×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 7 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 06:08
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Pepinieră de talente
De ce România este Silicon Valley al Europei de Est
Salariile programatorilor ating sume incredibile faţă de cele pe care le încasează alte categorii profesionale
Salariile programatorilor ating sume incredibile faţă de cele pe care le încasează alte categorii profesionale

Programator. Este astăzi cea mai invidiată meserie. Salarii mari într-o lume afectată de aproape un deceniu de criză. Tehnologia informațională este astăzi mai vitală decât aerul, așa că specialiștii IT sunt căutați, apreciați, chiar vânați. Despre România se spune că este de câțiva ani Silicon Valley al Europei de Est. Salariile, deși mult sub cele din California, ating sume fabuloase într-o țară cu venituri mici.

Estimările pentru industria IT din România sunt de 4,1 miliarde euro în 2017 și se așteaptă să ajungă la 5,5 miliarde euro în 2020. Motivul avântului spectaculos al acestui domeniu se regăsește în exporturi, după cum se arată într-un studiu al Software and IT Services, lansat de ANIS.

IT&C – 5,6% din PIB

Domeniile economiei cu cele mai mari contribuții la PIB erau până de curând industria, agricultura și construcțiile. În 2010, IT-ul și comunicațiile se aflau la același nivel cu transportul, comerțul,
HORECA.

În 2016 însă, contribuția sectorului IT la PIB a fost cu 42% mai mult față de 2015. Acum, IT&C a depășit agricultura, aportul la PIB fiind 5,6% anul trecut, comparativ cu agricultura, a cărei pondere s-a situat la 3,9% din PIB.

Facilități pentru IT-iști

Programatorii cu diplome universitare de lungă durată sau acordate după terminarea ciclului I de studii universitare de licență sunt scutiți de impozitul pe venitul de 16% din salariu, începând cu 1 iulie a.c. Condiția este ca angajatorul să obțină venituri de cel puțin 10.000 euro de pe urma muncii fiecărui programator angajat, în anul fiscal anterior.

Și firmele de IT nou-înființate beneficiază de prevederile Ordinului 409/4020/737/2017, chiar dacă nu îndeplinesc plafonul. „Să presupunem că se înființează o companie în acest moment, care va beneficia de această facilitate fiscală. La sfârșitul acestui an, compania respectivă nu trebuie să facă dovada că a produs 10.000 euro/programator. Anul viitor, în 2018, la fel, nu trebuie să facă această dovadă, ci abia din 2019, când trebuie să demonstreze că are veniturile respective. În cazul companiilor de profil mai vechi de pe piață, există obligativitatea de a face această dovadă“, explica ex-ministrul Comunicațiilor Augustin Jianu.
Noul ordin elimină obligativitatea existenței unui produs final destinat comercializării, astfel încât și firmele de IT care produc doar componente de soft să beneficieze de prevederile legii.

Exportul de servicii şi produse IT va ajunge în acest an la 77%

Avem nevoie de 300.000 de specialiști

În fiecare an sunt create noi locuri de muncă. Cele mai multe companii IT se află în București și Cluj. În 2014 existau 75.000 de programatori angajați plus încă 17.000 de specialiști înregistrați ca PFA. 50% din locurile de muncă se află în Capitală.

Există însă și o problemă. Numărul programatorilor se află în scădere, ceea ce a determinat mai multe companii să încheie parteneriate cu universități din țară. Colaborările au drept scop oferirea de burse și programe de internship pentru perfecționarea specialiștilor IT.

Se estimează că piața în domeniu are nevoie de 300.000 de specialiști, întrucât există deja mulți investitori atrași de industria IT.

„În prezent, avem în total peste 500 de angajaţi pe plan local şi sperăm ca în următorii doi ani să ne dublăm echipa din România. În orice moment avem 100 de poziţii deschise“, spune Valentin Stănescu, director general pentru Dell-EMC România.

Printre cele mai mari firme în domeniu care activează în România sunt Oracle, Microsoft, Dell, Amazon, dar și în sectorul jocurilor pe computer, Ubisoft ori Electronic Arts.

Salariu de 3.000 euro pentru un senior software

„Industria de tehnologie se va dezvolta în primul rând către export şi poate crea 500.000-1.000.000 de locuri de muncă în următorii zece ani, cu o contribuţie importantă la PIB şi la crearea de valoare adăugată, însemnând un nivel potenţial de 5-10 miliarde euro anual. Industria de tehnologie se va dezvolta, cu o creştere continuă a ponderii exportului faţă de cererea din piaţa internă, ceea ce va stimula suplimentar evoluţia PIB, câtă vreme industria creşte cu 12-15% anual, de 3-4 ori peste creşterea PIB“, spune Florin Talpeș, CEO Bitdefender.

Firmele IT străine au venit inițial aici pentru dezvoltarea de produse și pentru suport, însă au descoperit în tinerii români adevărate talente. Așa se face că pe piața IT autohtonă competiția este din ce în ce mai mare, iar căutarea de specialiști mai acerbă. Salariile au explodat. Programatorii sunt din ce în ce mai căutați.
Motive suficiente pentru ca salariile lor să fie deja de mulți ani printre cele mai ridicate din țară. Creșterea veniturilor unui programator a început din 2005, dar în 2008 au înregistrat un salt important: cu 32% mai mari decât în anul anterior.

La începutul carierei, un specialist IT are aproximativ 800 euro și poate ajunge la 3.000 euro pentru un senior software developer.

„Bucureştiul este Silicon Valley al Europei de Est. E multă valoare în România pentru noi. Avem 140 de angajaţi în toată lumea, însă cel mai mare birou al nostru este la Bucureşti, cu 100 de oameni. Este construit pe o investiţie pe termen lung. Este mult talent aici, oamenii lucrează într-o cultură similară cu Vestul Europei sau SUA“, afirma Erik Barraud, VP Product la AdsWizz, companie ce activează în domeniul platformelor audio.

Servicii bancare de pe telefon

Și în domeniul bancar digitalizarea informatică este astăzi indispensabilă. „Lumea nu mai are nevoie de bănci, ci de servicii bancare, care se pot oferi în totalitate în modul digital. Atât timp cât ai un telefon, poţi să îţi faci toate serviciile. În viitor nu vom mai avea nevoie să mergem la o unitate bancară nici măcar ca să deschidem relaţia bancară. Cerinţele utilizatorilor sunt relativ simple, ei au nevoie de accesibilitate, au nevoie de siguranţă şi de servicii simplu de folosit. Ar fi folositor dacă am avea mai mulţi absolvenţi de IT, în PIB se vede că cea mai mare creştere vine din sectorul IT. Am început activitatea în România acum doi ani. În acest moment avem 300 de ingineri IT, în ultimul an am angajat aproximativ 100 de persoane“, spunea Marian Ion, CEO ING Software Development Center.

Digitalizarea de tip cloud, tot mai necesară

Industria auto este un domeniu vizat mai ales de soluțiile de comunicații unificate implementate în cloud. „Sunt din ce în ce mai căutate soluţiile de Unified Communications as a Service, care să permită o colaborare fără întreruperi şi acces în timp real la informaţii de orice tip“, scrie într-un comunicat al companiei Luxoft, necesar mai ales schimbului de informații la distanță mare.

Deși digitalizarea de tip cloud a avut o creștere între 16%-31% în România, țara noastră se află pe locul 28, potrivit Eurostat. Integrarea tehnologiilor digitale de către companii a înregistrat progrese limitate, iar rezultatele sunt sub media UE.

Și soluțiile de realitate virtuală și augmentată sunt din ce în ce mai necesare în industria auto. „În 2017 vom asista la consolidarea elementelor de realitate augmentată (AR) pentru a îmbunătăţi gradul de interactivitate a computerului de bord şi pentru a asista şoferii în diferite operaţiuni. Soluţiile de realitate augmentată care indică obstacolele de pe drum sau care afişează trasee vor deveni tot mai răspândite“, se arată într-un comunicat al companiei Luxoft.

Exporturi spectaculoase, consum intern scăzut

Motivul avântului spectaculos al acestui domeniu se regăsește în exporturi. Acum, din cei 4,1 miliarde euro, exportul de servicii și produse reprezintă 3,5 miliarde euro, iar piața locală – sub 1 miliard euro. Motivele creșterii spectaculoase a exporturilor se află în insuficienta dezvoltare a pieței locale, dublată de cererea mare de produse și servicii IT pe piața externă.

Exportul de servicii și produse IT va ajunge în acest an la 77%, comparativ cu 69% în 2015. În schimb, piața locală este în scădere, fiind, în 2017, de 23%, comparativ cu 31% în 2015, se arată într-un studiu al Software and IT Services, lansat de ANIS.

Consumul de servicii și produse IT pe piața externă este datorat statelor dezvoltate economic, care vor să-și eficientizeze activitățile prin intermediul tehnologiei. Și pe piața internă o parte dintre furnizori sunt companii străine care folosesc programatori români pentru crearea de software pe care ulterior îl exportă.

50% din locurile de muncă ale industriei IT se află în Capitală

Reimport de tehnologie IT

Din păcate, consumul de tehnologie la nivel local se răsfrânge asupra productivității, atât din domeniul public, cât și în cel privat. Pe de altă parte însă, companiile străine exportă produsele și serviciile IT, ele deținând dreptul de proprietate asupra lor, și apoi sunt vândute pieței din România la un preț mai mare.
Comparativ cu celelalte state UE, procentajul companiilor care nu apelează la servicii de Internet mobil este mare. Și la servicii publice digitale, rezultatele României sunt sub media europeană. Estimările arată însă că se vor face progrese mari în operațiunile de tip Open Data.

Soluții pentru piața internă

Folosirea talentului programatorilor români, crearea de servicii și produse IT pentru piața internă, facilități fiscale pentru licențierea produselor realizate de companiile autohtone, dezvoltarea învățământului în domeniu, organizarea de licitații transparente pentru achizițiile de tehnologie informațională de la companiile locale, testarea pe piața din România a produselor și abia apoi exportarea lor în alte țări sunt soluțiile recomandate de analiști.

Cele mai bine plătite tehnologii sunt Windows Phone – cu un salariu brut de 3.788 euro/lună, Cassandra – 3.525 euro/lună, R – 3.161 euro/lună, Scala – 2.813 euro/lună și Hadoop – 2.813 euro/lună. Și tehnologiile Cloud sunt bine plătite.

Vârsta medie a unui programator este 27 de ani, potrivit unui studiu headhunting IT. Programatorii Front-End Web Developer din România au în medie 4,4 ani experiență, FullStack Developer au 6 ani, Back-End Developer și Mobile Developer au 5,5 ani. Media unui programator Engineering Manager este de 9,6 ani experiență.

Exportul de servicii și produse IT va ajunge în 2017 la 77%, comparativ cu 69% în 2015. În 2017 piața locală este de 23%, în scădere, comparativ cu 31% în 2015.

Din cele 300 de companii IT care activează în România, 60% sunt străine, 40% sunt românești.
73% din venituri aparțin companiilor străine, doar 27% firmelor românești.

Tehnologia 5G va genera venituri de 3,2 miliarde dolari

Posibilitățile de afaceri realizate prin folosirea tehnologiei 5G pentru digitalizarea industriilor din România vor valora 3,2 miliarde dolari până în 2026.

Pe plan mondial, estimările depășesc 1,2 trilioane dolari, conform studiului Ericsson. Compania preconizează venituri de aproximativ 582 miliarde dolari în următorii 9 ani, respectiv o creștere de 34%.

Giulia AnghelPublicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
4160
 | 7
 | 25
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Indianul Talpa Iute
0
Astia de la IT (corporatistii cum ar veni) au (multi, nu toti) faciesuri de sclaveti .Nici nu-i de mirare: stai ca leguma ore intregi pe un scaun. Asta e viitorul omenirii? Trist. Vorba mea: daca se ia curentu'? Sa ajungem ca in Sillicon Valey? Mai bine nu...cititi cartea lui Hurduzeu , "Sclavii fericiti-lumea vazuta din Sillicon Valey" . Cred ca la altceva nu se gandesc ,excluzand #rezist. Dar au facilitati, bine-nteles ...
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Santa Klaus
+1
Un minoritar,.. care a reușit să facă romania să aibe internet și rețea extinsă. Unul care tace modest. Datorită lui romania are internet mai rapid decât in america, de exemplu. Iar românu impotent care se vrea și programator, cumpără softuri simple la prețuri astronomice de afară. Ce să mai crezi ? Prostie sau impotență,... sau ambele ?
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
Albert
+1
Ce s-a inventat in Romanian Silicon Valley si cati inventatori exista? Cate companii noi IT au fost infiintate? Cate centre tehnologice exista? Credeti ca programatorii pot face prin ei insisi o Silicon Valley? Exagerati fara nici o retinere.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Matei
+3
« De ce Romania este Silicon Valley a Europei de est » ? Din exact aceleasi motive pentru care Romania este un « Eldorado » pentru occident. Cu banii pe care un postas (in vest) ii poate agonisi in cativa ani, aceiasi persoana poate deveni un investitor important in Romania. Imprumutandu-se pentru douazeci de ani, un salariat roman isi poate cumpara un apartament modest in Romania. In conditii similare, un functionar occidental poate cumpara in Romania o fabrica, cu teren cu tot. Romanii sunt isteti. Inca. Pe masura ce timpul trece insa, structura genetica a generatiilor se altereaza. Traiul « pe sponci » si lipsurile stimuleaza « descurcareala » dar sleiesc organic structura genetica. Prima resursa de care a fost spoliata Romania a fost cea umana. Cei mai inzestrati dintre romani au aplucat calea strainatatilor, lasand in urma o populatie mai putin inzestrata, ce prolifereaza intr-un mediu de saracie. Nu este « selectie naturala » si nici « eugenism ». Este ceea ce rezulta atunci cand in administratia tarii nu este « cap ». Adica, vai de « picioare ». Si, inca ceva : programarea, ramura principala din a treia grupa de informatica, uzeaza enorm. Este o « munca grea », similara siderurgistilor. Efectele specifice asupra sanatatii se fac cunoscute mai tarziu, atunci cand nu mai este nimic de facut in prevenire. Este pregatit sistemul de sanatate din Romania sa faca fata afectiunilor viitoare ale acestori cetateni ?
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
40 DE ANI DE IT @ Matei
+2
PAI CHIAR ESTE! SUNT ACTIONAR UNIC FIRMA IT (editat). ANGAJATI CARTI MUNCA 3. UNUL DIN EI BONA COPILULUI! ACU PENSIONARA! RAMASI 2!! COLABORARE FIRMA IT DIN BRAZILIA PE 15000 EURO/LUNA CONTRACT FERM PE 5 ANI!! CLIENTI STABILI? 4 din GERMANIA, 2 DIN FRANTA! VENIT, INCOME, ANUAL LA 350000 EURO!! TAXE? 1% PA CFRA DE AFACERI SI 5% PA DIVIDENTE!!! SALARII ANGAJATI? CITE 3000 EURO! PA NET SALARIILI! IMPOZITARILII LA MINE! INTELEGE-TI CEVA? DACA NU PUNETI DRACULUI MINA PA LEGISLATIA FISCALA SI NU MAI BATETI CIMPII IN POSTARI! DA PENTRU NOI CEI CU STIINTA DE CARTE, DE MATEMATICA ROMANIA ESTE OLEACA PARADIS!! PENTRU RESTUL CU DREPTUL, ASEUL SI CE O MAI FI PA LA PRIVATE FACULTATI, FLACAI POLITICA SI TAIATUL FRUNZEI LA CIINI VA ASTEAPATA!
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Mars @ Matei
+2
Daca vrei sa vezi ceva negativ cu orice pret, pana si o asemenea poveste de succes o poti transforma intr-o drama patetica. "Cei mai inzestrati dintre romani au plecat". Ei bine eu sunt dintre cei plecati (deci as putea sa ma simt complimentat), dar pot sa-ti spun ca au plecat tot felul de oameni, si foarte buni, si mai putin calificati, si foarte slabi profesional/necalificati. Apoi, ce zici de scenariul in care unii dintre cei plecati se intorc inapoi cu cateva zeci sau sute de mii de euro, odata ce au observat diferenta de oportunitate pe care o ofera Romannia? Nu numai functionarul neamt ci si emigrantul roman se poate prinde si profita de acest gap dintre puterea de cumparare in vest si cea din Romania. Ca daca ramane acolo tot douazeci de ani tre sa lucre sa-si plateasca un apartament modest. Sau mai degraba 30-40... Nu mor caii cand vor cainii. Romania are un mare viitor, in ciuda tuturor profetiilor pesimiste. Sau poate nu in ciuda ce chiar de aia...
Publicat Luni, 17 iulie 2017
+Răspunde
gelu
+5
Bla, bla, bla, Foarte mute multinationale din Romania nu platesc impozit de angajator in tara noastra pagubind bugetul de stat cu miliarde de euro anual. Basca ca nici IT-sti angajati in Romania nu platesc nici ei vreun impozit la stat. Asa ca bugetul statului este tepuit la greu de miliarde de euro anual. Mergand pe logica asta a neimpozitarii IT si altor multinationale statul roman va intra efectiv in colaps ceeace va duce in final la destramarea Romaniei ca stat. Daca ar fi un stat constient si responsabil statul roman ar trebui sa impoziteze pe toti cetatenii Romaniei si firmele ce activeaza aici la fel daca nu vrea sa ajunga sa se destrame.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
vasile
+4
Cititi cu atentie ce spune Gelu. Are perfecta dreptate. Sanem niste fraieri care facem favoruri soc. straine,foarte multe nejustificate.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Titel
+3
Povestea cu salarii mari sau nesimtite si propaganda politicienilor sa a unor formatori de opinie privind pericolele la care este expusa economia romaneasca vad ca are multi adepti. Este si interesul afaceristilor romani sau straini sa sustina o asemenea propaganda faptul ca marirea salariilor va duce la falimentarea afacerilor. Cei care lucreaza in IT au salarii normale, chiar mai mici decat in vestul Europei, fata de munca depusa, unii lucreaza chiar 10-12 ore fata de 6-8 ore in vest. Ceea ce nu inteleg multi este faptul ca daca se vrea intradevar ca tinerii sa opteze pentru pregatirea intr-un anumit domeniu nu-ti trebuie sa faci zeci de programe nationale sau cursuri mai mult sau mai putin fictive pentru pregatirea acestora in domeniul respectiv iar banii pentru pregatire se duc in buzunarele altora. In momentul cand pentru meseriile unde avem deficit de personal calificat salariile vor fi comparabile cu cele din vest, tinerii vor fi primii care vor opta sa se pregateasca si sa se specializeze pentru domeniile respective. La ora actuala in IT lucreaza foarte multe persoane care au absolvit facultati fara nici o legatura cu domeniul respectiv si care, datorita castigurilor motivationale, si-au schimbat specializarea prin forte proprii.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu'
-4
De ce? Pai findca s-a investit in formarea omaneilor. Scuze investit inainte de 90 canf facultatile scoteau tot mia multi It isti. Carer mai apoi au devenit cei care au pregatit si mai multi... Si pen'ca unii tipa ca IT istii nu platesc impozite. Mda. neplacut. Insa intre 1997 si 2002 1/3 din tinerii mei colegi au emigrat , de obicei in Canada . Si se pregateau sa plece si altii. Masura astya cu neimpoztarea salariilor lor i-a stabilzita pe cei ramansi. Ca fara ea nu ar fi fots azi 90.000 de IT isti ci maxim jumate.. restu adios! Ca fata de ziaristi, HR isti si altii din astia programtaorii sunt cautati in vest! Gelule ia zi cam ce cautare ai avea tu in vest? Ca eu am cunoscuti care in la 2 saptamani de la venirea intro tara straina erau deja angajati pe un salar mediu... in tara respectiva. Acum au mai mult decat salariul mediu ....
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
MYSEBI
+9
Polonia are electricieni , Bulgarii - timplari iar Romania - programatori ..... fiecare popor are specificitatea sa genetica ... Nu este o noutate ca in Romania se gasesc milioane de oameni talentati si inteligenti . Problema este = CE FACE Statul roman pentru a-i ajuta si sustine sa lucreze in propria lor tzara ....
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Juju @ MYSEBI
+9
Nu e nici o problema, statul roman nu face nimic pentru IT-isti, statul roman este preocupat doar de pregatirea terenului pentru furat de la buget de catre alesii neamului, pentru ca nu-i asa, ei pentru asta si-au spart capetele in alegeri, nu pentru salarii derizorii de cateva mii de euro pe luna, cat are acum plebea bine dotata intelectual. Politicienii sunt smecheri si lor li se cuvine inzecit sau inmiit, fiecare dupa rangul sau in politica.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Moftangiu
+9
Daca avem asa de multi si specialisti buni in IT de ce avem asa infrastructura slaba in institutiile statului. De ce se mai plimba hartii de la o institutie la alta. De ce nu avem produse software pe piata mondiala? Pentru ca IT-istii romania sunt executantii, iar cei care concep softul sunt firme straine.
Publicat Sâmbătă, 15 iulie 2017
+Răspunde
Dorin Crisan @ Moftangiu
+8
Hi-hi-hi! Cata dreptate ai matale! Pai, toate softurile din Sistemul de sanatate, Posta, Evidenta populatiei, Inregistrari autovehicole si altele....sunt "varza"! Iar asta-mi baga articolul cu cat de buni suntem! ba mai mult, unul de mai jos imi baga o fumigena ca Romania a depasit toate tarile la numarul de IT-isti pe cap de locuitor, uitand ca Romania are fo' 15 miloane de locuitori, in vreme ce India bate catre un miliard si jumatate, iar China cam tot p'acilea. Rusia are si ea cam 150 de milioane, in vreme ce SUA a trecut de mult de 300 de milione. Duda este tocmai faptul ca baietii astia nu sunt impozitati, la fel ca firmele care i-au angajat. Pai, daca Romania ar da o lege ca producatorii de autovehicole, sau de avioane, sau de blue-jeans, care-si relocheaza productia in Romania nu vor fi impozitati de nici un fel, ia sa vedeti cam cum vom sta cu procentele.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Anonim @ Moftangiu
+4
Bitdefender este produs romanesc, distribuit ca atare.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu' @ Moftangiu
+2
Moftangiule ar trebnui sa mai stii ca unele sisteme sunt facute "la comanda" . Cam asta este pvestea cu institutiile statului (si nu numai!) Este extraiodinar de greu sa afli ce vrea de fapt beneficiarul (ala care comanda programul). El , beheficiarul, are niste idei vagi cam de genul mr Data si Andromeda , vrea ceva "Sa fie bine" da nu stiie ce e aia "bine". Si inotdeauna este f suparacios cadn incerci sa ii sugerezi ca de fapt el ar avea nevoie de ceba mai simplu, mai putin "stiintific" dar util Crde-ma stiu ce zic .... Ani de zile se zicea ca "beneficiarul este ca partizanul : nu vorbeste decat batut!" si nu o singura data am regretata ca nu sunt de la Gestapo (ca sa il pot bate pana "scuipa" totul) SI intitdeauna mai are o "idee" care complica treaba si care .. care nu ajuta la nimic. Uite noul sistem informatizat al retelor... semnzez de 4 ori desi am card de acces !!!
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Titel @ Moftangiu
+2
Ifrastructura din institutile statului a fost creata de cei care au condus sau conduc aceste institutii prin cumpararea unor produse de slaba calitate si, de regula de la firmele unor apropiati.
Publicat Duminică, 16 iulie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 16 ore şi 9 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 10 ore şi 17 minute