Sechestru pe averea lui Constantin Niță

Fostul ministru al Energiei Constantin Niță s-a prezentat luni la DNA în dosarul în care este cercetat pentru trafic de influență. Potrivit procurorilor Niţă este acuzat i-ar fi cerut unui om de afaceri un comision de 5% din valoarea unui contract.

La ieșirea din sediul DNA, fostul ministru a susținut că nu ar trebui să aibă nicio legătură cu dosarul:

”Din punctul meu de vedere, n-ar trebui să am nicio legătură cu acest dosar. Însă respect munca procurorilor, după cum și eu am dreptul să mă adresez, și o voi face, până în pânzele albe, fie la instanțele naționale, fie la cele internaționale”.

Update: Procurorii au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea deputatului Constantin Niță, până la concurența sumei de aproape 436.000 lei, reprezentând obiectul infracțiunii de trafic de influență reținută în sarcina acestuia.

Comunicat DNA

„În completarea comunicatului nr. 572/VIII/3 din 25 aprilie 2016, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpatului NIȚĂ CONSTANTIN, deputat în Parlamentul României, până la concurența sumei de 435.823 lei, reprezentând obiectul infracțiunii de trafic de influență reținută în sarcina inculpatului.

Din probatoriu a rezultat că suma respectivă a fost primită de inculpatul Niță Constantin de la un om de afaceri, în două tranșe, de 30.000 euro, respectiv 303.118 lei, în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului unui municipiu și a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri.

Această măsură asigurătorie a fost dispusă de procurorii anticorupție în vederea confiscării speciale și pentru garantarea executării cheltuielilor judiciare.

La data de 13 iunie 2016, inculpatului i-a fost adusă la cunoștință ordonanța privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispozițiile CPP.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Pe 25 aprilie, DNA a anunțat că deputatul Constantin Niță, fost ministru al Energiei, este urmărit penal, sub control judiciar pe cauțiune în valoare de 150.000 lei, pentru trafic de influență.

Potrivit DNA, în 2013, Constantin Niță, deputat în Parlamentul României și, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunțător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu.

„Comisionul a fost pretins de Niță în schimbul exercitării influenței sale asupra primarului de municipiu și a promisiunii că va interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea și buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri. Potrivit înțelegerii, urma ca suma reprezentând 5% din valoarea contractului (aproximativ 3,4 milioane lei) să îi fie remisă lui Niță în două forme: parțial cash și parțial printr-un contract de consultanță fictiv, ce urma a fi încheiat cu o persoană de încredere din anturajul lui Constantin Niță. În consecință, la 21 iulie 2013, Constantin Niță a primit 30.000 euro de la omul de afaceri, în incinta unui restaurant libanez, dintr-un hotel din București”, afirmă procurorii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.