Guvernul și partidele, chemate la dialog și acțiune pentru reforma electorală

Inițiativa România, organizaţie înfiinţată în urma recentelor proteste de stradă, cheamă Guvernul la dialog și acțiune pentru reformă electorală. „Cerem partidelor să sprijine reformarea legislației electorale până la finalul lui 2015”, se arată într-un comunicat al asociației, care cuprinde o scrisoare deschisă către decidenții politici.

Scrisoarea deschisă a Inițiativei România către liderii politici:

* Stimate domnule Klaus Iohannis, Președinte al României,

Stimată doamnă Victoria-Violeta Alexandru, Ministru pentru consultare publică și dialog civic,

Doamnă și domni președinți ai partidelor parlamentare

Inițiativa România a constatat că cele mai importante revendicări ale societății civile privind reforma legislației electorale au dispărut din programul de guvernare al noului cabinet. Astfel, angajamentele privind: 1. Introducerea a două tururi de scrutin pentru alegerile de primari, 2. Eliminarea pragului pentru consiliile locale, 3. Reducerea numărului de semnături pentru independenți și posibilitatea asocierii unor independenți pe liste pentru consiliile locale, au fost eliminate din program fără nicio explicație, netransparent și contrar concluziilor întâlnirii dintre Președintele României și reprezentanți ai zeci de organizații neguvernamentale.

Având în vedere: Declarațiile președinților de partide parlamentare care au asumat public mesajul străzii privind necesitatea reformării clasei politice și a eliminării barierelor din calea participării la competiția politică; Declarațiile liderilor a două partide parlamentare privind susținerea modificării legislației electorale în sensul introducerii a două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, inclusiv depunerea în Parlament a unei inițiative legislative în acest sens; Dorința românilor privind o mai bună reprezentare politică, drepturile constituționale de vot, de a fi ales și de asociere, precum și principiile suveranității, pluralismului politic și universalității drepturilor și libertăților consacrate prin Constituție; Spiritul Codului de bune practici în materie electorală al Comisiei de la Veneția și al Deciziei Curții Constituționale 51/2012 care fac referiri la limitări ale modificărilor legislației electorale exclusiv în sensul respectării credibilității procesului electoral, al respectării drepturilor fundamentale și al eliminării suspiciunilor de manipulare a procesului electoral în avantajul unuia sau altuia dintre actorii politici, Inițiativa România vă solicită:

1. Respectarea angajamentelor inițiale ale Guvernului privind reforma legislației electorale;

2. Deschiderea imediată a dialogului dintre societatea civilă și Ministrul pentru consultare publică și dialog civic având ca subiect reforma legislației electorale;

3. Adoptarea, până la finalul anului 2015, a unui act normativ de amendare a legislației electorale pentru consolidarea dreptului constituțional de vot, asigurarea unei mai mari reprezentativități politice a românilor, egalitatea de șanse în competiția politică și eliminarea restricțiilor de participare la competiția politică, așa cum s-a dorit inițial prin Programul de guvernare”.

Inițiativa România se descrie ca o mișcare civică care își propune coagularea cetățenilor și a societății civile în București. „Scopul acesteia este identificarea resurselor care, pe termen mediu și lung, vor reprezenta o alternativă la clasa politică actuală în administrația publică locală și națională. Primul obiectiv este câștigarea consiliilor și primăriilor Bucureștiului de către candidați identificați și susținuți de societatea civilă”, se arată în comunicatul citat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.