George Enescu, omagiat la Paris şi Bruxelles

Întâlnirile Internaţionale George Enescu, la Palatul Béhague

Institutul Cultural Român de la Paris este partenerul Societăţii Muzicale Franceze “George Enescu” pentru a doua ediţie a Întâlnirilor Internaţionale George Enescu, Festivalul internaţional de muzică franceză şi românească din secolele XX şi XXI care va prezenta trei concerte la Sala Bizantină a Palatului Béhague, Reşedinţa Ambasadorului României în Franţa.

Acum 60 de ani, în 1955, compozitorul român, francez prin adopţie, George Enescu se stingea din viaţă la Paris, la vârsta de 74 de ani. Contemporan cu Alfred Cortot, Paul Dukas, Maurice Ravel, Gabriel Fauré, Jules Massenet, George Enescu se instalează la Paris în 1895 pentru studii, însă se va întoarce regulat în ţara sa de origine, având în acelaşi timp o carieră muzicală internaţională. Întâlnirile George Enescu sunt dedicate şi în acest an compozitorului, violonistului virtuoz, dar şi pianistului, pedagogului şi dirijorului George Enescu, profesorul lui Yehudi Menuhin şi părintele spiritual al lui Dinu Lipatti.

Festivalul debutează luni, 12 octombrie, cu un concert vocal, George Enescu, contemporanii şi succesorii săi români şi francezi avându-i ca interpreţi pe baritonul Jerôme Boutiller, pe Odile Heimburger, Paola Mazolli şi Alice Fagard, laureate ale Concursului de artă vocală “George Enescu”, ediţia 2014. Acest prim concert se bucură de asemenea de participarea excepţională a Vioricăi CORTEZ şi a Leontinei VĂDUVA.

În program figurează opere de G. Enescu, A. Pop, D. Capoianu, M. Ravel, Cl. Debussy, D. Lipatti, K. Beffa, M. Decouste, Gh. Denedrino. Concertul vocal-instrumental prezentat marţi, 13 octombrie, îi are ca interpreţi pe pianistele Dana Ciocârlie şi Alina Pavalache, precum şi pe tenorul George Ionuţ Vîrban, câştigătorul premiul I la Concursul de artă vocală “George Enescu”, 2014.

Soprana Leontina Văduva va participa la concertul George Enescu de la Paris

În program figurează opere de G. Enescu, A. Vieru, H. Rădulescu, V. Dinescu, Cl. Debussy, G. Samazeuil, M. Ravel, G. Fauré.

Seria concertelor de la Sala Bizantină a Palatului Béhague se încheie miercuri, 14 octombrie, cu un concert de Muzică de cameră franceză şi românească din secolele XX şi XXI în interpretarea cvartetului de coarde Gaudeamus. Vor fi interpretate lucrări de George Enescu, Philippe Hersant şi Henry Nafilyan.

Festivalul este organizat de Societatea Muzicală Franceză “George Enescu”, al cărei Preşedinte de Onoare a fost Lordul Yehudi Menuhin şi care are acum ca preşedinte în funcţie pe renumita mezzosoprana Viorica Cortez.

Institutul Cultural Român de la Paris, precum şi Ambasada României în Franţa, Conservatorul de muzică „Debussy” de la Paris şi Muzeul „George Enescu” de la Bucureşti sunt partenerii organizatorilor acestui adevărat Festival Enescu de la Paris

Muzicieni belgieni în recital Enescu

Violoncelista Vivianne Spanoghe

Institutul Cultural Român Bruxelles aniversează personalitatea marelui compozitor George Enescu, printr-un concert, completat de expoziţia George Enescu – un mare creator al secolului XX. Evenimentele vor avea loc marţi, 13 octombrie, la ora 20.30, în parteneriat cu centrul cultural Espace Senghor din Bruxelles.

Pentru prima dată pe aceeaşi scenă, mezzo-soprana Mariana Iacob, pianista Ioana Mihai, violoncelista Viviane Spanoghe şi pianistul Jean-Claude Vanden Eynden, doi dintre cei mai cunoscuţi artişti belgieni, vor interpreta sonate enesciene şi lieduri după poezii scrise de Clément Marot şi regina Elisabeta a României, cunoscută sub pseudonimul literar Carmen Sylva.

Interpretarea unei sonate pentru violoncel de Enescu este o provocare. Sonatele sale sunt rareori interpretate – probabil din cauza dificultăţii partiturilor, a fluctuaţiilor de tempo şi ritm, a complexităţii, a caracterului rapsodic şi a echilibrului dintre violoncel şi pian. Sunt foarte fericită să particip la acest concert, care se traduce şi prin contribuţia mea la respectul universal faţă de acest mare şi minunat compozitor şi prin dorinţa de a readuce această muzică profund emoţionantă în faţa publicului”, descrie acest proiect Viviane Spanoghe.

Pianistul Jean-Claude Vanden Eynden

Cei doi muzicieni belgieni vor interpreta Sonata opus 26 nr. 2 în do major pentru violoncel şi pian şi vor readuce pe scena Senghor emoţia unei interpretări unice oferite pe scena Casei Radio de însuşi maestrul Enescu, în 1943, împreună cu violoncelistul Theodor Lupu.

20 de panouri foto-documentare trasează evoluţia carierei artistice a compozitorului român şi impactul său asupra generaţiei de copii pe care i-a îndrumat în calitate de profesor. Expoziţia este realizată de Muzeul Naţional “George Enescu” şi a făcut parte din programul Bucureştiul Creativ al Festivalului Internaţional “George Enescu”.

Concertul omagial se înscrie în seria de manifestări dedicate împlinirii a 60 de ani de la dispariţia Maestrului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.