Faliment total pentru o formulă politică

Iese Marian Vanghelie și declară public că Gabriel Oprea l-a amenințat cu arestarea pe Dan Diaconescu dacă nu fuzionează cu UNPR? Nu există martori și înregistrări, dar eu îl cred pe Marian Vanghelie. Îl cred și cînd afirmă că Victor Ponta l-a trădat pe Adrian Năstase. Oricît de lunecos și de necredibil este, îl cred și pe Turcescu atunci cînd spune că propunerile lui Băsescu erau numai ale acestuia și că partidul habar nu avea! Îi cred și pe cei din USR care sunt în conflict cu Nicușor Dan. Este adevăraat. Se poartă de parcă ar fi aerian. Îl cred chiar și pe Nicușor Dan cînd spune că unii vor să-i ia conducerea USR. Unii asta și urmăresc, încercînd să găsească o cale democratică, sau mai puțin, să scape de el.

Asistăm la o fierbere nebună, în ape murdare, peste tot. Afirmațiile acestea dau în vileag un comportament care nu are legătură cu politica. Mai degrabă seamănă cu dispute de tip mafiot, duse pe ascuns în marile clanuri.

Cum adică, îl arestează pe Dan Diaconescu dacă nu fuzionează cu PSD? Sună aberant, absurd, de țară încălecată de un dictator. Din păcate, nu este nici o noutate. Pe Dinu Patriciu nu l-au arestat pentru că a intrat în coliziune cu Traian Băsescu? Pe Dan Voiculescu nu l-au executat după o lungă campanie anti-moguli? Pe Sorin Ovidiu Vîntu nu l-au arestat după ce l-au lăsat în pace și l-au folosit la referendumul din 2007? Nu numai că l-au folosit, dar i-au cărat și un sac cu bani pentru a-i acoperi cheltuielile de promovare-salvare a lui Traian Băsescu în referendumul din 2007. Au cîștigat, Sorin Ovidiu Vîntu a refuzat să mai execute comenzile de la Băsescu și Udrea, l-au arestat și i-au confiscat Realitatea TV pentru spețe vechi de ani și ani, pe care le închiseseră. Pe cei care n-au cedat, i-au executat cu mijloace legale sau mai puțin. Pe cei care au căzut la pace și au plecat capul, i-au făcut scăpați. Ce au pățit Adriean Videanu, Anca Boagiu, Ioan Oltean, Sorin Blejnar sau Daniel Moldoveanu? Ce au păţit Blaga și cei care au cărat milioanele de euro pentru campaniile PDL sau ale lui Traian Băsescu? Mai nimic! Ioan Niculae (Interagro), pentru o cercetare de piață în beneficiul lui Mircea Geoană, a fost executat mai ceva decît pentru spargerea unei bănci de stat sau pentru afacerile cu gaz de la Romgaz.

Un simplu inventar de cazuri ne trimite la o concluzie. România practică arestările politice și execuțiile economice încă din 2005. Nu-i exclus ca asemenea cazuri să fi fost înregistrate și înainte.
Și încă o observație. Beneficiarii privatizărilor din anii 1990-2004 au fost arestați în anii de după 2005. Atunci Traian Băsescu a încercat un soi de decont al fraudelor petrecute în mandatele predecesorilor, dar numai cu aerul că pune bazele afacerilor proprii. Culmea ironiei, nebunia nu s-a sfîrșit nici în ziua de azi. Acum PSD-ul lansează o nouă cercetare a privatizărilor. Și cele care sunt descoperite cu fraude să se întoarcă la stat. Dar asta este o altă poveste, aflată abia la dospit!

Revolta celor ieșiți în stradă cu lozinci împotriva partidelor politice este confirmată cu fiecare dezvăluire din culisele lumii politice. Cei care au pus umărul la răsturnarea guvernului Boc și au lansat sloganul cu „aceeași mizerie“ se văd confirmați pe deplin. Tocmai pentru că avea o acoperire în viața reală, sloganul a fost preluat, rostogolit și amplificat de mișcările întreținute. Evoluția scenei politice a dus la o totală debilizare și decredibilizare a partidelor. Concomitent, a crescut puterea serviciilor secrete. Încă nu știm dacă nu cumva penibilizarea partidelor politice nu este opera unui mecanism pregătit să le ia locul și să preia și încasarea beneficiilor.

Cîte dintre disputele partidelor aflate acum în Parlament vizează priorități din viața românilor? Din țară, dintr-un oraș sau dintr-un județ. Nici una! Toți subscriu numai la Catedrala Mîntuirii Neamului. Nu pentru că se tem de eternitate, sau de ghenele iadului, ci pentru că știu cîte voturi ar putea pierde dacă ar spune ceva împotrivă.

Dezvăluirile lui Vanghelie din PSD, scandalurile din interiorul PNL (mai ales între cele două tabere provenite din partide diferite), bîlciul din USR sau cel din PMP ne lasă fără nici o speranță. Pe cine să ne bazăm?

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.