Gongul Festivalului Comediei Româneşti va suna din 16 iunie

“Teatrul de Comedie”, prin directorul său George Mihăiţă, vă invită între 16 şi 23 iunie la “Festivalul Comediei Româneşti – festCO 2013”, ediţia a XI-a – realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti.

În perioada festivalului, Teatrul de Comedie proclamă Centrul Vechi – “Oraş al Comediei Româneşti”, o adevărată metropolă în care se va simţi freamătul evenimentelor.

În cadrul secţiunii oficiale au fost selecţionate patru spectacole inspirate de opera marelui dramaturg I.L. Caragiale, toate produse de Teatrul Naţional Bucureşti: „Conul Leonida” în regia lui Silviu Purcărete, “Două loturi” pus în scenă de Alexandru Dabija, “Scrisoarea”, montat de Horaţiu Mălăele, “D’ale noastre” în regia şi coregrafia lui Gigi Căciuleanu.

Două dintre cele mai jucate texte ale dramaturgiei româneşti din secolul al XX-lea vor fi prezente de asemenea în secţiunea oficială: “Gaiţele”, de Al. Kiriţescu, regia Dan Tudor, producţie a Teatrului “Metropolis”, şi “Zăpezile de altădată” de Dumitru Solomon, regia Mircea Cornişteanu, de la Teatrul de Comedie.

Gabriela Popescu in Zăpezile de altădată (Foto Mihai Zgondoiu)

Secţiunea oficială cuprinde şi spectacole montate în săli de tip studio: “Capra cu trei iezi”, după Ion Creangă, regia Alexandru Dabija, de la Teatrul “ACT”, “Crize” de Mihai Ignat, regia Vlad Cristache, spectacol al Teatrului de Comedie, “O piesă deşănţată”, text şi regie Lia Bugnar – Teatrul “LUNI”, “Iubirea e un lucru foarte mare”, după Ion Băieşu, regia Marius Gîlea – Teatrul “Arca”.

În “festCO” sunt prezentate şi recitaluri pe texte scrise de autori contemporani: “Fata din curcubeu”, autor şi regie Lia Bugnar – Teatrul Naţional Bucureşti, “Moştenitoarea”, de Lucia Verona, regia Dan Tudor – Teatrul de Comedie, “Parfum de viaţă” de Cristina Keresztes, regia Sorin Militaru – Teatrul de Comedie,

Tania Popa cânta si dansează in Fata din curcubeu

În afara concursului, “Oraşul Comediei Româneşti” va fi animat de spectacolele de stradă ale Teatrului “Masca”.

La “Sala Nouă”, puteţi vedea spectacole de licenţă ale Facultăţilor de Teatru din cadrul UNATC, Universităţii “Hyperion” şi Universităţii “Spiru Haret”.

Timp de trei zile, “festCO” găzduieşte proiectul “Scrie despre Tine”, un atelier de scriere dramatică bazat pe explorarea realităţii, susţinut de Vera Ion şi Sorin Poamă. Prin exerciţii de scris şi actorie, cei doi traineri vor dezvolta cu participanţii câte o scenă inspirată din întâmplările personale ale acestora şi vor depista posibile subiecte pentru piese de teatru.

Secvenţa din D’ale noastre, spectacolul semnat de Gigi Caciuleanu

Pierrot lunatecul al Teatrului Masca

Vor fi lansate trei cărţi publicate recent la Editura “All”: “Între acte” de Radu Beligan (duminică, 23 iunie, ora 18.30), “Rătăciri” de Horaţiu Mălăele şi “O poveste cu Horaţiu” de Doina Papp (vineri 21 iunie, ora 18.30)

Duminică 23 iunie “Gala Comediei Româneşti” va închide “festCO 2013”. În cadrul acestui eveniment se vor decerna premiile “Festivalului Comediei Româneşti”, ediţia a XI-a, şi premiile “Concursului de Comedie Românească”, ediţia a VIII-a.

Seara se va încheia cu un spectacol susţinut de Jeremy Stockwell – actor şi regizor britanic, care imbină cu multă creativitate limbajul verbal şi gestual, într-un mod amuzant şi plin de spontaneitate.

În deschiderea oficială a “Festivalului Comediei Româneşti”, de duminică 16 iunie, sunteţi invitaţi la “Zăpezile de altădată” de Dumitru Solomon, la ora 19.00, în Sala “Radu Beligan” a Teatrului de Comedie.

De la ora 19.30, pe scena în aer liber din faţa teatrului, puteţi urmări “Fior d’amor în Bucuresci”, spectacol al Teatrului “Masca”, în regia lui Mihai Mălaimare. Cu actorii Teatrului “Masca” vă veţi putea întâlni şi în zilele următoare, luni, la aceeaşi oră, la piesa “Coşarii”, marţi, la spectacolul “Destin” şi miercuri, la “Pierrot lunatecul”, toate în regia lui Mihai Mălaimare.

Carte blanche Matei Vişniec

Institutul Cultural Român din Paris îi consacră dramaturgului Matei Vişniec, între 6 şi 8 iunie, la ora 20.30, trei seri de teatru în cadrul de excepţie al Ambasadei României. În Palatul Béhague vor răsuna, timp de trei seri, piese ale scriitorului : “Despre sexul femeii ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia”, în regia lui Bea Gerzsenyi. Va urma conferinţa “Despre insulta în teatru”, ), urmată de “Spectatorul condamnat la moarte”, în regia lui Victor Quezada-Perez de la “Compania Umbral” (7 iunie) şi “Cabaretul cuvintelor”, pus în scenă de Maud Dhénin & Victor Quezada Perez.

Cuvintele sunt „monade ale comunicării, „cărămizi” primordiale ale limbajului”, afirma Matei Vişniec. Şi totuşi care este chintesenţa lor? Cuvintele sunt asemeni iceberg-urilor: înţelesul lor se lasă descoperit treptat. Matei Vişniec le oferă cuvintelor din Cabaret spaţiul lor de exprimare. Cuvintele sunt personificate, fiecare posedând calităţi umane. “Cabaretul cuvintelor” este o suită de texte la intersecţia mai multor genuri literare: poeme scrise în proză, ce pot fi regizate asemenea unor piese de teatru.

Acest spectacol va fi prezentat în avanpremiera “Festivalului de Teatru” din Avignon.

Matei Vişniec s-a născut în 1956 în România. Poet, dramaturg, romancier, jurnalist, crede în rezistenţa culturală şi în capacitatea literaturii de a demola totalitarismul. Începând din 1977 scrie piese de teatru care circulă masiv în mediul literar, dar care sunt interzise pe scenele profesioniste. În septembrie 1987 părăseşte România cu o viză de turist, ajunge în Franţa unde obţine azil politic. Începe să scrie în limba franceză, lucrează la BBC între 1988 şi 1999, apoi începe să lucreze pentru “Radio France Internationale”. Din 1987, de când trăieşte în Franţa, piesele sale au traversat frontierele şi numele său s-a aflat pe afişele teatrelor din peste 30 de ţări. Societatea Autorilor şi Compozitorilor Dramatici din Franţa îi acordă în 2009 “Premiul European” pentru întreaga sa activitate.

Rodica Popescu Bitanescu, Florina Cercel, Ileana Stana Ionescu si Olga Delia Mateescu in Gaiţele

Mini Festival Matei Vişniec, la Paris

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.