Fost şef al Shin Beth: Netanyahu, un oportunist ce vrea un loc în cartea de istorie

Într-un articol publicat de Yedioth Ahronoth, Yuval Diskin, până de curând şef al Shin Bth, contraspionajul israelian, l-a atacat dur de premierul Benjamin Netanyahu, despre care spune că nu are calităţi de lider şi poate decide în mod iresponsabil aruncarea ţării în război. Israelul se pregăteşte pentru alegerile din luna februarie, iar Diskin a ţinut să contrazică sloganul premierului în exerciţiu: “un prim-ministru puternic”.

Diskin, sef al Shin Beth intre 2005 si 2006, a avut mai multe intalniri cu premierul Netanyahu si cu ministrul Apararii, fostul laburist Ehud Barak. El se declara socat de atitudinea foarte destinsa a celor doi oameni de stat in timpul discutiilor despre dosarul nuclear iranian, mai cu seama ca sustineau si sustin in continuare necesitatea unui atac asupra Republicii Islamice. Diskin povesteste ca discutiile aveau loc cu un Netanyahu si Barak relaxati, tinand in mana cate un imens trabuc si sorbind dintr-un pahar cu whisky.

Diskin il compara astfel pe Netanyahu cu predecesorii sai: “Cand il privesc nu vad la el stofa de lider…Sentimentul meu este ca Rabin, Peres, Sharon si Olmert stiau sa aseze interesul national deasupra oricaror alte consideratii. Nu este cazul lui Netanyahu si Barak. Interesele lor personale, oportuniste si imediate par sa primeze in fata celorlalte.”

Yuval Diskin, fostul sef al Mossad-ului, Meir Dagan, si fostul sef al Statului Major al armatei israeliene, generalul Gabi Ashkenazi au fost cei care au reusit sa-i impiedice pe Netanyahu si Barak sa lanseze un atac asupra Iranului, in 2010.

“Am impresia ca in ce priveste dosarul iranian, Netanyahu este obsedat de Menahem Begin, care a decis atacul asupra reactorului nuclear irakian in 1981, si de Ehud Olmert, care a luat decizia de a ataca reactorul sirian, in 2007. Bibi vrea sa ramana in istorie drept cel care a luat o decizie similara. Din fericire pentru noi, el este paralizat de propriile temeri”, scrie Diskin.

Fostul sef al contraspionajului israelian se indoieste de hotararea lui Netanyahu de a permite crearea unui stat palestinian, asa cum a anuntat in 2009. Mai mult, Diskin atrage atentia asupra posibilei blocari a procesului de pace si nu exclude izbucnirea unei a treia Intifade. Daca Autoritatea Palestiniana va fi slabita pe fondul lipsei de progres in negocieri cu Israelul, aceasta va aduve beneficii radicalilor din Hamas si la crearea “unei concentratii de vapori inflamabili” ce nu asteapta deca o scanteie.

In plina campanie electorala, echipa lui Netanyahu a respins acuzatiile lui Diskin si a explicat ca acesta l-a atacat e premier deoarece acesta din urma nu a acceptat sa-l nmeasca in fruntea Mossad-ului

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.