Despre tupeul partidelor şi listele lor

Săptămâna trecută a trebuit să ţin pumnii unui prieten. Pe neaşteptate soţia lui a fost dusă la Spitalul Obregia. A doua zi dimineaţa a fost dusă în sala de operaţie şi deschisă la cutia craniană. Avea un anevrism mai vechi şi plasat urât, într-o zonă extrem de dificilă pentru o intervenţie. Ore întregi am stat ca pe jăratic, muşcând buzele şi strângând din măsele, învârtindu-ne ca în cuşcă. După aproape patru ore de operaţie a venit prima veste. A fost bine, nespus de bine, noroc că a beneficiat de mâna lui Leon Dănăilă. Prietenul meu cel încercat de emoţii şi spaime se încânta singur, zicând:

– Ce noroc pe mine, ce noroc, să ajungă pe mâna unui geniu. Altfel o pierdeam! Şi-mi zice el:

– M-am dus la el, la domnul profesor Dănăilă, să-i mulţumesc şi mi-a spus că a fost o operaţie extrem de grea. Dar pot să mă bucur. Totul este în ordine. Şi mi-a spus să mergem undeva să se aşeze că nu mai poate. Au fost patru ore de operaţie pe creier!

Soţia prietenului meu a fost salvată de acest chirurg providenţial, faimos pentru talentul său, dar şi pentru modestia lui de neegalat. Călătoria profesorului cu metroul bucureştean rămâne o imagine egală cu o uriaşă lecţie de viaţă şi de modestie, predată discret pentru toată şleahta de îmbuibaţi şi închipuiţi care a inundat România.

Ei bine, luni la prânz, un alt prieten mă întreabă:

– Ce părere ai despre lovitura pe cre au dat-o liberalii?

– Care lovitură?

– Cea cu noutăţile şi cu Leon Dănăilă cap de listă la Senat! Am rămas încremenit. Profesorul Leon Dănăilă cap de listă la PNL! Ceva între o găselniţă politică şi o enormitate. Ce să caute un asemenea om în politică? Oricum, cinismul şi mizeria lumii politice nu s-ar bloca în faţa modestiei şi performanţelor profesionale ale marelui profesor. Ba poate că le-ar îneca. O gură de oxigen într-o atmosferă împuţită ce reprezintă? Doar mulţi oameni bolnavi pierduţi printr-o mişcare politică tembelă. În loc ca aceştia să beneficieze de mâinile de aur ale profesorului, creşte rândul la coadă al bolnavilor disperaţi. Asta pentru că salvatorul şi idolul lor este dus în parlament pe post de dovadă a schimbărilor operate în clasa politică, schimbări iniţiate, vezi Doamne, de toţi şefii de partide, dar împlinite cu adevărat doar de Alina Gorghiu şi Klaus Iohannis.

Cui foloseşte acest geniu al chirurgiei scos de politică din sălile de operaţie? Ce vor face bolnavii condamnaţi fără intervenţiile sale miraculoase? Le dă PNL-ul un alt chirurg din rezerva de cadre? Dau înapoi liberalii din viaţa lor nişte zile şi nişte săptămâni acestui mare profesor pentru timpul pierdut fără sens în parlament? Chiar merita sacrificată ştiinţa acestui mare profesor pentru ca Alina Gorghiu să se poată fuduli? Credeţi că atunci când Leon Dănăilă căuta sprijin pentru tipărirea ultimului său tratat liberalii i-au sărit în ajutor? Chiar vă imaginaţi că au făcut cerc în jurul său şi s-au străduit să-i editeze cartea? Sunt convins că nu i-au trecut pragul. Eventual i-au dat un telefon atunci când au avut un bolnav ajuns în mâinile sale. Şi apoi, când au fost loviţi de ideea de a-l trece pe lista candidaţilor propuşi de PNL pentru Bucureşti, şi-au frecat palmele şi vor fi zis în gândul lor că ne-au închis gura.

Să fiu bine înţeles. Îl admir pe profesor. Ne-a făcut mult bine şi multă cinste. Dacă îşi doreşte, se poate retrage şi în parlament. Dar dacă nu, atunci ar trebui să se mai gândească. Mâinile sale de aur, cele care au dat viaţă atâtor compatrioţi şi care mai pot salva atâtea vieţi, nu trebuie să se odihnească în Parlament. Profesorul Dănăilă în orice spital, mai ales la Obregia, dacă spune doar câteva cuvinte salvează nişte vieţi şi călăuzeşte nişte tineri pe drumul performanţei.

Culmea ironiei, tot săptămâna trecută, am avut o întâlnire cu psihologul Mirela Zivari, un nume important din noul val de profesionişti. I-am propus să scrie în Cotidianul şi a acceptat cu plăcere. I-am propus să producem o emisiune video şi să realizăm un dosar pe domeniul ei. A fost încântată. Ne-am despărţit bine dispuşi şi ne-am strâns mâinile cu optimism. La plecare, ea ne-a spus:

– Mi-aţi făcut ziua!

Luni la prânz, redactorii de la ştiri m-au anunţat că diferite surse dau ca sigură prezenţa Mirelei Zivari pe listele PNL. Mai apoi am aflat că a fost sunată de Alina Gorghiu, cea care i-a propus un loc eligibil pe listele PNL pentru Senat pe Bucureşti.

Aşa se înnoieşte clasa politică. Şi se primeneşte parlamentul. Cu un telefon. Ce contează că oamenii n-au nici o legătură cu PNL-ul. Important este să aducă voturi. Şi dacă prin prezenţa lor mai contribuie la o anume aparenţă, e minunat!

Prin felul în care PNL-ul a ”agăţat” doi profesionişti atât de folositori în altă parte mă simt un alegător înşelat. Aşa-zisa înnoire a clasei politice, în cazul liberalilor, se face cu o jonglerie nu neapărat şi subtilă.

Sigur că în comparaţie cu listele PSD găselniţa cu Leon Dănăilă şi cu Mirela Zivari este o nimica toată. La PSD, sub umbrela discursurilor din ce în ce mai muşcătoare ale lui Liviu Dragnea, fosta echipă de împachetaţi în dosare penale şi de descurcăreţi solidari se conservă pentru încă un mandat.

Dar, la vârful celor două partide, diferenţa este doar de culoare şi de împachetare!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.