Datoriile Petromidia au fost convertite în acţiuni

Acţionarii companiei au decis, cu 100% din voturi, să „confirme exercitarea opţiunii societăţii de a converti în acţiuni obligaţiunile nerăscumpărate la data scadenţei în baza şi în conformitate cu Convenţia de Emisiune şi legislaţia specifică aplicabilă (…)”. Propunerile au fost aprobat în AGA, se arată într-un raport al companiei transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

 

Totodată, Consiliul de Administraţie al companiei a fost împuternicit să „hotărască, să negocieze şi să semneze orice documente în vederea rescadenţării, reducerii şi/sau refinanţării, totale sau parţiale, a contractului de împrumut încheiat la 12 august 2008 între societate şi The Rompetrol Group, inclusiv constituirea de garanţii reale mobiliare şi/sau imobiliare în favoarea The Rompetrol Group”, potrivit documentului citat.

The Rompetrol Group, deţinut integral de KazMunaiGaz din Kazahstan, trebuie să ramburseze 2,4 miliarde lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003.

În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Rompetrol Rafinare, controlată în proporţie de 99% de The Rompetrol Group, a răscumpărat obligaţiuni în valoare de 71 milioane dolari şi a plătit 24 milioane dolari reprezentând dobânzi aferente.

Sumele obţinute din majorarea capitalului social, folosite pentru nevoile generale ale societăţii

Acţionarii companiei au mai aprobat, marţi, ca sumele obţinute în urma majorării capitalul, decisă la finele lunii iunie, să fie utilizate pentru „nevoile generale ale societăţii, inclusiv pentru rambursarea oricăror datorii scadente”.

Rompetrol Rafinare a strâns de la acţionari în perioada iulie-august 329,49 milioane lei printr-o majorare de capital, banii fiind destinaţi rambursării unei părţi din obligaţiuni. Majorarea de capital a fost, însă, contestată de Ministerul Finanţelor Publice, care a pierdut în luna august primul proces, la Tribunalul Constanţa.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a instituit, vineri, sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii ale Rompetrol Rafinare, precum şi asupra participaţiilor în filialele sale, ca măsură de precauţie împotriva înstrăinării de către companie a unor active în perioada imediat următoare. Acţiunea fost contestată luni în instanţă de către companie.

Împrumutul de 720 milioane dolari, scadent la 12 august 2010, este garantat de Rompetrol Rafinare cu acţiunile pe care le deţine la filialele sale Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Petrochemicals, Rompetrol Logistics şi cu unele imobile ale rafinăriei Petromidia.

Rompetrol Rafinare a atacat, luni, în instanţă, măsura ANAF de a pune sechestru asigurător asupra unor terenuri şi instalaţii. „Rompetrol a atacat luni în instanţă decizia ANAF, iar astăzi aşteptăm să ni se comunice termenele de judecată. Este mai mult o presiune, dar într-o negociere nu se fac presiuni, părţile nu se hăituiesc. Este un fel de război de gherilă”, a declarat Ana Diculescu Şova, partener la casa de avocatură NNDKP.

Ea a adăugat că Rompetrol nu intenţionează să vândă active sau să îşi diminueze patrimoniul şi consideră că ANAF a procedat „abuziv” şi „excesiv”.”Apreciem să ANAF a acţionat abuziv, excesiv, nu avea dreptul să o facă. Rompetrol nu a făcut niciun gest să vândă active sau să îşi înstrăineze patrimoniul. Această măsură nu se impunea pentru că este o creanţă comercială, şi nu una bugetară, iar din acest motiv ANAF nu are dreptul de a acţiona ca un creditor bugetar”, a precizat Diculescu Şova.

Acţiunile Rompetrol Rafinare au închis şedinţa bursieră de luni la un preţ de 0,0625 lei pe titlu, în scădere cu 1,57%. La această cotaţie capitalizarea companiei este de 1,3 miliarde lei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.