Erorile şi minciunile Ambasadei Rusiei la Washington

Statele Unite şi Marea Britanie au anunţat că vor aplica noi sancţiuni împotriva Moscovei, de data aceasta pentru bombardamentul aerian brutal la care forţele ruse supun oraşul sirian Alep, acolo unde se poartă lupte între rebelii aşa-zis moderaţi susţinuti de Occident, organizaţiile jihadiste Stat Islamic şi Jabhat al-Sham (fosta filială siriană a Al-Qaeda), trupele siriene loialiste, Hezbollah, miliţii şiite pro-iraniene.

Secretarul de Stat John Kerry s-a declarat îngrijorat că aviaţia rusă aplică în Alep tactica din al doilea război din Cecenia. Cu alte cuvinte, artileria şi aviaţia distrug totul, iar infanteria ocupă. În războiul din 1999-2000 din Cecenia s-au înregistrat 160.000 de morţi. “Mulţi oameni din Rusia sunt convinşi că în Alep se aplică soluţia Groznîi”, a declarat ministrul britanic de Externe, Boris Johnson.

Ambasada Federaţiei Ruse la Washington a reacţionat la aceste comentarii făcute la cel mai inalt nivel în SUA şi Marea Britanie. Diplomatia rusa a ales un canal neoficial şi a scris pe contul de Twitter că oraşul Groznîi a prosperat după încheierea războiului şi pacificare şi că acum este o localitate modernă. “Nu asta e soluţia pe care o căutăm cu toţii?”, scriu ironic diplomaţii rusi. Ei nu precizează dacă Federaţia Rusa urmăreşte să investească în Alep şi în Siria atât cât a investit în ultimele aproape două decenii în Groznîi şi în Cecenia. La fel, diplomaţii ruşi nu spun dacă monarhiile din Golf vor investi la fel de mult în Alep precum au făcut-o în Groznîi după anul 2000.

Ambasada Federaţiei Ruse la Washington a comis două mari erori. În primul rând, a admis tacit ceea ce ce regimul Putin şi analiştii ruşi încearcă să infirme – că în Alep are loc un adevarat masacru. Vladimir Putin susţine că este inerent să existe multe victime din rândul civililor şi că acest lucru se va întâmpla şi în Irak, acolo unde aviaţia SUA loveşte poziţiile Statului Islamic din Mosul. Analiştii ruşi spun că Alep nu se poate comapara cu Groznîi: “La Alep, victimele civile se numără cu zecile, daca e să credem ce spune presa occidentală, nu cu sutele, ca în Cecenia. Nu se compară”, spunea în septembrie Alexander Golts.

Însă poate cea mai mare eroare, şi în egală măsură o minciună prin omisiune, a diplomaţiei ruse ţine de evoluţia Ceceniei după anul 2000. Mesajul Twitter al ambasadei de la Washington prezintă un oraş strălucitor şi modern, capitala Ceceniei. Nu este nimic strălucitor şi modern în aceasta republică din Federaţia Rusă – ea este un stat feudal condus de un despot deloc luminat, Ramzan Kadîrov.

Cecenia lui Ramzan Kadîrov este republica în care, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, copiii se bat în cuşti închise destinate profeşionistilor spre amuzamentul despotului, un lucru ce a stârnit un scandal uriaş la Moscova. Cecenia este republica în care gărzile de corp ale lui Ramzan Kadîrov dau buzna în birourile judecătorilor şi procurorilor pentru a-i ameninţa cu moartea ca să lase loc altor favoriţi ai regimului. Groznîi cel modern şi luminat este oraşul din care în fiecare lună pleacă invective şi ameninţări la adresa parlamentarilor, judecătorilor şi universitarilor de la Moscova care îndrăznesc să critice abuzurile despotului Kadîrov. Este oraşul unde în fruntea Parlamentului cecen a fost numit un fost insurgent din trupele lui Shamil Basaev. Cecenia este republica în care familiile insurgenţilor sunt sunt desproprietărite şi riscă să plătească cu viaţa. Cecenia cea reconstruită de Moscova şi Kadîrov este considerată tot mai mult o gaură neagră pentru bugetul rus şi pentru imaginea ţării în exterior. Nu puţine sunt publicaţiile care cer refacerea “contractului cecen” încheiat de Putin cu Kadîrov şi în care ruşii nu văd altceva decât o “taxă de protecţie” plătită de Kremlin unui războinic cecen pentru a avea linişte la graniţa de sud a Federaţiei.

Asta este Cecenia şi acesta este Groznîi, pe lângă luminile, stadioanele şi clădirile sale moderne. Oare aşa doreşte Federaţia Rusă să arate Siria şi Alepul după pacificare? Dacă Bashar al-Assad are motive să-şi dorească să păşească pe urmele lui Kadîrov, pentru a-şi extermina toţi inamicii sunniţi (într-o ţară majoritar sunnită), cu siguranţă că regimul Putin nu mai are de unde investi ale miliarde de dolari într-o nouă gaură neagră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.