Flautul de Aur, în turneu extraordinar

Un instrument miraculos: flautul de aur. Doi muzicieni de clasă: flautistul Ion Bogdan Ştefănescu – un excelent povestitor prin intermediul muzicii, dar şi al vorbelor, şi pianistul Horia Mihail – un muzician cu multiple faţete. Adevărate bijuterii muzicale, bisuri din toate epocile, de la baroc la modern.

Acestea sunt ingredientele unei noi poveşti muzicale oferite în acest an publicului din România după succesul extraordinar repurtat în primăvara şi toamna lui 2012: Turneul Naţional Flautul de aur, ediţia a III-a. Periplul muzical este organizat de Radio România Cultural în parteneriat cu Fundaţia Marconi şi Asociaţia Culturală Accendo în şapte oraşe ale României, în perioada 27 mai-14 iunie 2013.

Desigur, fără un instrument performant, aceste bijuterii muzicale nu ar fi atât de bine puse în valoare. Ion Bogdan Ştefănescu este singurul artist din România care deţine un flaut din aur de 18 k, creaţie a companiei japoneze Muramatsu, prima companie din Japonia care a început să creeze flaute pentru profesionişti, încă de la începutul secolului XX. Muramatsu, astăzi un Rolls-Royce al flautelor pe plan mondial, confecţionează numai instrumente de o valoare extraordinară, din argint, aur de diferite carate sau platină. Instrumentul devine o adevărată operă de artă, atât din punct de vedere estetic, cât şi din cel al performanţelor sonore, fiecare deţinător de flaut Muramatsu trecând printr-un riguros proces de selecţie a instrumentului potrivit.

La conferinţa de presă de la Chez Marie, cei doi muzicieni împreună cu Oltea Şerban-Pârâu

„Când fiecare recital este monitorizat de o întreagă echipă de profesionişti, gesturile tale muzicale contează foarte mult. Se creează în jurul artistului o instalaţie ce reuşeşte să pună în mişcare o imagine capabilă să atragă, să convingă şi să fie dorită. Aşa se face că, după două serii ale Turneului Naţional «Flautul de aur», cu săli arhipline, cu trasee bine alese, cu o reacţie a presei şi a spectatorilor ce a depăşit orice aşteptări, împreună cu «pianistul de aur» Horia Mihail, pornim într-un al treilea periplu naţional cu un program ce îşi propune să convingă publicul, o dată în plus, de spectaculozitatea muzicii clasice”, a motivat Ion Bogdan Ştefănescu decizia sa de a porni în această nouă aventură muzicală.

Cei doi muzicieni vor străbate ţara de la Bucureşti până în vestul extrem, la Oradea, şi înapoi până în est, la Tulcea, dar şi Craiova, Caracal, Piteşti, Ploieşti, cu un program ce va atrage orice iubitor al muzicii de calitate, indiferent de vârstă sau de preferinţa pentru o epocă sau alta. Aceasta pentru că ediţia a III-a a turneului ”Flautul de aur” propune publicului un tip de recital total inedit: un colaj de piese de mare impact, strânse sub genericul ”Recital de bisuri”, adică o selecţie a unor lucrări de 3-4 minute fiecare, originale sau transcripţii, pe care Ion Bogdan Ştefănescu le-a oferit de-a lungul carierei sale iubitorilor de muzică clasică pentru a răsplăti aplauzele acestora, un colaj prin care spectatorii vor fi provocaţi la o incursiune prin istoria muzicii, de la Baroc, Clasicism şi Romantism, până la muzica zilelor noastre cu exemple spectaculoase din jazz, muzică de film sau chiar folclor.

Dacă vă recunoaşteţi, atunci nu vă miraţi că, clipă de clipă, se schimbă imaginea filmului sonor ca un… “Sentiment în oglindă”, după cum scria Ion Bogdan Ştefănescu în volumul ”Cuvântul de trecere”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.