Guvernele naționale își pierd relevanța și devin tot mai slabe

”Guvernele nationale centrale vor deveni tot mai putin importante si vor pierde tot mai multa putere. Vor deveni tot mai impotente”, considera Franz Schausberger, fondatorul Institutului Regiunilor Europei, din Austria. El a comentat astfel, pentru Euobserver, un recent studiu al Comisiei Europene care arata ca pana si cele mai centralizate state membre UE au inceput sa se descentralizeze in ultimele decenii, nu numai in ce priveste infrastructura locala, cat si in domeniul educatiei, protectiei sociale si sanatatii.

”Regiunile au devenit mai puternice, pentru ca cetatenii sa isi accentueze identitatea si sa participe la procesul democratic regional si local”, mai spune austriacul Schausberger, profesor de istorie la Universitatea din Salzburg.

El insa atrage atentie ca regionalizarea nu trebui confundata cu miscarile separatiste din Catalonia, Flandra sa Scotia. ”Miscarile pentrui independenta din aceste tari au cauze istorice, politice, economice si mai cu seama nationaliste diferite.”

”Daca oamenii din regiunile Europei vor fi multumiti, atunci Europa va fi puternica. Daca nu, vom avea o evolutie cu sens schimbat. Eu spun mereu ca descentralizarea este opusul separatismului.” Pe de alta parte, un nou pericol este taierea fondurilor pentru regiuni de catre guvernele centrale, pe fondul crizei economice.

Criticii regionalizarii sustin, deseori, ca acest proces este menit a inchide usile regiunilor bogate in fata celor mai sarace. ”In vremurile bune din punct de vedere economic nu pare sa existe o problema ca unele regiuni platesc mai mult la buget, dar in perioade dificile de criza, chiar si aceste regiuni simt povara”, spune Schausberger, referindu-se la cazul Cataloniei.

”Ei spun: nu mai e simplu pentru regiuni sa plateasca si cauta sa obtina ceva in schimb – precum taxe proprii si descentralizare fiscala. Atunci, guvernul central trebuie sa discute cu ei, altfel se va cauta o solutie radicala.”

Austria, alaturi de Germania si Belgia sunt state federale, si tocmai din acest motiv ”aici se discuta foarte mult si au aparut miscari pentru reducerea democratiei locale si regionale”, sustine Schausberger.” Sustinandu-si cauza europeană, profesorul austriac arata ca un nou tratat european ar trebui sa se concentreze mai mult de descentralizare, sa ofere Bruxelles-ului atributii in guvernanta economica, dar care sa nu mai permita irosirea energiei capitalei europene cu intrarea excesiva in detalii administrative.

”Nivelul national nu va disparea, dar va trebui sa fie o egalitate intre Bruxelles, nivelurile nationale si cele regionale.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.