×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 8 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 19 august 2017, 06:50
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Europa, fără Pax Americana

„Post-adevăr, post-Vest, post-ordine“ este titlul raportului Conferinţei de Securitate de la München, care se va defăşura în perioada 17-19 februarie. Organizatorii germani ai conferinţei, în frunte cu Wolfgang Ischinger, fost ambasador al Germaniei în SUA şi cel care a contribuit decisiv la apariţia statului Kosovo, sunt îngrijoraţi că „ştirile false“ au ajuns să submineze politicile editoriale ale marilor publicaţii şi astfel s-a produs influenţarea proceselor electorale. Apoi, Ischinger este îngrijorat de ascensiunea unor „actori neoccidentali“ care influenţează afacerile globale, „în detrimentul cadrelor care au stat la baza ordinii internaţionale liberale începând din 1945“. Liderii lumii occidentale se tem, în cele din urmă, de moartea acestei ordini liberale care le-a permis impunerea unei guvernanţe globale.

„Consecinţele pentru ordinea internaţională ar putea fi teribile: dacă SUA se retrag, atunci vidul va fi umplut de alţi actori. Instituțiile-cheie vor fi slăbite, iar profitorii vor fi încurajaţi. Unii aliaţi ai SUA ar putea putea rămâne doar cu alternativa de a căuta alţi parteneri. Alţii vor încerca să convingă administraţia SUA că alianţele conduse de SUA sunt bune şi că angajamentele pe termen lung sunt bune“, arată raportul pregătit de organizatorii Conferinţei.

Conflictele din Siria şi Ucraina sunt trecute în plan secund în acest an la München şi chiar temele din raportul de mai sus pot fi ignorate în mare parte, pentru că atenţia se va concentra pe mesajul noii echipe de la Casa Albă. Fosta capitală vest-germană Bonn, acolo unde are loc Summit-ul G20, şi Münchenul găzduiesc la finalul acestei săptămâni primele întâlniri între ministrul rus de Externe, cancelarul Angela Merkel şi secretarul de Stat al SUA, Rex Tillerson, vicepreşedintele Mike Pence şi şeful Pentagonului, James Mattis.

Care sunt adevăratele intenţii ale administraţiei Donald Trump? Să creadă Germania în criticile aduse Berlinului şi NATO de Donald Trump, în sugerata apropiere de Rusia, sau să creadă în declaraţiile aceluiaşi Trump care îi cere lui Vladimir Putin nici mai mult, nici mai puţin decât să înapoieze Crimeea Ucrainei. Mai-marii unei Europe dependente de securitatea furnizată de SUA aşteaptă o limpezire a acestei ceţe, cu ocazia evenimentelor de la Bonn şi München.

În timpul întâlnirii de la Bruxelles cu omologii săi din statele aliate, James Mattis nu a vorbit despre un „NATO învechit“, precum Trump, ci despre „o piatră de temelie pentru SUA şi pentru comunitatea transatlantică“. Însă şeful Pentagonului a dat frisoane când a transmis un avertisment fără precedent în relaţia cu Europa: dacă aliaţii nu-şi vor spori cheltuielile militare, „SUA îşi vor reduce angajamentul“.

Călin MarchieviciPublicat Vineri, 17 februarie 2017
1094
 | 4
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
CONTESTATARUL
+5
Au ramas fara Mama ... :) Le este frica de situatzia in care NU mai pot FURA ... :) SI vor ramane SINGURI in Fatza Boboarelor din Occident, TREZITE din Prostie …
Publicat Sâmbătă, 18 februarie 2017
+Răspunde
iubim AMERIKA
+2
pax americana = pax tâlhara
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
VOX POPULI , VOX DEI -
+3
pax amerika = pax iudaika . adică pace jupuitoare , şöröşă .
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
romanul
+10
Ce spune *duhnitul ala ?*, ii e frica de tari care vor sa stie pe ce *lume traiesc*, ca isi va pierde *occidentul dreptul de a *exploata intreg globul pamantesc pentru luxul lor occidental ???, ce natarau glumet, vremea cand voi exploatati lumea intreaga pentru a va asigura luxul orbitor ... a trecut !.
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Nicu Olahus
+10
Si Soros ....el unde este ? Raspuns : in Romania !
Publicat Vineri, 17 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Ne plângem de lipsuri, dar aruncăm mâncarea
Publicat acum 13 ore şi 10 minute
Hagi: Din păcate...
Publicat acum 22 ore şi 59 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat Joi, 17 august 2017