Darea în plată ar putea scăpa de impozitare

Ministerul Finanțelor va analiza propunerea făcută de Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Finaciare (AURSF) de a fi scutite de impozit transferurile de proprietăți realizate prin legea dării în plată. „Am avut discuţii cu AURSF, am primit astfel de solicitări şi din alte părţi (…) Vom analiza această propunere înaintată de asociaţie“, a răspuns ministrul de resort, Anca Dragu.

Oficialul a ținut să precizeze că, în faza de proiect, „legea dării în plată a stat în dezbatere aproape un an de zile şi nu are referiri explicite la taxarea acestor tranzacţii”. “Ca atare, se aplică legislaţia în vigoare, şi anume Codul Fiscal, care prevede o taxare de 2-3% pentru fiecare tranzacţie“, a menționat Dragu. Ministrul a spus că modificarea ar putea fi făcută prin schimbarea Codului Fiscal, care se poate face printr-o ordonanţă de urgenţă.

AURSF a solicitat Ministerului Finanţelor Publice eliminarea impozitului în cazul dării în plată şi Uniunii Naţionale a Notarilor Publici diminuarea taxelor notariale cu 90%, a anunţat miercuri preşedintele Asociaţiei, Alin Iacob. „AURSF a făcut două demersuri în acest sens. Ieri (marţi-n.r.) am trimis o scrisoare MFP în care solicităm elaborarea unei Ordonanţe de Urgenţă prin care să se excepteze beneficiarii Legii nr.77/2016 de la de la plata impozitului pe venitul din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal. Ca motive am invocat, în primul rând, faptul că debitorul nu realizează un câştig ci, din contră, are o pierdere semnificativă din renunţarea la locuinţă, din avansul plătit la contractarea creditului, care la vremea respectivă ajungea la 20%, din plata ratelor timp de 8 – 10 ani, care de multe ori au inclus dobânzi şi comisioane percepute în mod abuziv de bancă. Aşadar, debitorul plăteşte impozit pe pierdere”, a explicat Iacob. Conform acestuia, perceperea acestui impozit, care poate ajunge chiar la 10.000 de lei, reprezintă o barieră artificială şi incorectă în calea deciziei debitorului de a apela la prevederile Legii privind darea în plată.

Avocatul AURSF, Alexandra Burada, a prezentat un exemplu de calcul cu privire la impozitul care trebuie plătit la valoarea imobilului comparativ cu cel care revine dacă se aplică la soldul creditului. Astfel, pentru un apartament în valoare de 24.710 euro, conform expertizelor notariale, impozitul de 2% ar fi de 2.217 lei. Împreună cu taxele notariale şi celelalte taxe percepute, debitorul ar ajunge la un cost de 4.100 de lei. Pentru acelaşi apartament, cu un sold al creditului de 80.000 de franci elveţieni, impozitul ar fi de 6.477 lei, iar taxele locale ar ajunge la 10.900 de lei.

Secretarul de stat în Ministerul Finanțelor, Gabriel Biriș, a declarat recent că “darea în plată” nu exclude plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor immobile din patrimonial personal și a prezentat un exemplu de calcul al acestui impozit. El a răspuns unei întrebări adresată de Camera Notarilor Publici referitoare la această speță și a taxat poziția avocatului Gheorghe Piperea, cel care a scris actul normativ zis și “dai casa și scapi de datorii” conform căreia cel care renunță la imobil nu va trebui să plătească nimic. “Darea în plată a stârnit o altă „controversă”, de data aceasta cu privire la plata impozitului pe venitul din transferul bunurilor imobile din patrimoniul personal, ca urmare a dării în plată. Avocați și deputați celebri, care au susținut această lege, s-au exprimat în sensul că Ministerul Finanțelor Publice ar trebui să-i scutească pe oameni de la plata acestui impozit. Impozitele, însă, se stabilesc prin lege! La fel și excepțiile de la plata impozitelor. Cum legea privind darea în plată nu a stabilit nicio excepție, M.F.P. nu poate spune altceva decât ce spun legile în vigoare. Am răspuns astăzi întrebării adresate de Camera Notarilor Publici, clarificând că: impozitul se datorează în conformitate cu prevederile articolului 111, alineatul 1, din Codul Fiscal; baza de calcul a impozitului o reprezintă valoarea debitului (principal + accesorii), pentru care se face darea în plată (la data dării în plată)”, a scris Biriș pe contul său de Facebook. Oficialul Ministerului Finanțelor a prezentat și un exemplu de calcul: “Darea în plată al unui imobil achiziționat în 2008 pentru un debit (principal neachitat + dobânzi + penalități) de 500.000 lei. Impozit = 200.000 x 2% + (500.000 – 200.000) x 1% = 7.000 lei. Impozitul se achită de către debitor”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.