii”, obţinând un folos necuvenit pentru societate de 1.142.400 lei (inclusiv onorariul de succes), spun procurorii.

Totodată, Șova, în perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM – SC pentru Închiderea – Conservarea Minelor SA, ar fi insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. „De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes)”, afirmă procurorii anticorupție.

Potrivit DNA, suma totală reprezentând folos necuvenit în favoarea „Şova şi Asociaţii”, ca urmare a contractelor de asistenţă juridică încheiate cu complexurile energetice Turceni şi Rovinari este estimată la valoarea de 3.455.754 de lei.

Update: La ieşirea de la DNA, purtătorul de cuvânt al PSD a declarat că procurorii l-au pus sub învinuire pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul în care se fac cercetări privind contracte încheiate de firma „Şova şi asociaţii” cu complexurile Turceni şi Rovinari.

Şova a precizat că este vorba despre o sesizare făcută, cel mai probabil, de fostul şef al ANAF Sorin Blejnar. Dan Șova a mai spus că nu se poate vorbi de vinovăţie și că e normal ca procurorii să facă cercetări. Fostul ministru a mai precizat că faptele vizate în dosar sunt din perioada în care el nu a avut legătură cu politica.

Răspunzând unei întrebări, Șova a declarat că premierul Ponta nu are legătură cu aceste contracte și că niciun ban nu a a ajuns la acesta.

Referitor la onorariul acestor contracte Șova a spus că era de 1-2% din valoarea recuperată în beneficiul celor două complexuri energetice.
De asemenea, Şova a spus că nu a dat o declaraţie în faţa anchetatorilor și că urmează să vadă mai întâi dosarul.

Fostul ministru a ținut să mai precizeze că nu se teme de nicio anchetă.

La intrarea la DNA, Șova a spus că va face declarații după întâlnirea cu procurorii DNA pentru a se lămuri despre ce este vorba. El a adăugat că nu se teme de nimic.

În 2012, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în legătură cu mai multe nereguli descoperite în urma unor controale la unităţile miniere şi energetice din Gorj, arată Ministerul Finanţelor.

ANAF a făcut controale la toate cele trei unităţi, ultimul finalizându-se în decembrie la SNL Oltenia.

Rapoartele celor trei controale, care vizează perioada 2007-2009, au fost înaintate DNA pentru continuarea cercetărilor, inspectorii ANAF.

Imediat după izbucnirea scandalului, Dan Șova a respins acuzațiile ANAF și a calificat drept „total false si niste minciuni” informațiile care acreditau ideea că Victor Ponta ar fi facilitat și beneficiat de pe urma acestor contracte de asistență juridică.

De asemenea, în noiembrie 2013, europarlamentarul Monica Macovei spunea că valoarea contractelor cu Rovinari și Turceni a crescut prin semnarea unor acte aditionale și după ce Ponta a devenit partener senior pe 30 august 2007, potrivit EpochTimes Romania.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.