Europa față cu imigranții: ”Soldații lui Odin”, patrule civice impotriva ”intrușilor islamiști”

După violențele comise de imigranți la Koln, germanii încep să se organizeze în grupări de autoapărare, un lucru nu tocmai pe placul autorităților, care au decis să acționeze.

Fenomentul pare că a luat amploarea cea mai mare la Dusseldorf, acolo unde grupul de autoapărare a ajuns în doar opt zile la 13.000 de oameni. Pe același model a luat naștere un grup și la Kassel, în centrul Germaniei. ”Kassel veghează” a ajuns să numere 2.000 de membri (într-un oraș de 200.000 de locuitori), care se mobilizează prin Facebook și WhatsApp. Orice agresiune este imediat anunțată și membrii patrulei apar la fața locului. Alte asemenea grupări au apărut în landul estic Saxonia, acolo unde își are originea mișcarea Pegida (Patriotic Europeans Against the Islamisation of the Occident), creată în decembrie 2014. Au mai apărut patrule civice și in Brunswick, Frankfurt, Hamburg.

Poliția germană a acționat imediat împotriva acestei mobilizări civice. Dacă la Koln, poliția a fost total depășită în fața a câtorva sute de imigranți care au agresat sexual femeile, acum a reacționat repede și i-a arestat pe liderii acestor patrule. Din nou, presa germană este foarte zgârcită în informații cu privire la această mobilizare a cetățenilor. Subiectul este unul sensibil, pentru că are iz de extremă-dreapta, iar jurnaliștii preferă să tacă. Printre cei arestați în Germania se numără și cel care a ajuns să fie numit ”eroul de la Koln” – Ivan Jurevic, bodyguardul de origine croată care a apărat mai multe femei în acea searta si apoi a relatat pe Facebook despre cele petrecute. Jurevic, fost membru al trupelor speciale, a fost arestat pentru că se alăturase unei patrule civice din Koln.

Poliția încearcă să descurajeze asemenea inițiative și să-i faca pe germani să înțeleagă că ordinea publica este strict responsabilitatea autorităților. ”Protectia cetățenilor este doar responsabilitatea statului. Politia este responsabilă pentru siguranța publică. Vom continua să ne îndeplinim în mod normal aceasta atribuție”, a spus șeful politiei din Kassel, imediat după apariția patrulelor cetățenești.

Nu doar în Germania apar asemenea inițiative. În Finlanda a apărut gruparea ”Soldații lui Odin”, ai cărei membri patrulează pe străzile orașelor pentru a veghea ca ”intrușii islamiști” să nu comită violențe. Membrii patrulelor spun că nu acționează decât ca niște ochi ai polițiștilor – nu intervin, ci informează poliția dacă observă ceva suspect. Poliția finlandeză a avut o atitudine similară cu a colegilor din Germania, însă nu a operat arestări, atat timp cât nu a observat vreo încălcare a legii comisă de ”soldații lui Odin”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.