Fără un nou Ronald Reagan, SUA vor pierde în faţa Rusiei

putin

Campania prezidenţială din Statele Unite este deturnată constant către tema implicării Rusie în procesul politic intern din SUA. Atacul cibernetic împotriva Comitetului National Democrat şi sustragerea a zeci de mii de documente intene ale democraţilor a alimentat atât campania republicanului Donald Trump, cât şi pe cea a lui Hillary Clinton. Echipa de campanie a fostei prime doamne a susţinut mereu că în spatele acestui atac se află grupuri de hackeri care lucrează pentru guvernul Federaţiei Ruse.

Pentru editorialiştii de la Newsweek, implicarea Rusiei in campania electorala americana nu poate fi mai mult decât o speculaţie, însă publicaţia scrie că “îndrăzneala Moscovei” în războiul informaţional împotriva Vestului a ajuns la cote neatinse nici macăr în timpul Războiului Rece.

Aceeaşi strategie este aplicată de Rusia şi în afacerile externe. Spre exemplu, pe fondul ofensivei informaţionale ruse, ambasadorul american la ONU este mereu în defensivă în momentul în care vine vorba de dosarul sirian.

Dincolo de măsurile punctuale de combatere a propagandei ruse, analiştii americani atrag atenţia asupra unui element fundamental – dihotomia dintre valorile occidentale şi valorile ruse.

Un studiu publicat de Chatham House prezintă liniile majore ale războiului informaţional al Rusiei.

Rusia se prezintă ca o ţară aflată sub ameninţarea Vestului şi se mobilizează pentru a face faţă acestei ameninţări. Iniţiativele de securitate ale Rusiei, chiar dacă sunt prezentate ca unele defensive, cel mai probabil au consecinţe grave asupra statelor vecine.

Încrederea tot mai mare de care dă dovadă Rusia în îndeplinirea obiectivelor pe care şi le-a stabilit face şi mai grea misiunea Vestului de a se apăra în faţa agresivităţii ruse, fără măsuri împotriva războiului informaţional şi fără o forţă militară semnificativă care să acţioneze imediat şi să fie un factor descurajant în statele din prima linie.

Pentru guvernele şi liderii vestici, un prim pas esenţial pentru gestionarea eficientă a relaţiei cu Moscova este recunoaşterea faptului că valorile şi interesele strategice ale Occidentului şi cele ale Rusiei sunt în mod fundamental incompatibile.”

Tocmai această diferenţă fundamentală între valorile şi obiectivele Rusiei şi Occidentului este elementul subsetimat de către cei aflaţi la putere la Washington. “Ultimul care a înţeles perfect acest lucru a fost preşedintele Ronald Reagan, care, întâmplător, a avut şi cea mai buna strategie ionformaţională din istoria recentă”, scrie Newsweek.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.