Geoană câștigă prima bătălie cu puterea

PDL și UDMR nu au reușit să impună discutarea cererii de revocare a lui Mircea Geoană în ședința conducerii Senatului.Biroul Permanent al Senatului a decis să scoată de pe ordinea de zi a şedinţei de marți solicitarea PDL referitoare la revocarea lui Mircea Geoană. Propunerea de scoatere de pe ordinea de zi a fost făcută de senatorul PSD Ioan Chelaru, chestor al Senatului. Motivul deciziei l-a constituit inadmisibilitatea pe fond a cererii, ea fiind considerată neconstituțională și în contradicție cu două decizii ale Curții Constituționale.

Deși reprezentanții PDL și UDMR din Biroul Permanent s-au opus acestei propuneri, fiind în minoritate, au trebuit să se declare învinși. În urma acestei decizii, plenul de miercuri al Senatului nu va mai avea pe ordinea de zi dezbaterea și votarea cererii PDL de revocare a președintelui instituției. După terminarea ședinței Biroului Permanent, liderul senatorilor PDL, Traian Igaș, i-a acuzat pe senatorii PSD și PNL de dictatură și de încălcare a regulamentului. Igaș susținea că Mircea Geoană nu ar fi avut dreptul să participe la ședința BP, fiind vorba de o solicitare a revocării lui.

Cu toate acestea, nu este exclus ca senatorii PDL, UDMR și cei aparținând așa-zisului grup al independenților să solicite introducerea acestui subiect pe ordinea de zi suplimentară. Regulamentul prevede dreptul unui grup parlamentar de a solicita ordine de zi suplimentară.

Ce se poate întâmpla miercuri

Dacă se va ajunge aici, există trei posibilități: 1. președintele de ședință să accepte solicitarea, și atunci dezbaterea are loc, după care se va supune la vor revocarea; 2. președintele de ședință supune votului plenului solicitarea și, în funcție de rezultat, dezbaterea are sau nu loc; 3. președintele de ședință, invocând faptul că solicitarea nu se află pe ordinea de zi, refuză să-i dea curs.

Pentru această a treia variantă, regulamentul Senatului nu mai prevede nimic în plus. Este mai mult ca sigur că președintele de ședință va apela la această a treia variantă, pentru că are acoperire regulamentară. Sau, în situația în care senatorii puterii nu sunt prezenți în număr suficient, ar putea apela la varianta a doua. La ora actuală, raportul de forțe din Senat este putere – 70 de voturi, opoziție – 67 voturi. Pentru ca președintele Senatului să fie suspendat sunt necesare 69 de voturi.

Reamintim că un grup de 57 de senatori din PDL, UDMR și independenți solicită revocarea din funcție a lui Mircea Geoană, considerând că acesta a încălcat regulamentul instituției. Conform spiritului Constituției, președintele unei Camere a Parlamentului poate fi revocat doar de către partidul care l-a desemnat, iar postul urmează să fie acordat tot unui membru al aceluiași partid. Un dispozitiv al Curții Constituționale a ajuns la această concluzie, pentru a nu crea o stare de instabilitate la nivelul președinției celor două Camere ale Parlamentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.