Fermierii au ieşit în stradă: Ne-au adus în sapă de lemn!

Nemulţumiţi de întârzierea plăţii subvenţiilor, dar şi de tergiversarea unor proiecte legislative, câteva mii de fermieri au ieşi astăzi în stradă.

Fermierii protestează în zona Parcului Izvor, în apropierea Palatulului Parlamentului, unde au vărsat mai multe recipiente cu lapte.

Fermierii au venit cu clopote de vaci, fluiere, şi mai multe banere pe care se poate citi: „Ne-au adus în sapă de lemn. E mai bine cu Ceauşescu!”, „Vrem bani pe munca noastra!”, „Jos mafia din agricultură!”, „Deputaţi şi senatori nu uitaţi de agricultori!”, „Vrem legea cooperativei!”, „Încurajaţi producătorii români!”, „Vă rugăm să ne scuzaţi nu producem cât furaţi!”.

Un grup de circa 20 de fermieri au încercat să forțeze lanțul de jandarmi și să pătrundă pe partea carosabilă.

„Facem eforturi foarte mari să menținem efectivele de animale. N-a nins iarna asta, n-a plouat. Nu mai putem să ținem animalele. La care au dat, au dat, la care n-au dat, n-au dat. Eu sunt unul dintre cei care nu au luat nimic. Cresc dobânzile, penalități, impozitele. Am venit pe cale pașnică să ne cerem drepturile care sunt prin lege. Ei ne ignoră cu toată nerușinarea. Laptele a ajuns la un preț de nimic. Nu avem cum să supraviețuim. Nimeni din Palatul Parlamentului nu se gândește la noi, care aducem mancare pentru cei de la oraș”, a spus unul dintre fermieri, citat de B1 TV.

Mai mulţi dintre cei care protestează susţin că în urma discuţiilor din jurul brânzei Brădet, „fabricanţii vor să cumpere de la străini” în loc să cumpere de la ei.

„De la anul trebuie să plătim cadastru şi nu avem bani, o să dăm faliment, că de când s-a întâmplat ce s-a întâmplat cu Brădet, producătorii români nu mai cumpără de la noi, spun că avem bacterii în brânză”, a spus un alt cioban.

Senatorul Cristiana Anghel a fost în mijlocul protestatarilor şi a discutat cu aceştia. Ea le-a explicat care este problema legislativă privind subvenţiile şi s-a oferit ca intermediar între oieri şi Parlament.

”Le-am dus hârtiile precum că am înregistrat legea. Legea a primit aviz negativ şi de la Comisia de Mediu şi de la Comisia de Agricultură, era pusă pe ordinea de zi ca să fie respinsă. Între timp, au aflat oierii şi au aprobat retrimiterea la Comisie, pe motiv că, vezi Doamne, există proprogarea aceea până în aprilie. Din aprilie ce se întâmplă? Eu vă spun un singur lucru: eu nu pot să-i mint pe oameni. (…) O spun cu responsabilitate şi asumându-mi orice risc: am impresia că politica acestui Guvern este de a distruge tot ce-i românesc”, a declarat, pentru Mediafax, Cristiana Anghel.

Protestul este programat să dureze până la ora 18.00

După ora 13.45, fermierii vor pleca în marş pe traseul: Parc Izvor – Pod Haşdeu – str. Pârvan – Str. Berzei – str. Buzeşti – Piaţa Victoriei pentru a continua protestul în Piaţa Victoriei, în perimetrul între şos. Kiseleff – bd. Aviatorilor – Parcul Kiseleff – Calea Victoriei – bd. Iancu de Hunedoara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.