„Gaudeamus” îşi deschide porţile cu peste 650 de evenimente şi 370 de edituri

În perioada 21-25 noiembrie se va desfăşura ediţia a 19-a a Târgului Internaţional “Gaudeamus – Carte de învăţătură”, eveniment organizat de Radio România în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti. Deschiderea oficială a Târgului va avea loc miercuri, 21 noiembrie, ora 12.00, în Pavilionul Central Romexpo.

Cu un concept unic în peisajul târgurilor de profil din lume – definit de alianţa între carte şi radio -, Târgul “Gaudeamus” se anunţă a fi şi în acest an un adevărat festival cosmopolit al cărţii!

Pe lângă impresionanta panoramă a noutăţilor editoriale ale anului, oferită de cele circa 370 de edituri din România şi din străinătate participante la Târg, “Gaudeamus” aduce la Bucureşti actualitatea pieţei de carte internaţionale prin prezenţa a 14 agenţi literari şi specialişti în drepturi de autor şi de traducere din 7 ţări europene şi din SUA. Peste 650 de evenimente culturale – lansări şi prezentări de carte, dezbateri şi mese rotunde, evenimente profesionale, prezentări de ofertă educaţională, sesiuni de autografe şi întâlniri cu autori – vor ţine capul de afiş al fiecărei zile.

Republica Moldova, Invitat de Onoare

Gaudeamus, promisiune de lectură

Ţara invitată de onoare a ediţiei este Republica Moldova, o participare care promite să interconecteze diversitatea şi noutatea culturală de peste Prut cu spaţiul culturii române şi europene. Preşedintele de Onoare al Târgului este Arcadie Suceveanu, poet şi scriitor din Basarabia, care apreciază că statutul de Invitat de Onoare al Moldovei la “Gaudeamus 2012” este o „probă reconfortantă şi revelatoare” pentru identitatea comună de limbă şi cultură dintre România şi Republica Moldova. Cele peste 15 evenimente organizate în standul Moldovei îi vor avea ca invitaţi pe Arcadie Suceveanu, Mihai Cimpoi, Leo Butnaru, Lucreţia Bârlădeanu, Nicolae Dabija, Emilian Galaicu Păun, Vitalie Ciobanu sau Ion Mânăscurtă. O prezenţă notabilă sunt editurile din Republica Moldova participante în premieră la “Gaudeamus”, care vor prezenta o selecţie reprezentativă pentru piaţa editorială din Basarabia. Se adaugă editurile moldovene care fac parte din topul primelor 20 de edituri din România: “Litera”, “Prut”, “Cartier”, “ARC”. Organizatori: Ministerul Culturii din Republica Moldova şi Ambasada Republicii Moldova la Bucureşti.

Italia, partener privilegiat

Book vă aşteaptă la Editura Curtea Veche

Italia revine la “Gaudeamus 19” ca partener privilegiat! În acest an, standul Italiei îi va avea ca protagonişti pe Marcello Fois, scriitor apreciat în Peninsulă pentru varietatea genurilor literare abordate – proză, teatru, scenariu de film -, Giacomo Marramao, filosof de notorietate în spaţiul european, Luca Maroni, jurnalist şi enolog, Sergio Valzania, scriitor şi jurnalist la “Radio Rai”, şi Loredana Cornero, jurnalistă la “Radio Rai” şi scriitoare, care va lansa în premieră un volum de proză. O prezenţă insolită şi cu siguranţă o surpriză pentru publicul din România este invitatul special al Italiei în acest an, Nicola Pietrangeli, unul dintre cei mai cunoscuţi tenismeni italieni ai anilor ’60-’70. 32 de edituri italiene îşi vor prezenta ultimele apariţii editoriale. Organizator: Ambasada Italiei la Bucureşti.

Centrul Internaţional de Agenţii Literare

Bernard Lategan

Târgul Internaţional “Gaudeamus” inaugurează “Centrul Internaţional de Agenţii Literare”, un spaţiu dedicat întâlnirilor profesionale la care participă agenţi literari din Italia, Franţa, Germania, Anglia, Turcia, Spania, România şi SUA. Obiectivul principal al Centrului este crearea unui cadru profesional pentru negocierea contractelor de drepturi de autor şi de traducere, schimbul de experienţă între profesioniştii din domeniu şi fluidizarea contactelor între editorii, autorii şi agenţii literari români şi omologii lor din străinătate.

Evenimente profesionale cu participare internaţională

Margareta Pâslaru la Editura Curtea Veche

Miercuri, 21 noiembrie, Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti şi “Agenţia Federală de Presă şi Comunicare în Masă” invită publicul profesional la o masă rotundă cu tema “Influenţa istoriei asupra literaturii”. Participă Andrei Volos, Leonid Yuzefovici, Ilya Boiaşov.

Joi, 22 noiembrie, seria evenimentelor profesionale va fi deschisă de Ambasada Suediei la Bucureşti, care, în parteneriat cu Târgul “Gaudeamus” şi Agenţia “Headsome Communication”, propun o incursiune în lumea literaturii suedeze: “Povestitori din Suedia – pentru cititori din lumea întreagă”.

Pentru al treilea an consecutiv, Târgul găzduieşte Seminarul Internaţional „Talking Books on the Radio”, care va avea loc joi, 22 noiembrie, între orele 9.30 şi 17.00 în Sala de conferinţe a “Grand Hotel Continental”, din Bucureşti. Seminarul are ca temă traducerea literară şi dezbate rolul radioului public în promovarea traducerilor din diverse limbi, cu o atenţie specială acordată scriitorilor din sud-estul Europei. Participă reprezentanţi ai posturilor de radio şi televiziune membre EBU (European Broadcasting Union).

Târgul “Gaudeamus”, în parteneriat cu “Simona Kessler International Copyright Agency”, organizează joi, 22 noiembrie, masa rotundă cu tema “Rolul agenţilor literari pe piaţa internaţională de carte în era electronică”, eveniment la care vor participa agenţii literari români şi străini înscrişi la “Centrul Internaţional de Agenţii Literare”, dar şi specialişti în domeniu din România şi din străinătate. Moderator, Simona Kessler.

Maşinile Regelui

La finalul zilei de joi, Ambasada Regală a Norvegiei invită editorii români interesaţi de publicarea autorilor norvegieni în limba română la evenimentul “NORLA – oportunităţi de finanţare a traducerilor din literatura norvegiană”. Moderator, Ion Bogdan Lefter.

Vineri, 23 noiembrie, Institutul Francez sărbătoreşte, la “Gaudeamus”, 20 de ani de la lansarea programului de traducere „Nicolae Iorga”! Invitaţii Institutului Francez vor fi scriitorul Pascal Bruckner, care revine în România, alături de Dominique Viart, eseist, critic şi profesor de literatură, şi de jurnalistul Hugo Pradelle. Vor fi organizate două dezbateri despre traducerea literaturii franceze şi despre rolul premiilor literare din Franţa în consacrarea internaţională a unui scriitor.

Sâmbătă, 24 noiembrie, “Radio România Internaţional” propune publicului ascultător un duplex realizat în colaborare cu “Radio Vaticana” şi “Comunitatea Italofonă de Radioteleviziune”. Participă: E.S. Mario Cospito, Ambasadorul Italiei în România, Sergio Valzania, director adjunct “Radio RAI”, Loredana Cornero, Departamentul Relaţii Internaţionale “RAI”, secretar general al “Comunităţii Italiene de Radioteleviziune”, şi Dan Şanta, director relaţii internaţionale, “Radio România”. Moderatori: Iuliana Anghel, realizator coordonator secţia italiană “Radio România”, şi Rosario Tronnolone, jurnalist “Radio Vaticana”.

Editura “Casa Radio” vine la “Gaudeamus 19” cu cele mai noi audiobook-uri cu înregistrări rare din fonoteca radio şi autori cult, în colecţiile „Biblioteca de poezie românească” (Ion Minulescu, Ştefan Aug. Doinaş, Mircea Ivănescu) şi „Lecturi pe întuneric” cu pagini inedite de publicistică radiofonică de Nicolae Steinhardt. Volumele vor fi lansate sâmbătă, 24 noiembrie, la standul editurii, eveniment la care vor fi invitaţi Florin Iaru, Marius Chivu, Ion Bogdan Lefter, Simona Popescu, Mircea Cărtărescu, Tudor Banuş, Luca Jebeleanu. O surpriză pentru cei mai mici ascultători va fi lansarea noilor volume din colecţiile „Radio Princhindel” şi „Noapte bună, copii”.

Expoziţii

America povestită unui prieten, lansare la Editura Humanitas

Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului (nivel 3.20), cuprinde peste 30 de lucrări aflate la graniţa între artă fotografică şi poezie, care propun o perspectivă originală asupra Cărţii ca obiect magic şi revelator în spaţiul lumii contemporane. Fotografiile aparţin lui Jean Marc Godès, artist fotograf şi regizor de imagine fixă, cel care, pentru al doilea an consecutiv, este autorul conceptului de imagine al Târgului “Gaudeamus”.

“Eu citesc, dar tu?” – Expoziţie de fotografie de Mircea Radu, realizator TV.

Ideea proiectului “Eu citesc. Dar tu?” a apărut într-o plimbare pe aleile Parcului Herăstrău. Nimeni din cei aflaţi pe bănci, spune Mircea Radu – şi erau destui, căci era ora prânzului – nu avea o carte în mâini. Nimeni nu citea… Astfel a decis, alături de prietenii Dinu Lazăr şi Vlad Epstein, că trebuie făcut ceva pentru a schimba această stare de lucruri. Aşa s-a născut expoziţia de fotografie “Eu citesc. Dar tu?” în care personalităţi, oameni notorii, vedete iubite fac acelaşi lucru: citesc.

“Ada Kaleh – Insula din suflet” este o expoziţie documentară organizată de Muzeul Ţăranului Român, care aduce în atenţia publicului larg aspecte mai puţin cunoscute despre istoria insulei Ada Kaleh, scufundată în apele Dunării, odată cu finalizarea barajului hidrocentralei Porţile de Fier, în deceniul 7 al secolului trecut. Fragmente din interviuri cu cei strămutaţi, fotografii din arhivele personale ale acestora, imagini din colecţii şi arhivele muzeale conturează o palidă, dar emoţionantă imagine a paradisului pierdut. Un demers necesar, bazat pe convingerea că, odată cu dispariţia ultimului locuitor al insulei, nu vor mai exista martori ai fenomenului Ada Kaleh.

“Pagini din istoria radioului”, expoziţie organizată în colaborare cu “Federaţia Română de Radioamatorism” şi “Asociaţia Colecţionarilor de Aparate Radio” din România, prezintă, în fotografii documentare şi în exponate reale, pentru curioşi şi pasionaţi de toate vârstele, o interesantă şi succintă trecere în revistă a mai multor etape din evoluţia radioului şi a aparatelor de radio de-a lungul timpului.

“O istorie a tiparului”, expoziţie organizată de Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, prezintă o ilustrare a activităţii tipografice din Târgovişte (începutul secolului al XVI-lea), dar şi din centrele apărute mai târziu în Moldova şi Transilvania. În plus, vizitatorii vor putea să admire reconstituirea unui atelier tipografic din secolul al XVIII-lea.

Secţiuni GAUDEAMUS 19

Îngerul decăzut va fi lansat în Colecţia Raftul Denisei

“Carte şi multimedia” este o secţiune dedicată ofertei propriu-zise de carte în format clasic şi produse multimedia (carte pe suport electronic, muzică, film, cursuri interactive etc.).

“Bursa Educaţia”, secţiune permanentă, este rezervată instituţiilor de învăţământ româneşti şi străine, de toate nivelurile, care prezintă propria ofertă educaţională şi editorială.

Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creangă”, secţiune adresată copiilor, cuprinde edituri româneşti şi străine specializate în publicarea de carte de profil, dar şi ateliere de creaţie şi spaţii recreative pentru cei mai mici vizitatori.

Continuă campania “Cărţile se întorc acasă!”.

“Radio România”, în parteneriat cu Fundaţia „Noi Citim”, invită publicul vizitator şi editurile participante la Târg să doneze cărţi care vor fi direcţionate către biblioteci publice din capitala ţării invitat de onoare, Chişinău. De la lansarea acestui proiect în 2010, peste 45.000 de volume obţinute din donaţii au ajuns în biblioteci publice şi şcolare din aria de acoperire a posturilor radioului public.

Concursul Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”

Istoricul Neagu Djuvara va acorda autografe la Gaudeamus

Ajuns la ediţia a X-a în acest an, Concursul, care poartă numele lui Mircea Nedelciu, unul dintre fondatorii Târgului “Gaudeamus”, este o competiţie de lectură, comunicare şi creativitate la care sunt invitaţi să participe elevi de liceu din clasele terminale. În acest an, finala Concursului va întruni 9 participanţi, câştigători ai etapelor zonale organizate de-a lungul anului în parteneriat cu studiourile regionale “Radio România” şi va avea loc sâmbătă, 24 noiembrie 2012, începând cu ora 13.00.

Olimpicii români, Invitaţii de nota 10 ai Târgului Gaudeamus 2012! Sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 15.00, elevii români medaliaţi la olimpiade internaţionale vor fi invitaţii speciali ai Târgului, în cadrul unei ceremonii de premiere care îşi propune să aducă în prim-plan performanţele şi potenţialul lor pentru viitorul României.

Derulată pe parcursul Târgului, pe baza biletelor şi a abonamentelor de intrare, “Tombola Gaudeamus” oferă vizitatorilor posibilitatea de a câştiga următoarele premii: locul I – o tabletă “Android” de 9’7” 3G şi un smartphone, locul II – o tabletă “Android” de 9’7” Wifi şi un smartphone, locul III – o tabletă “Android” de 7” şi un smartphone.

Accesul vizitatorilor în incinta Târgului va fi permis pe baza biletelor de intrare, în valoare de 5 lei, şi a abonamentelor (valabile pentru întreaga perioadă a Târgului), în valoare de 10 lei, care constituie totodată şi suportul pentru “Tombola Gaudeamus”. Elevii, studenţii, cadrele didactice, jurnaliştii, membrii uniunilor de scriitori şi pensionarii au intrarea liberă, pe baza documentelor specifice vizate la zi (carnet de elev/student, legitimaţie de membru/serviciu, talon de pensie).

Radio România Cultural ia pulsul Târgului

Radu Paraschivescu

Emisiuni, dezbateri, reportaje, vox-pop-uri, evenimente speciale vor aduce din nou atmosfera acestei sărbători a cărţii în casele ascultătorilor din toată ţara.

Din studioul special amenajat se vor transmite emisiunile Texte şi pretexte (22 şi 23 noiembrie de la ora 10.00 la 11.00 – moderatori Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu), Timpul Prezent (21, 22 şi 23 noiembrie de la ora 11.30 la 12.00 – moderatori Adela Greceanu şi Matei Martin), Noua revistă vorbită (23 noiembrie de la ora 15.00 la 16.00, moderator Adela Greceanu).

Din studioul special amenajat se vor transmite emisiunile “Texte şi pretexte” ( 22 şi 23 noiembrie de la ora 10.00 la 11.00 – moderatori Răzvan Dolea şi Valentin Protopopescu), “Timpul Prezent” (21, 22 şi 23 noiembrie de la ora 11.30 la 12.00 – moderatori Adela Greceanu şi Matei Martin), “Noua revistă vorbită” (23 noiembrie de la ora 15.00 la 16.00, moderator Adela Greceanu).

“Românii frumoşi” s-au “Născut în România”. Sunteţi invitaţi să-i priviţi şi să îi ascultaţi pe 22 noiembrie, de la ora 16.00, la Ceainăria “Gaudeamus”, unde va avea loc prezentarea proiectelor “Născut în România” şi “Români Frumoşi” (Galerie de valori – Priveşte, Captează, Memorează ). Cele două proiecte au un fir comun: primul este un ciclu de emisiuni la Radio România Cultural, care îşi propune să prezinte românii care au reuşit în domeniile lor în ţară sau în afara ei, mai mult sau mai puţin cunoscuţi publicului larg. Cel de-al doilea constă într-un site şi o expoziţie itinerantă, un proiect cultural-fotografic iniţiat de Matei Buţă, o iniţiativă tânără, ambiţioasă şi entuziastă.

În prezentarea proiectului găsim motivaţia lui: “Istorie, Medicină, Film, Teatru, Muzică, Cercetare în Stiinţă, Literatură, Artă Populară, Teologie, Arhitectură, Sculptură… sunt doar câteva dintre domeniile de activitate definitorii pentru o conştiinţă colectivă sănătoasă. Câţiva români contemporani cu noi se remarcă în aceste domenii prin performanţele, descoperirile, operele lor. Crezi că-i ştii?” Moderatori: Corina Negrea – Radio România Cultural şi Matei Buţă.

Volumul Ioanei Pârvulescu va fi lansat la Humanitas

Pe 23 noiembrie, de la ora 16.00, Ceainăria “Gaudeamus” se va transforma în “Studioul de poezie”. Radio România Cultural şi Editura “Cartea Românească” derulează din acest an un parteneriat constând în publicarea şi promovarea unei serii de tineri poeţi români contemporani care, cu acest prilej, vor fi prezentaţi publicului în cadrul unui spectacol multimedia, cu lecturi din volumele: “Asperger” de Rita Chirian, “Călăuza” de Ofelia Prodan, “Lemur” de Andra Rotaru, “Poezii naive şi sentimentale” de Dan Sociu, “Dispars” de Vlad Moldovan, “Şi apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul” de Bogdan-Alexandru Stănescu. Participă autorii: Rita Chirian, Ofelia Prodan, Andra Rotaru, Vald Moldovan şi actorii: Anda Saltelechi, Rodica Bunea, Sandra Şimon, Cristian Rus. Coloana sonoră a evenimentului va fi oferită live de Adrian Naidin la violoncel. Moderatori: Anamaria Spătaru şi Emil Buruiană.

“Talking Books – The value of a book is more important than the number of its translations. But it also depends on them!” Acesta este titlul seminarului pe tema traducerilor literare – cu accent pe traducerile literaturilor din ţările din sud-estul Europei şi pe promovarea literaturii străine la posturile publice de radio, ce va avea loc pe 22 noiembrie, la “Grand Hotel Continental”. Este un eveniment EBU organizat în colaborare cu Radio România Cultural.

Invitaţie la Editura “Curtea Veche”

Cititorii de Curtea Veche vor descoperi la “Gaudeamus” 2012 “Aventurile lui BOOK”. În perioada 21 – 25 noiembrie, “Curtea Veche Publishing” îşi aşteaptă cititorii la Târgul Internaţional de Carte “Gaudeamus” cu titluri noi, reduceri de preţ de între 15 şi 50%, sesiuni de autografe şi zece evenimente ce îşi propun să îi aducă pe cititori mai aproape de scriitorii lor preferaţi.

La aceasta ediţie, Cititorii de Curtea Veche vor fi din nou în centrul atenţiei, iar surprizele se vor ţine lanţ dacă vor accepta provocarea de a se aventura alături de personajul BOOK, în joc fiind puse numeroase premii.

Alteţa Sa Regală Principele Radu al României, Adrian Cioroianu, Tudor Octavian, Ligia Pop sau Margareta Pâslaru sunt doar câţiva dintre autorii pe care îi puteţi întâlni la standul editurii. Invitat special al târgului va fi Prof. Bernard Lategan, ce va veni din Africa de Sud special pentru lansarea cărţii sale la “Curtea Veche Publishing”, iar fanii formaţiei “Mes Quins” îl vor putea întâlni pe unul dintre membrii acesteia, Silviu Gherman, cu o carte şi o lansare cu totul neconvenţionale.

Dincolo de acestea, Cititorilor de Curtea Veche li s-a pregătit o surpriză. Personajul BOOK, creat de curând pe blogul editurii, va putea fi găsit printre cărţile de la târg, iar cititorii ce se vor încumeta să îl poarte pe BOOK în noi aventuri vor fi răsplătiţi.

Cine este BOOK? Este un personaj de benzi desenate creat exclusiv pentru blogul “Curtea Veche Publishing” (www.curteaveche.ro/blog). În traducere, numele său înseamnă „Carte”, însă BOOK nu este orice carte, ci “Cartea de Curtea Veche”, o carte la care s-a lucrat cu drag de către o întreagă echipă de oameni, o carte în care s-a pus mult suflet şi care, având spiritul unui tânăr curajos, isteţ şi cu mult simţ al umorului, decide să evadeze din bibliotecă pentru a-şi găsi propria cale în viaţă.

Spicuim din programul editurii.

Joi, 22 noiembrie, la ora 17.00, la standul editurii, vor fi lansate volumele “Caucazul de Sud după 20 de ani: Regimuri politice, securitate şi energie”, de Ileana Racheru, Stanislav Secrieru, Angela Grămadă, şi “Redobândirea cetăţeniei române: Perspective istorice, comparative şi aplicate”, de Constantin Iordachi (coordonator), Ştefan Leonescu, Alexandra Toderiţă, Claudia Silaghi, Cristian Ghinea. Participă Angela Grămadă, Sergiu Panainte, Ileana Racheru, Stanislav Secrieru, Alexandra Toderiţă. Moderator: Cătălin Sturza.

Vineri, 23 noiembrie, la ora 16.30, sunteţi invitaţi la lansarea cărţii „Teologie, hermeneutică şi transformare socială. Cazul Africii de Sud”, de Bernard Lategan, la care participă autorul, Venita Smit, Theodor Paleologu, Doina Jela, Magda Stavinschi. Moderator: Miruna Meiroşu.

Vineri, 23 noiembrie, la ora 18.30, o nouă lansare: „Hârtiile Masculului”, de Silviu Gherman, în prezenţa lui Silviu Gherman, Cristian Neagoe, Constantin Vlad.

Sâmbătă, 24 noiembrie, ora 11.00, vor fi lansate volumele „Politica monetară” şi „Jaful vs. «Dreptul de a nu minţi»”, de Lucian Croitoru.

Participă: Lucian Croitoru, Florin Câţu, Emil Hurezeanu, Horia-Roman Patapievici, Ionuţ Popescu, George Virgil Stoenescu. Moderator: Miruna Meiroşu.

La ora 13.00 va fi prezentat volumul „Adulter cu smochine şi pescăruşi”, de Adrian Cioroianu, de către Adrian Cioroianu, Cristina Cioran, Alice Năstase Buciuta, Alex Ştefănescu.

La ora 15.00, ASR Principele Radu al României şi Irene Arsene lansează „Maşinile Regelui”, de ASR Principele Radu al României.

Iar la ora 16.30 sunteţi aşteptaţi la “Întâlnire cu Margareta Pâslaru”, eveniment ce va include o sesiune de autografe dedicată volumului „Eu şi Timpul” de Margareta Pâslaru. Participă: Iuliana Marciuc.

În ultima zi a Târgului, duminică, 25 noiembrie, la ora 12.00, Ligia Pop, Mihaela Olaru, Izabela Pănescu lansează volumul „Reţete Vegane Fără Foc” de Ligia Pop. La ora 14.00, „Jurnal de subiecte pentru povestiri, comedii şi romane mici” de Tudor Octavian, în prezenţa autorului şi a actorului şi poetului Eusebiu Ştefănescu. La ora 16.00, lansarea cărţii „Antisemitismul lui A.C. Cuza în politica românească”, de Horia Bozdoghină, va beneficia de prezenţa autorului şi a lui Alexandru Florian, Andrei Muraru, Constantin Vlad.

Editura Humanitas, cu oferte incitante

Bogumil Hrabal printre noutăţile de la Art

Editura “Humanitas” propune la “Gaudeamus” cele mai aşteptate cărţi ale anului, sesiuni de autografe cu Andrei Pleşu, Neagu Djuvara, Mircea Cărtărescu, Lucian Boia, Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Matei Vişniec. Cele peste 1.000 de titluri “Humanitas”, “Humanitas Fiction” şi “Humanitas Multimedia” vor avea preţuri speciale, cu reduceri între 10% şi 40%.

Joi, 22 noiembrie, la ora 14.00, la lansarea volumului “Procesul comunismului prin teatru”, de Matei Vişniec, vor participa, alături de autor, Cristiana Gavrilă şi Lidia Bodea.

La ora 16.00 sunt prezentate volumele câştigătoare ale Concursului de Debut Literar “UniCredit”, ediţia a V-a: “Amintiri din casa scării”, de Laura Aprodu, “O junglă ca toate celelalte”, de Maxim Blum, “Pax Romana. Stăpânii lumii”, de Mihaela Erika Petculescu. Vor vorbi: Laura Aprodu, Maxim Blum, Mihaela Erika Petculescu, Cristina Guseth, Anca Nuţă, Marius Chivu, Liviu Papadima, Anca Lăcătuş.

La ora 17.00 va avea loc lansarea volumului bilingv “Comedia italiană din Renaştere/Commedia italiana del Rinascimento”, în colecţia „Biblioteca Italiană”. Vor vorbi: Smaranda Bratu Elian, Oana Bosca Malin, Vlad Russo.

La 18.00, “Emaus” de Alessandro Barrico, în colecţia „Raftul Denisei”, Humanitas Fiction. Participă Gabriela Lungu, Smaranda Bratu Elian, Vlad Russo, Denisa Comănescu.

Vineri, 23 noiembrie, la 16.30, sunteţi invitaţi la lansarea cărţii “Dan Tăpălagă în dialog cu Daniel Morar. Preţul adevărului. Un procuror în lupta cu sistemul”, în colecţia „Portrete în dialog”. Prezintă Dan Tăpălagă, Daniel Morar, Vlad Mixich, Radu Paraschivescu.

La ora 17.30, “Ce mi se-ntâmplă. Jurnal pieziş” de Dan C. Mihăilescu, în colecţia „Memorii/Jurnale”. Vor vorbi: Dan C. Mihăilescu, Simona Sora, Lidia Bodea.

La 18.00, Ilina Gregori, Dan C. Mihăilescu, Constantin Zaharia, Vlad Russo vă aşteaptă la lansarea volumelor “Cioran. Sugestii pentru o biografie imposibilă” de Ilina Gregori şi “Razne” de Emil Cioran.

La 18.30, în Seria de autor Herta Müller”, Humanitas Fiction, va fi lansat volumul de povestiri “Ţinuturile joase” de Herta Müller, comentat de Simona Kessler, Alexandru Şahighian, Simona Sora, Denisa Comănescu.

Cei mici vor găsi multe surprize la Editura Arthur

Sâmbătă, 24 noiembrie, la ora 12.00, “I.L.Caragiale, Cele mai frumoase scrisori alese de Dan C. Mihăilescu”, “I.L. Caragiale, Despre lume, artă şi neamul românesc”, antologie de Dan C. Mihăilescu, şi audiobook-ul “I.L. Caragiale, Leac de criză” vă prilejuiesc întâlnirea cu Ion Caramitru, Mihai Constantin, Marius Manole, Irina Petrescu, Victor Rebengiuc, Răzvan Vasilescu, Dan Rădulescu într-o lectură publică. Vor vorbi: Dan C. Mihăilescu, Ioana Pârvulescu, Lidia Bodea.

La 12.30 urmează lansarea volumelor “De ce este România altfel?” de Lucian Boia şi “Explorarea imaginară a spaţiului”, sub aceeaşi semnătură, în Seria de autor Lucian Boia. Comentează Lucian Boia, Keith Hitchins, Andi Moisescu, Cătălin Strat.

La ora 13.00, “America povestită unui prieten din România”, de Martin S. Martin, apărută în Colecţia „Convorbiri/Corespondenţă/Portrete”, va fi prezentată de Martin S. Martin, Vlad Mixich, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu.

La 13.30, Gabriel Liiceanu, Alexander Baumgarten şi Mircea Flonta vor comenta volumele “18 cuvinte-cheie ale lui Martin Heidegger” de Gabriel Liiceanu, “7 idei înrâuritoare ale lui Aristotel” de Alexander Baumgarten şi “20 de întrebări şi răspunsuri despre Immanuel Kant” de Mircea Flonta.

La ora 14.00, “Lumea ca voinţă şi reprezentare” de Arthur Schopenhauer (2 vol.) va fi prezentată de Horia-Roman Patapievici, Radu Gabriel Pârvu, Cătălin Cioabă, Dan C. Mihăilescu.

La 14.30, urmează Andrei Pleşu şi Lidia Bodea, comentând volumul “Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste” de Andrei Pleşu.

La 15.30 va fi lansat romanul “Viitorul începe luni” de Ioana Pârvulescu, prezentat de Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Lidia Bodea, Vlad Zografi.

La ora 16.00, un alt roman, “Astăzi este mâinele de care te-ai temut ieri” de Radu Paraschivescu. Vor vorbi: Oana Pellea, Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu, Lidia Bodea.

Volumul de eseuri “Infinitul dinăuntru. Şase povestiri despre om, societate şi istorie”, de Vlad Zografi, va fi lansat la ora 16.30. Vor vorbi: Vlad Zografi, Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu.

La 17.00, “Bob Dylan, Suflare în vânt. 100 de poeme traduse de Mircea Cărtărescu”, publicat în Colecţia „Poezia”, Humanitas Fiction, va fi prezentat de Mircea Cărtărescu, Dan C. Mihăilescu, Denisa Comănescu.

La 17.30, romanul “Obosit de viaţă, obosit de moarte” de Mo Yan, în Colecţia „Raftul Denisei”, Humanitas Fiction. Vor vorbi: Florentina Vişan, Elisabeta Lasconi, Grigore Cartianu, Denisa Comănescu.

La 18.00, nu pierdeţi “Ora de cadouri”. Vor fi prezentate cele mai frumoase cărţi pregătite de Editura “Humanitas” pentru sărbătorile sfârşitului de an şi va avea loc o Sesiune de autografe Neagu Djuvara. Volumele propuse sunt “Amintiri din pribegie”, ediţia 2012, Homer, “Iliada” şi “Odysseia”, prezentate de Mihail Coşuleţu, “Magia realităţii. De unde ştim care este de fapt adevărul” de Richard Dawkins, “Marele plan” de Leonard Mlodinow şi Stephen Hawking, comentat de Vlad Zografi, “Amintiri din bucătăria lumii. Mică antologie de gusturi, stări şi gustări” de Matei Pleşu, prezentat de Iustina Croitoru, şi “Împăratul Portugaliei” de Selma Lagerlöf.

Duminică, 25 noiembrie, ultima zi a Târgului, la 11.30, are loc lansarea romanului “Îngerul decăzut” de Yukio Mishima, în Colecţia „Raftul Denisei”, Humanitas Fiction. Vor vorbi: Angela Hondru, Andreea Sion, Elisabeta Lasconi, Raluca Popescu.

La 12.00, Noutăţi în colecţiile „Memorii/Jurnale” şi „Portrete în dialog”: “Între uitare şi memorie” de Micaela Ghiţescu, “Povestind despre atunci” de Monica Pillat şi Barbu Cioculescu. Vor vorbi: Monica Pillat, Barbu Cioculescu, Micaela Ghiţescu, Dan C. Mihăilescu.

La 12.30, Horia-Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu, Lidia Bodea vor vorbi despre “Lumea secretă a nomenclaturii. Amintiri, dezvăluiri, portrete” de Vladimir Tismăneanu, publicat în Colecţia „Memorii/Jurnale”.

La 13.00, “Culturi şi organizaţii. Softul mental”, de Geert Hofstede, Gert Jan Hofstede, Michael Minkov, este cometat de Cosmin Alexandru, Daniela Oancea, Vlad Zografi.

La 13.30, lansarea volumului “Muntele Sfatului Rău” de Amos Oz, în Seria de autor Amos Oz, Humanitas Fiction, cu Ioana Pârvulescu, Daniela Pîrvan-Jenaru, Marina Constantinescu, Denisa Comănescu.

La 14.00 va avea loc tragerea la sorţi a eseului câştigător al concursului “Citeşte Manuscrisul găsit la Accra şi poţi câştiga o excursie la Ierusalim”.

“ART”, cu cele mai aşteptate cărţi ale anului

Gaudeamus, un regat al cărţii

Grupul Editorial “ART” vă aşteaptă cu multe titluri noi şi reduceri considerabile. Începând de anul acesta, standul 32 va fi dedicat exclusiv Editurii “Art”, în timp ce în standul 1 sunt aşteptaţi cititorii Editurii “Arthur”.

Miercuri, 21 noiembrie, de la ora 19.00, membrii juriului “Trofeului Arthur” pentru literatură pentru copii şi adolescenţi, Florentina Sâmihăian, Simona Popescu, Elisabeta Roşca, Roxana Jeler şi Mircea Vasilescu, vor anunţa numele câştigătorilor secţiunilor de poezie, proză scurtă şi roman, dar şi pe cel al câştigătorului “Trofeului Arthur”, al cărui text urmează să fie publicat la Editura “Arthur”.

Vineri, 23 noiembrie, de la ora 17.00, cei mici sunt aşteptaţi la lansarea următorului volum al seriei “Jurnalul unui puşti”, “Adevărul gol-goluţ”. Cu această ocazie, cei mici vor avea parte de mai multe surprize, printre care şi apariţia volumelor “Însemnările unei puştoaice 3”, “Povestirile unui pop star nu chiar atât de talentat” şi “Marele Nate 2. Lovituă după lovitură!”.

Sâmbătă, de la ora 11.00, întâlnire cu micii autori şi ilustratori care au câştigat concursul “Locuieşte în poveste”, dar şi cu scriitorii care i-au însoţit în tabără, Florentina Sâmihăian, Ioana Nicolaie, Simona Popescu, Adina Popescu, Laura Grünberg şi Liviu Papadima, la mult aşteptata lansare a volumului “Ce poţi face cu două cuvinte – Juniorii”.

Editura “Art” vă aşteaptă cu foarte multe surprize şi la această ediţie a Târgului “Gaudeamus”. În primul rând, menţionăm apariţia unei cărţi eveniment, “Istoria artei”, de E.H. Gombrich, într-o ediţie remarcabilă, superb ilustrată.

Este anunţată apariţia primelor două volume ale Seriei de autor “Bohumil Hrabal”, cehul considerat una dintre cele mai importante voci ale literaturii secolului al XX-lea, “L-am servit pe regele Angliei” şi “Trenuri cu prioritate”.

Şi în seria de autor J.M.G. Le Clézio a apărut un nou volum, “Inimă arsă”.

Iubitorii de memorialistică se pot bucura de apariţia volumului “America mea”, de Julien Green.

În colecţia “Art Clasic” veţi putea citi volumul 2 din “În căutarea timpului pierdut”, de Marcel Proust, “La umbra fetelor în floare”, în remarcabila traducere a Irinei Mavrodin.

Tot la Editura “Art” a apărut şi traducerea textului lui Carmen Martín Gaite, “Regina-Zăpezilor”.

În colecţia „Demonul teoriei”, urmează să apară volumul “Vise” al lui Walter Benjamin.

De asemenea, cei pasionaţi de scriitura lui Paul Arden, autorul bestsellerului “Gândeşte fix pe dos!”, se vor bucura acum de apariţia cărţii “Dumnezeu explicat într-o cursă de taxi”.

Editura “Arthur” şi minunatele cărţi pentru copii

Vlad Epstein, de ani de zile, Directorul acestui prestigios Târg

Multe surprize au fost pregătite şi celor mici, care vor putea pleca de la târg cu următoarele volume din seriile lor preferate: “Jurnalul unui puşti 5. Adevărul gol-goluţ”, de Jeff Kinney, “Însemnările unei puştoaice 3. Povestirile unui pop star nu chiar atât de talentat”, de Rachel Renée Russell, şi “Marele Nate 2. Lovitură după lovitură!”, de Lincoln Peirce.

Copiii se pot bucura şi de apariţia primei traduceri în limba română a celebrului roman “Holes, Tabăra”, de Louis Sachar, câştigătorul premiului “National Book Award for Young People’s Literature” şi a medaliei “Newbery” pentru „contribuţii deosebite aduse literaturii americane pentru copii”.

O veste care îi va bucura pe mulţi, fie ei copii sau adulţi, este aceea că romanul “Un urs pe nume Paddington” al lui Michael Bond poate fi citit acum într-o ediţie superb ilustrată.

Din seria de autor Roald Dahl este anunţată apariţia volumului “Charlie şi fabrica de ciocolată”, o carte pe care suntem siguri că micii cititori o vor savura.

Pentru că se apropie Crăciunul, a fost pregătită şi o nouă ediţie a superbei “Poveşti de Crăciun” a lui Charles Dickens, cu ilustraţii elegante, care le vor fi pe plac şi copiilor, dar şi adulţilor.

Editura anunţă şi apariţia volumului “Ce poţi face cu două cuvinte – Juniorii”, semnat de câştigătorii concursului “Locuieşte în poveste”. Scriitori: Larisa Tufeanu, Teodora Vaman, Matei Bumbuţ, Maria Nicolae, Ştefana Fusaru, Ana Octavia Georoceanu, Alexandru Nicolaie, Maria Ioana Oană, Antonia Maria Ilieş, Laurian David Pop, Anda Papiţă, Horia Andrei Muraru, Bianca Raicu, Ioana Drogeanu, Luca Olteanu, Ioana Maftei, Ştefan Alexandru Toader, Tania Berbecea, Ana Constantinescu, Ioana Cojocariu, George Stoia. Ilustratori: Eliza Culca, Diana Dragomir, Denisa Ştefana Medan, Alexandra Minea, Ioana Miu, Oana Nedelcu, Iasmina Răceanu, Carla Maria Rusu, Bianca Şoica, Maria Ecaterina Târnavschi. Prefaţa volumului este semnată de Liviu Papadima.

Vom reveni pe parcursul Târgului cu cele mai fierbinţi noutăţi şi de la alte edituri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.