Finanţele lui Putin mai rezistă doi ani

Rusia poate conta pe o ordine socială stabilă timp de doi ani chiar dacă preţul petrolului este foarte jos iar recesiunea bântuie economia. „Avem rezerve pentru doi ani de zile, timp în care pacea socială va fi stabilă. Mai există încă proteste sociale, ele sunt în creştere, dar vor fi ţinute sub control”, a declarat fostul ministru rus de Finanţe Alexei Kudrin într-un interviu dat cu prilejul Forumului Economic Mondial de la Davos.

Spre deosebire de alţi exportatori de ţiţei, precum Arabia Saudită, care a legat moneda proprie de dolar, valuta petrolului, ca bastion de stabilitate economică şi financiară, Rusia a lăsat economia să se adapteze la scăderea preţurilor. Situaţie problematică pentru Vladimir Putin pentru că rubla s-a depreciat cu 42% faţă e dolar.

Deşi se confruntă una dintre cele mai mari provocări în ultimii 16 ani de când este la putere, cu venituri din ce în ce mai mici, Putin a atins o cotă de popularitate foarte înaltă după ce a început incursiunile aeriene în Siria.

Potrivit unui sondaj Levada Center, cota de încredere a preşedintelui a ajuns la 85% iar ruşii nu sunt încă dispuşi să declanşeze proteste din cauza declinului nivelului de trai.

În următorii doi ani de stabilitate socială şi de acces la Fondul de rezervă şi la Fondul de siguranţă vor avea loc alegeri parlamentare (în vara acestui an) şi alegerile prezidenţiale anticipate din 2018, după ce Putin ar urma să demisioneze pentru a candida pentru al patrulea mandat în scopul obţinerii unui mandat mai solid şi pentru a putea implementa reforme economice şi politice fundamentale. Rusia intră în aceşti doi ani cu finanţele lovite de scăderea bruscă a preţurilor la petrol, în condiţiile în care veniturile din vânzarea de hidrocarburi reprezintă jumătate din încasările la buget. Economia, aflată pentru prima oară în recesiune din 2009, se va contracta cu mai mult de 3%, conform unui scenariu de risc al băncii centrale. Numai că acest scenariu este calat pe o previziune a preţului barilului de petrol la 35 de dolari, ori azi avem preţuri sub nivelul de 30 de dolari. Dacă preţul se situează între 25 şi 30 de dolari pe baril, PIB-ul Rusiei va scădea cu mai mult de 2%, iar deficitul bugetar va depăşi 6%, conform lui Kudrin.

Cu o stabilitate socială solidă, Rusia ar putea avea o creştere economică în următorii doi ani, crede fostul ministru de finanţe, în perioada 2000-2011, un vechi aliat al lui Putin. În calitatea pe care a avut-o, Kudrin a prezidat excedentele bugetare din 2000 şi 2008.

Prognoza anterioară emisă de economiştii FMI menţiona o scădere a economiei din Rusia de doar 0,6% pe anul în curs, dar, în acel moment, cotaţia petrolului pe pieţele internaţionale era de 40 de dolari/baril.

La mijlocul acestei luni, Kremlinul a anunţat că se pregăteşte pentru un scenariu de lungă durată în privinţa petrolului ieftin aruncat pe piaţă de ţările exportatoare.

Actualul buget al Rusiei a fost construit pe un preţ mediu de 50 de dolari/baril, ministrul de Finanţe, Anton Siluanov, admiţând că, în momentul de faţă, piaţa ar trebui să revină la un preţ de 80 de dolari/baril pentru a permite reechilibrarea bugetului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.