Feţele iertării

Ca o anticipare a mesajului pascal, Institutul Cultural Român din Londra găzduieşte, în data de 25 martie, un dialog despre iertare, privită prin prisma unor tragedii contemporane. Evenimentul este prilejuit de lansarea cărţii The Forgiveness Project: stories for a vengeful age, semnată de jurnalista Marina Cantacuzino, descendentă a vechii familii princiare româneşti, şi este organizat în colaborare cu Fundaţia The Forgiveness Project şi editura britanică Jessica Kingsley. În debutul serii vor susţine intervenţii Marina Cantacuzino – autoarea volumului, Jessica Kingsley – editoarea, Michael Simkins – actor, autor şi susţinător al Fundaţiei The Forgiveness Project şi Dorian Branea – directorul ICR Londra.

Cartea Marinei Cantacuzino abordează teme precum iertarea şi reconcilierea, prin câteva poveşti de istorie orală/ “poveşti ale vieţii” care au în centru situaţii conflictuale de mare intensitate, traume şi tragedii personale. Volumul cuprinde mărturiile zguduitoare ale protagoniştilor, deopotrivă supravieţuitori şi făptaşi, surprinzând experienţe violente, dintre care unele tragice. Prin intermediul acestor mărturii, autoarea formulează câteva întrebări grave şi mereu actuale: “Ce este iertarea?”, “Cum putem ierta ceea ce e de neiertat?” sau “Putem evolua fără să iertăm?”.

Marina Cantacuzino este de profesie jurnalist, iar în anul 2003, în perioada premergătoare războiului din Irak, a început să adune poveşti de viaţă, veritabile studii de caz, despre atrocităţile provocate de violenţă şi război. Autoarea este nepoata cunoscutului arhitect, scriitor şi pictor G.M. Cantacuzino, condamnat la muncă silnică între 1948 şi 1953 de către regimul comunist. Într-una dintre scrisorile trimise prietenului său Simon Bayer, marele arhitect mărturisea că nu are resentimente pentru timpul petrecut în închisoare şi că răul, la fel ca binele, este inerent naturii umane. Aceasta este, de altfel, ideea esenţială ce stă la baza volumului semnat de nepoata sa.

Lansarea cărţii publicate de editura Jessica Kingsley este o continuare a proiectelor de colaborare a ICR Londra cu diferite edituri britanice, în vederea promovării unor scrieri cu tematică românească, precum şi a unor autori români sau de origine română. În egală măsură, evenimentul este o urmare a proiectului prezentat de ICR Londra în cadrul International Architecture Showcase anul trecut, dedicat personalităţii şi operei lui G.M. Cantacuzino.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.