Euro se va rupe, pregătiţi-vă pentru neuro

În ultimele săptămâni, pe fondul înrăutăţirii situaţiei economice a Italiei, tot mai multe voci vorbesc despre o rupere iminentă a euro. Faptul a fost spus raspicat chiar şi de „salvatorii” Europei, cancelarul german, Angela Merkel, şi preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, care l-au avertizat pe proaspăt numitul premier de la Roma, Mario Monti, asupra consecinţelor dezastruoase pe care le-ar avea prăbuşirea Italiei.

În acest context, un fost politician olandez susţine că dispariţia actualei monede euro este iminentă, dar că va fi înlocuită cu o alta, care va fi adoptată doar de câteva ţări europene, scrie incont.ro.

Frits Bolkestein are acum 82 de ani, este o figură marcantă a Partidului Poporului pentru Libertate şi Democraţie din Olanda şi a fost împotriva introducerii monedei unice europene, în 1999. Acesta este de părere că ruperea euro este inevitabilă în contextul economic al ţărilor din regiune de astăzi, iar locul actualei monede va fi luat de aşa-numita „neuro”, care va fi întrebuinţată în Germania şi în ţările nordice.

Ideea formării unei uniuni monetare în zona nordică a continentului nu este nouă, analistul suedez Gunnar Wetterberg sugerând, în urmă cu o lună, că ţările din partea de nord a continentului ar trebui să adopte o înţelegere de uniune, în cazul in care UE se va destrăma. „Uniunea Nordică” ar urma să fie compusă din Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda şi Groenlanda.

„N-aş vărsa o lacrimă dacă Italia ar ieşi din zona euro, ceea ce este valabil şi pentru Grecia. De fapt, ar trebui ajutate să iasă din zona euro”, a mai spus Bolkestein, într-un interviu acordat publicatiei olandeze nrc.nl.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.