După ce ne separă pe noi, urmează Clujul!

Şantajul a funcţionat. Coaliţia a decis înfiinţarea la Târgu-Mureş a facultăţii maghiare de medicină…

…Nici o problemă, noi o să reacţionăm la declaraţiile lui Borbely, care vrea să desfiinţeze două facultăţi pentru a înfiinţa una singură…

Cum să desfiinţeze două facultăţi?

Desfiinţează practic Facultatea de Medicină Dentară şi Farmacia în maghiară, pentru a înfiinţa linia de secţie maghiară la medicină generală. Ei au început cu toate deodată, nu lucrează cu jumătăţi de măsură. Vor urma şi altele!

Deci, o să vrea să facă separarea etnică per total, nu doar pe medicină generală. Şi dacă fac asta, din lipsă de cadre n-o să mai existe Medicina Dentară şi Farmacia pe secţia maghiară. El desfiinţează două facultăţi pentru a înfiinţa una. Dacă stau bine şi judec, acuma sunt 70 de studenţi la farmacie şi 70 la dentară, iar el vrea să înfiinţeze Facultatea de Medicină Generală, care o să aibă doar 70 de studenţi. Deci el ce face acolo?

Care-i substratul acestei decizii? Ce se urmăreşte de fapt?

Ei urmăresc să-şi arate solidaritatea cu minoritatea, să poată să le câştige voturile, că suntem în an electoral. Şi liderilor din UMF de la secţia maghiară, implicaţi în structurile UDMR, dacă ar avea funcţii mai mari, nu le-ar strica!

În plus, este vorba aici şi de sponsorizări din Ungaria. Nu vor sponsoriza toată facultatea, normal, ei vor face o delimitare şi va fi mai uşor. Va fi mai oficială treaba. Studenţii maghiari oricum primesc ajutor din Ungaria, pentru că ei învaţă în ungureşte.

Şi statul român ce vă oferă?

Trebuie să înţelegeţi că preocuparea de bază a guvernului este menţinerea coaliţiei. Ce mai contează restul? Studenţii care se întreţin singuri şi vor să înveţe au 170 de lei bursă socială…

Un student maghiar cât primeşte din Ungaria?

Asta nu ştiu, dar aseară mi-a spus o colegă care şi ea e de etnie maghiară – dar învaţă la secţia română, că asta a fost dorinţa ei – că primeşte fonduri suplimentare. Asta vor ei, toată separarea asta, vor să înveţe aici să practice în România, şi le dă bursă şi statul unguresc…

Cine pierde în toată acestă poveste?

Păi, studenţii, viitorii studenţi, dar şi profesorii români. Dacă eu voi dori să rămân la terminarea facultăţii ca asistent – că primeam o finanţare suplimentară având o linie specială de predare -, acum salariul va fi de 600 de lei. Cine mai stă în cercetare şi predare pentru 600 de lei? Să termini o facultate de 6 ani pentru un asemenea salariu…!?

Problema e că nu se respectă paşii necesari. Se „ard” etape! Toată lumea dă exemplu „Babeş-Bolyai” de la Cluj, care a avut nevoie de foarte mulţi ani până să îndeplinească nişte criterii de funcţionare ca universitate normală. Dacă se dă această hotărâre de guvern, şi peste patru ani vine ARACIS-ul, care este organul de control al calităţii învăţământului, şi spune: „ Universitatea asta nu-i bună de nimic! Ce faceţi cu ea? O desfiinţăm!”. Ce se întâmplă cu 3-4 generaţii care au învăţat acolo şi nu li se mai recunosc studiile? La Cluj nu este învăţământ integral în maghiară, nu se pot duce nici la Budapesta, că le mai trebuie echivalări. Acuma ştiţi cum e? Nu se împotriveşte nimeni să înveţe în limba maghiară, ştiu şi ei, că doar trăim aici, nu e nici o problemă, dar vor să facă ilegal această separare care ne afectează pe toţi. Se poate face totul legal, în timp, urmând paşii normali, fără ca vreunul dintre noi, român sau maghiar, să fie afectat. Asta e problema noastră, a Ligii Studenţilor! Toate centrele universitare se luptă să crească numărul locurilor bugetate, să ridice nivelul calitativ al învăţământului, iar ei vin şi coboară ştacheta.

Şi cu autonomia universitară cum rămâne?

Democraţia cred că nu există la noi în România, se ştie de fapt! Dacă nu faci cum spune guvernul, îţi impun ei. Cică-i o treabă de interes naţional să strici viitorul a încă zece generaţii de-acum înainte. E într-adevăr un interes naţional să distrugi tot! Vom trece în categoria „C”, când am intrat într-o universitate ce era catalogată la categoria ”A”.

Voi, studenţii români, ce veţi face în această situaţie?

Mulţi vor să se transfere la alte universităţi din ţară. Dorim să ne vedem de treaba noastră, nu să stăm pe străzi la proteste! Dar văd că guvernul asta urmăreşte, să ne ia şi ultimul lucru care ne-a mai rămas: accesul la un învăţământ de calitate.

Dacă megem la Iaşi, cu siguranţă universitatea de-acolo nu va ajunge în categoria „C”, că acolo nu se ceartă nimeni! Chiar dacă nu ştiu ce măgării a făcut şi rectoru’ de-acolo…

Cum veţi duce lupta în continuare?

Deocamdată vom acţiona pe ceea ce s-a declarat până acum, la televizor, în faţa unei ţări întregi. Ei ştiu la Bucureşti care-i treaba cu UMF-ul, însă nu vor să accepte. Joacă ping-pong cu noi!

Vom iniţia o serie de proteste, dar nu vor mai fi doar câteva sute ca până acum. De la nivel local, le vom extinde la nivel naţional. Am demarat colaborarea cu celelalte structuri studenţeşti, pentru că ceea ce se întâmplă acum la Târgu-Mureş va urma şi în alte centre! Clujul poate încă nu conştientizează că după ce ne separă pe noi vor urma ei!

Noi ne considerăm oameni inteligenţi şi nu vrem să începem cu pagube şi cu acţiuni violente, cu scandări etnice şi atacarea unor partide. Nu facem jocuri politice, dar ne vom putea impune punctul de vedere. Vrem respectarea autonomiei universitare, nu vrem separare etnică şi „Baba să nu strice treaba!”. Vrem să accepte şi profesorii că dacă vom ajunge la grevă, o vom face şi pentru ei! Am ajuns noi, studenţii, să fim sunaţi de la Bucureşti pentru a fi întrebaţi: „No’, care-i treaba cu UMF-ul?”…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.