Verdict consfințit prin vot referitor la generalul „Izmană”

Comisia de ştiinţe juridice a CNATDCU a stabilit marţi, cu şase voturi din şapte, că fostul ministru Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat susţinută în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, a declarat, pentru News.ro, preşedintele Comisiei, Mircea Dan Bob. Comisia de Științe juridice și-a însușit astfel, cu majoritate de voturi, raportul primit de la Comisia de lucru din Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Mircea Dan Bob a declarat pentru News.ro, înaintea votului din Comisia de științe juridice, că la Comisia de lucru s-a stabilit că Gabriel Oprea a plagiat în lucrarea de doctorat.

Update: Prima reacție a lui Gabriel Oprea

„Aflu din presă că o comisie din CNATDCU ar fi stabilit că lucrarea de doctorat pe care am susținut-o în 2000 ar fi plagiat. Nu am mai multe informații decât cele date ”pe surse” de anumiți jurnaliști. Prin urmare, nu am ce comentarii să fac în cazul acestui zvon. Deocamdată, singura informație validă și oficială este hotărârea din 2015 a Consiliului Național de Etică, în care scrie negru pe alb că ”suspiciunile de plagiat nu se confirmă”, a scris Oprea pe pagina sa de Facebook.

Jurnalista Emilia Sercan scria anul trecut că întreaga lucrare de doctorat a lui Gabriel Oprea nu conținea niciun citat cu ghilimele, având paragrafe și pagini întregi copiate dintr-o lucrare similara a coordonatorului său, Ion Neagu și, totodată, dintr-o lucrare a lui Constantin Turai. Și istoricul Nicolae Iorga ar fi fost preluat în citate ample fără să fie citat.

Cu acest doctorat la mână, Oprea a devenit profesor și îndrumător de doctorate la Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a SRI.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.