Georgică Severin de la „Zarva” dă cultura română pe mîna lui Lilian

PSD, prin „marele” om de cultură Georgică Severin, „ultracunoscut” pentru „celebra” lui publicaţie, „Zarva”, a reuşit să ne facă să-l regretăm pe H-R Patapievici, cel împotriva căruia am scris sute de pagini. Are dreptate şi Theodor Baconski cînd spune amuzat: „Nu cunosc antecedente intelectuale sau fapte de creaţie ale lui Lilian”!

Cînd am citit prima oară ştirea, am crezut că e vorba despre o glumă a vreunui hîtru. Cum să-mi imaginez că în fruntea ICR ar putea fi numit un om despre care trebuie să faci o adevărată cercetare ca să afli că există, darămite să-i cunoşti opera! Ei, bine, se pare că nu este vorba de nici o glumă: Georgică chiar îl va propune pe Lilian Zamfiroiu în fruntea ICR! El, Georgică, acela care l-a batjocorit pe Andrei Marga, crede că are acum puterea să decidă cine trebuie să promoveze cultura română în lume.

În mod normal, pentru o astfel de propunere, PSD ar trebui să-l excludă imediat din rîndurile sale pe acest marţafoi care conduce Comisia de cultură din Parlament. Cu cine s-o fi consultat, cu cine s-o fi sfătuit Georgică – nu se ştie, dar dacă el a decis ca Lilian Zamfiroiu să fie noul şef al ICR, înseamnă că biografia sa are multe semne de întrebare!

Despre Georgică Severin se spune că el este cel care i-a dat lui Patriciu caseta în care Traian Băsescu îl agresa pe acel puşti la mitingul de la Ploieşti. În rest, în afara editării săptămînalului „Zarva”, nu se ştiu alte fapte care să-l propulseze în fruntea comisiei de cultură. Sînt suficiente aceste lucruri pentru ca Georgică să conducă o comisie de cultură?

Despre Lilian Zamfiroiu se ştie că este de şapte ani adjunctul lui Nicolae Manolescu la ambasada UNESCO, adică ajutorul doamnei Ioana Manolescu la complicatele cumpărături prin prea plinul Paris!

La lansarea unei cărţi (cu probleme) a domniei sale, Lilian Zamfiroiu poate fi văzut pe YouTube alături de Cristian Preda, Ion Cristoiu şi de şeful său de la Paris, iar discursul dumnealui pare rostit de cineva care, cum se spune, n-a atins nivelul genunchiului broaştei: banal, plin de amabilităţi puerile, linguşitor şi faţă de muncitorii de la Oltchim (!!!), alcătuit din cuvintele de circumstanţă pe care le ştie şi un elev dintr-a şaptea…

Ce să facă acest Lilian Zamfiroiu în fruntea ICR? Iată o întrebare care pune pe jar lumea culturală de la noi şi de aiurea.

Există o singură explicaţie pentru această decizie: Victor Ponta să dorească trecerea ICR la MAE şi transformarea ICR în Institut de Relaţii Externe, astfel încît să poată fi folosit ca trambulină pentru îmbunătăţirea relaţiilor externe ale Premierului! Oricum, după cum se ştie, toate ICR-urile din străinătate figurau deja pe schema MAE, iar funcţionarii erau, într-un fel, folosiţi şi de ambasadorii din ţările respective, aşa încît un ICR condus de diplomatul Lilian Zamfiroiu n-ar face altceva decît să se dedice exclusiv noilor obiective diplomatice trasate de PSD!

Ce este de neînţeles este faptul că MAE nu a înfiinţat acel Institut de Relaţii Externe separat de ICR şi de ce era nevoie să distrugă o instituţie care avea ca scop promovarea culturii române în lume? În vremurile acestea, în care din punct de vedere economic trecem printr-o perioadă grea, cultura putea fi un mijloc potrivit pentru ca imaginea României să aibă strălucire. Folosit cu inteligenţă, ICR putea fi un excelent vehicul pentru o Românie interesantă în lume!

Aici, în Cotidianul, noi am scris mult împotriva ICR-ului lui Patapievici. În alte publicaţii s-au scris zeci de pagini împotriva ICR-ului lui Andrei Marga. Acum, odată cu numirea lui Lilian Zamfiroiu, ambele „tabere” trebuie să se recunoască învinse, întrucît Georgică Severin ne-a demonstrat tuturor că se poate şi mai rău!

În ceasul din urmă, poate, comisiile reunite din Parlament vor reuşi să-l întoarcă din drum pe năvalnicul Georgică, întrucît conducerea ICR nu poate fi lăsată pe mîna oricui. Înainte de o numire, n-ar strica o consultare cu oamenii care ştiu cu ce se mănîncă această cultură, care sînt priorităţile sale şi cum trebuie să fie gestionată această responsabilitate uriaşă de reprezentare a României în lume.

Altfel, în locul unor Proiecte naţionale care să servească României, ne vom trezi în faţa unor acţiuni ce vor servi unor politicieni ambiţioşi, dar trecători!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.