Garnizoana România

Pentru Gabriel Oprea și aghiotanții lui România este o garnizoană. Daca vreți, chiar mai putin, o cazarmă. Cu un șef suprem, comandantul, adică însuși Oprea și restul trupei. Generali, ofiteri, plutonieri, sergenti. La care se adaugă diverși gradați plus destui ducători de servietă, băgători de seamă, pafariști, șlefuitori de clanță și tot tacîmul. Si ăștia au un trecut sulfuros. Originea o găsim in Secu de ieri și azi, intre militieni si nomenklaturisti. E cam tot ce a reușit să adune generalul de carton Oprea într-o lume de butaforie. UNPR este o oaste de strînsură. A tunat și i-a adunat.

Cind văd fotografia lui Oprea in uniformă, mindru, înfipt, țeapăn, cu bărbia împinsă înainte, cu cozorocul peste ochi, cu epoleții plini de stele și căcat de muscă – văd un caudillo sud-american în fața trupei. Viitor dictator, Arthuro Ui. Unul cu fumuri de mărire care se visează șef. Un Ceaușescu militar împopoțonat cu decorații și grade militare supreme. Pină la mareșal și feldmareșal Oprea mai are puțin. Costă doar un decret semnat de Iohannis. Generalul ar face orice pentru un dram de putere în plus. Ii place nu doar puterea dar și zorzoanele puterii. Fanfarele, imnul, onorurile. Se închipuie plin de măreție, dar repet lumea lui e de butaforie, fictivă. Omul nici măcar nu știe să dea ordine, dat fiind trecutul lui prea puțin instruit în treburile militariei. Stilul lui amintește de Arturo UI al lui Bertolt Brecht – amestec de gangster, ca Al Capone de pildă, și un dictator sadea cu inclinații pucist. Pentru el istoria e o încăierare intre bande adverse pentru impărțirea teritoriului. Adică trafic, contrabandă, curve, arme – și tot restul. România totuși nu e Chicago 1933.

Generalul apare din cînd în cind la microfoane. Rar, pentru ca are probleme mari de dicție și gîndire. Ii trebuie urgent un logoped. Un discurs e o incercare prea grea. E cam împiedicat. Se poticnește, se bîlbiie, face greșeli de gramatică. Nu știu cum e cînd acordă titluri de doctor în știință. Cine pe cine-nvață carte. Dar cu vorbitul sigur nu le are. Nu e un orator, ca Antonescu de exemplu. Nici nu cap politic nu are, ca fostul lui protector Năstase. E un Arturo Ui ambițios, un carierist. În ce il privește, multe lucruri sunt de clarificat. Impostura mai ales. Deocamdată nimeni nu se atinge de el, dimpotrivă diverși pe stinga și pe dreapta îl cultivă. De ce? Pentru că speră să îl țină în Coaliție. Sau, că va trece în barca opozitiei cu voturile lui din Parlament. În uniforma lui de paradă e frumoasa balului în aceste luni păguboase.

Cind va cădea de pe cal presa va prinde curaj și îl va lua la cercetat cu amănuntul. Și Doamne fereste ce va scrie. Ce episoade ar ieși la iveală, Dracu știe ! Afaceri, interlopi, servicii, tot ce vrei, un cocktail Molotov clasa întii. Acum massmedia e rezervată vizavi de general. E intimidată de telefoanele lui, de presiuni, de amenințări. Mai mulți patroni de media îl știu de frică. Alții speră să ciugulească niscaiva protecție de la el și se așează dîrdîind sub mantaua lui de general si vicepremier. Un fel de silentio stampa s-a așternut peste mutrița lui de dictator sud-american. Ucazul e ca Oprea să nu fie vorbit de rău. Să nu se amintească nimic despre dosarul cu plagiatul că se înfurie și trece la represalii. Ordin pe unitate – nici despre petele albe din biografia lui sulfuroasă nu e bine să amintești.

Bref, personajul este susținut de servicii și nu de azi de ieri. Așa că diverși de aceeași teapă s-au strîns in jurul lui, pentru că e vorba de ciolan și sub guvernul Ponta, Oprea a oferit destule oase de ros. Toți pleșcarii, fripturiștii, transfugii politici de prin partide au intrat și intră în UNPR unde-i cald și bine. Mai o afaceere, mai scapi de DNA, mai un post călduț la stat. Dacă Oprea ar ieși din Palatul Victoria ar rămîne iute fără trupă. Momentul in care presa ar deveni curajoasă și ar aborda subiectul. Dar și alte organe. care deocamdată stau cuminți cu botul pe labe.

http://www.stelian-tanase.ro/garnizoana-romania/

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.