Digi 24 TV, bătută şi de „Dilema Veche”, sau cum sunt păcăliţi telespectatorii

Toată lumea spune că presa scrisă „este pe moarte” pentru că nu poate face faţă concurenţei televiziunilor, în special celor de ştiri. Nu ştim cât de corectă este această apreciere, dar pentru cine monitorizează cu atenţie televiziunile de ştiri, lucrurile nu stau deloc aşa.

Unele televiziuni inventează ştiri (a se vedea România TV), iar altele „trăiesc” de pe urma informaţiilor publicate de presa scrisă. Numai că „trăiesc periculos”. Periculos pentru cetăţeanul care plăteşte taxa de cablu tv. Pentru că îl păcălesc în stil mare, prezentându-i ca noi ştiri vechi, unele scoase chiar de la naftalină.

Aici excelează Digi 24, despre care am mai arătat cum „transformă” ştiri vechi în ştiri „la zi”.

Suntem acum în faţa unei recidive, dar una de pomină. Luni 1 iulie, la primele ore ale dimineţii, Digi 24 prezintă o ştire, „Cicloturism de-a lungul Dunării”. Ni se spune că este vorba de 16 „voluntari” români şi tot atâţia bulgari care „au pornit într-o călătorie pe biciclete pe malul românesc al Dunării”. În ştirea prezentată de respectivul post de televiziune luni dimineaţa ni se spune că „voluntarii au pornit pe biciclete la începutul săptămânii”. Adică pe 1 iulie. Sau duminică 30 iunie, dacă ne socotim – corect – ca britanicii, şi nu numai, că săptămâna începe cu ziua de duminică.

Şi totuşi ceva nu bătea. Nu bătea pentru că ştirea ni se părea cunoscută. Parcă am mai citit-o pe undeva, dar… cu ceva timp în urmă şi am apelat la „căutare” ca să vedem unde. Surpriză, ştirea a apărut în foarte multe locuri, dar pe 24 iunie 2013, iar adevarul.ro a dat-o încă de pe 20 iunie.

Iată câteva titluri şi când au fost publicare:

– Turism cu bicicleta. Frumuseţile Dunării, promovate de voluntarii Cycling România (Adevărul – 20 iunie)

– O ECHIPĂ de tineri voluntari au un PLAN măreț: să pună DUNĂREA românească pe harta europeană a CICLOTURISMULUI (EVZ – 24 iunie)

– Dunărea românească, pe harta europeană a cicloturismului (Ziare.com – 24 iunie)

– 32 de ciclişti români şi bulgari vor parcurge 800 de kilometri pentru a realiza o hartă în premieră (Click – 24 iunie)

– Turul Dunării pe biciclete (Dilema Veche, 24 iunie)

– Dunărea, pe harta europeană a cicloturismului. Voluntarii pe biciclete vor străbate 7 judeţe riverane fluviului (Adevărul – 25 iunie)

Mai sunt multe articole în presa locală, toate publicate între 23 şi 24 iunie, dar foarte interesant este că şi un săptămânal precum “Dilema Veche” reuşeşte să fie mai prompt decât o televiziune de ştiri. O televiziune de ştiri care îşi informează superficial şi cu mare întârziere telespectatorii. Probabil că asta înseamnă aici “respect” pentru telespectatori.

130 = sute de ciclişti

Tot la Digi 24 TV am mai remarcat ceva. Informarea concretă a telespectatorului este lăsată în planul doi, sau chiar nu există. Ştim că – din motive pe care le intuim, dar nu fac subiectul articolului de faţă – Turul Ciclist al României nu este o competiţie care să fie agreată de cei de la Digi 24. Luni dimineaţă, pe post „ştirea” referitoare la această competiţie s-a rezumat în special la schimbarea traseului (şi asta e deja o poveste veche rău de tot) din cauza gropilor din asfalt de pe traseul iniţial al parcursului dintre Marghita şi Cluj-Napoca. Gropile din asfalt au constituit subiectul reportajului de luni dimineaţă şi o intervenţie a unui campion paralimpic român, întâmplător şi preşedinte al FRC. Niciun cuvânt despre rezultatele contratimpului de duminică, de fapt rezultatul etapei ar fi trebuit să fie principala informaţie din ştire. Practic, cei care se uită la Digi 24 nu au aflat rezultatele prologului de duminică şi nu au aflat nici rezultatele de luni, pentru că nu am găsit pe site informaţii privind etapa I, Marghita – Baia Mare. O altă mostră de „respect” pentru telespectatori.

Iar dacă tot intenţionau să critice competiţia (chiar sunt multe de criticat), atunci cei de la Digi 24 ar fi trebuit să spună ceva despre modul jalnic al asistenţei tehnice pentru unii dintre sportivi. Niciun cuvânt. Probabil ca să nu-l supere pe Eduard Novak, noul preşedinte al federaţiei, personaj aflat însă în graţiile Digi 24. Şi pentru ca tacâmul să fie complet, iată ce am citit pe site-ul Digi 24: „Călare pe biciclete care valorează mii de euro, la start s-au aliniat sute de sportivi din Europa și America, printre care şi un campion paralimpic”. Trecem peste sintagma proletcultistă „mii de euro” (oameni buni, sportul de performanţă costă, chiar dacă o competiţie gen Turul României nici măcar nu se poate compara cu alte tururi de mică anvergură din Europa), dar nu putem să nu remarcăm formularea „sute de sportivi”. „Sute” înseamnă minim 200, or, în „Mica Buclă” sunt în jur de 120 de ciclişti. O mostră de „profesionism” media.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.