Gata cu anonimatul pe telefon: Cartele prepay, doar cu buletinul începând din 2016

Începând cu 1 ianuarie 2015, achiziţionarea de cartele telefonice preplătite nu va mai fi posibilă (prepay) va fi posibilă doar cu comunicarea datelor personale de identificare către operatorul de telefonie mobilă, iar în cazul celor care deţin deja asemenea cartele este obligatorie comunicarea datelor de identificare până pe 1 ianuarie 2016, în caz contrar numărul urmând să fie anulat. Acestea sunt prevederille unei iniţiative legislative votate de Comisiile Juridică şi de IT din Camera Deputaţilor.

Iniţiativa legislativă reglementează şi modalitatea în care se va face conectarea la internet prin intermediul unei reţele wi-fi, acesul urmând a fi permis în baza comunicării numărului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces, transmite MEDIAFAX.

Iniţiativa Guvernului prin care utilizatorii de cartele telefonice prepay sunt obligaţi să-şi declare datele personale la momentul achiziţionării acestora a intrat în procedură de urgenţă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional, în urma cu două săptămâni. Actul normativ, care a fost adoptat deja de Senat, ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2015.

Comisiile Juridică şi de IT din Camera Deputaţilor au elaborat, miercuri, Raport comun la proiectul de lege privind utilizarea cartelelor prepay, acesta fiind adoptat cu 14 voturi ”pentru”, 4 voturi ”împotrivă” şi o abţinere. Raportul va intra în dezbaterea plenului Camerei şi va fi supus votului acestui for legislativ cel mai probabil în sesiunea extraordinară de săptămâna viitoare.

Cei care cumpără cartele pre-pay, reprezintă peste 60% din utilizatorii de telefonie mobilă sau a celor care folosesc reţele wireless. Generalul SRI Dumitru Dumbravă a sustinut, în urmă cu două săptămâni, la Comisia de IT din Camera Deputaţilor, că: „Suntem criticaţi de parteneri că România devine un exportator de vulnerabilităţi în UE, adică s-a dus vestea printre băieţii răi că în România pot fi achiziţionate mijloace de comunicare la liber, fără a-ţi declara identitatea, şi băieţii răi le iau şi le utilizează în scopuri malefice, antisociale, în UE. Parteneri din UE mă întreabă cine e în spatele cartelei suspecte şi nu pot da răspuns util„.

Pe de altă parte, chiar în aprilie, momentul în care Guvernul a emis proiectul de lege de mai sus, Curtea de Justiţie a UE a apreciat ca aplicarea prevederilor Directivei Uniunii Europene care prevede stocarea datelor de trafic ale tuturor utilizatorilor de telefonie şi internet reprezintă o imixtiune deosebit de gravă în drepturile fundamenale ale omului, aducand atingere dreptului la viaţă privată şi la protecţia datelor cu caracter personal. Adoptata in 2006, dupa atacurile teroriste din Londra şi Madrid, directiva amintită este cunoscuta sub numele de “Big Brother”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.