Germania a livrat arme Arabiei Saudite

Scandalurile declanșate în jurul FIFA oferă noi surprize. Avem de-a face, de fapt, cu un roman foileton în care fiecare nou episod oferă de fiecare dată amănunte insolite, care șochează.

Ultimul episod a fost dezvăluit de ziarul german Die Zeit, care scria că mari firme germane ar fi investit masiv în state din Asia pentru a obține sprijinul unor responsabili ai FIFA din regiune.

Astfel, ar fi vorba de grupul farmaceutic Bayer și fabrica de automobile Volkswagen, care au investit în Thailanda și Coreea de Sud, în vreme ce Daimler ar fi injectat masiv fonduri în Hyundai¸ dat fiind că fiul patronului acesteia făcea parte din Consiliul de Administrație al FIFA. În acest ultim caz, unele surse vorbesc de 11 milioane de euro, iar altele, de sute de milioane. Dar dincolo de amănunte, contează dedesubturile afacerii.

Die Zeit, citat de ziarul francez Liberation și de revista pariziană Le Point, arată că guvernul cancelarului Gerhard Schroder a furnizat lansatoare de rachete Arabiei Saudite în schimbul votului reprezentantului acestei țări la FIFA. Este vorba despre ședința prin care s-a atribuit Germaniei organizarea campionatului mondial de fotbal din 2006. Atunci, a fost o competiție foarte strânsă între Germania și Africa de Sud, Berlinul obținând câștig de cauză la mustață, cu 12 la 11.

De fapt, trei dintre cele cinci campionate mondiale organizate pe timpul președinției lui Sepp Blatter sunt bănuite de corupția ce zguduie FIFA la ora actuală. Pe zi ce trece, ele capătă noi dimensiuni în urma dezvăluirilor făcute de oficialii arestați deja și a anchetei declanșate în SUA. Mai precis, sunt citate: Cupele Mondiale din Franța – din 1998; cea din Germania – din 2006 și cea din Africa de Sud – din 2010. În cazul ultim, reamintim că Africa de Sud recunoaște că a vărsat bani în vistieria FIFA, dar susține că nu ar fi fost vorba de corupție!

În ce privește Cupa Mondială din Germania, din 2006, reamintim că ea a fost câștigată de Italia, care a învins în finală Franța, în acel meci care a pus capăt carierei lui Zinedine Zidane, după faimosul cap în figură dat de el italianului Materazzi, gest în urma căruia a fost eliminat de pe teren. E drept, francezul a pretins că a fost provocat de o afirmație rasistă a italianului.

Revenind la dezvăluirile din Die Zeit, trebuie notat că Bundestagul, parlamentul german, ar putea cere o anchetă specială. De fapt, ceea ce s-a întâmplat în cazul respectiv – arme contra unui vot, în cadrul FIFA – nu ar reprezenta deloc o surpriză pe scena sportivă și politică internațională.

Astfel, în noiembrie 1986, Administrația Reagan a fost acuzată de presă că a vândut arme Iranului, la ora aceea inamic declarat al SUA, pentru a obține fonduri cu care să finanțeze mișcare Contras, ce acționa în Nicaragua împotriva guvernului sandinist condus de Daniel Ortega. Or, în plin Război Rece, Administrația Reagan viza răsturnarea regimului sandinist, pe care-l considera comunist și aflat în ceea ce SUA considerau că reprezintă sfera lor de influență.

În fine, să nu uităm că, la ora la care era condus de Juan Antonio Samaranch, despre Comitetul Internațional Olimpic se spunea că ar fi primit mită pentru a fi de acord pentru organizarea unor jocuri olimpice, de vară sau de iarnă, în anumite orașe.

În 1996, JO de vară au avut loc în Atlanta, SUA, și, potrivit unor știri de presă, în alegerea acestui oraș din statul american Georgia a avut un rol major faptul că el era sediul multinaționalei Coca-Cola, unul dintre marii sponsori ai CIO. De altfel și despre retragerea lui Samaranch din fruntea CIO se spunea că ar fi fost precipitată de respectivele acuze de corupție.

Pe scurt, scandalul Irangate, ca și altele, cum ar fi cel de acum din FIFA etc., arată că în sfera relațiilor internaționale, indiferent că vorbim de politică, arme ori sport, nu există morală!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.