Foloseşte apărarea circarului?

Demersul lui Traian Băsescu de a apăra România în faţa acuzelor din Raportul Comisiei Europene mi se pare stimabil. El reprezintă România, el percepe imediat gravitatea acuzelor din Raport. Afirmaţia că România „nu-şi respectă angajamentele faţă de Uniunea Europeană” este una de maximă gravitate.

De fapt, un asemenea enunţ tranşant la adresa României este periculos şi pentru faptul că deschide calea pentru noi acuzaţii privind felul în care ţara noastră îşi respectă angajamentele. Ba, dacă am privi cu pesimism spre o graniţă mai îndepărtată, ne putem aştepta la măsuri şi mai grave împotriva României. Deci intenţia preşedintelui trebuie privită cu consideraţie. Foloseşte apărarea lui Traian Băsescu la ceva? De la această întrebare începe nenorocirea!

Răspunsul meu este unul simplu. Categoric nu! Din punctul de vedere al Comisiei Europene, Traian Băsescu nu mai are credibilitatea necesară. Şi-a fumat-o de-a lungul anilor! În cel mai bun caz, apărarea sa şi protestul său pot provoca un zâmbet, asta după ce au stârnit în presa europeană acuze, critici, ironii şi obiecţii.

În conferinţa de presă de tip inundaţie verbală, Traian Băsescu a calificat Raportul european ca fiind corect. Cu excepţia unor afirmaţii prea dure la adresa României, când de fapt ar fi trebuit să se refere la Senat, la Curtea Constituţională a României şi la Consiliul Superior al Magistraturii. Adică la altcineva decât sfera sa de influenţă. Preşedintele s-a chinuit în conferinţa de presă să arunce toate pisicile moarte în curtea opoziţiei. Toate referirile la justiţie, la CCR şi la Senat privesc opoziţia şi instituţii ale statului. Preşedintele se crede nevinovat ca o floare. Or, deteriorarea vieţii publice, a celei politice, amplificarea corupţiei, controlul total al grupului său de putere asupra alocării banilor publici îl fac mai mult decât responsabil. Într-o ţară normală, europeană, el ar ajunge extrem de repede pe lista culpabililor.

De ce n-a protestat sau n-a atras atenţia preşedintele Traian Băsescu asupra achiziţiei de avioane vechi F-16 la un preţ bun pentru investigaţiile DNA? De ce n-a suflat o vorbă despre operaţiunea de fiscalizare accentuată a drepturilor de autor numai şi numai pentru a crea o dificultate majoră în piaţa muncii din mass-media? De ce a mutat criticile Raportului european de la banii publici alocaţi pe criterii clientelare la felul în care sunt utilizaţi banii accesaţi de la Uniunea Europeană? Pentru a acoperi marile aranjamente care se comit în toate achiziţiile publice controlate de guvernul Boc-Udrea-Berceanu-Blaga şi (bietul) Videanu?

În concluzie, atunci când te apără un circar de acuzaţii extrem de grave, îţi foloseşte la ceva? În afară de stârnit râsul!

Post-scriptum: La conferinţa de presă de la Cotroceni, preşedintele s-a simţit lezat că un grup de ziariste nu s-a ridicat în picioare la apariţia sa. „Vreţi, nu vreţi, sunt preşedintele României!” Preşedinte, ne-preşedinte, el nu ştie că respectul se impune prin comportament, nu prin ordine!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.