×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 15 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Sâmbătă, 23 septembrie 2017, 10:24
EUR (€)
-0.0037 ↘
4.5950 RON
USD ($)
-0.0277 ↘
3.8316 RON
• • •
Poate ne uneşte un român nemuritor
Haideţi să salvăm casa lui George Enescu din Mihăileni!

Fundația Pro Patrimonio a început de anul trecut intervenția de urgență pentru salvarea casei din Mihăileni a marelui nostru muzician George Enescu (1881 – 1955).


Casa din Mihăileni, unde Enescu a muncit și a compus, a fost construită de bunicii săi materni între 1775 și 1830 și reprezintă o expresie a arhitecturii tradiționale din prima jumătate de secol 19.

“Conservarea și îngrijirea locurilor în care Enescu și-a petrecut primii ani din viață reprezintă o misiune și o responsabilitate de mare importanță pentru patrimoniul european, Casa Enescu putând deveni un loc unde artiști virtuoși pot interacționa cu tineri talentaţi.”

Cu ajutorul comunității locale și a generozității donatorilor, Pro Patrimonio a desfășurat o campanie de strângere de fonduri care a adus-o aproape de ultima fază a restaurării casei. Acesta a fost doar începutul.

Proiectul de reactivare a casei maestrului are ca scop final crearea Academiei Internaționale de Muzică George Enescu, un centru de excelență în studiul muzicii clasice, cu interes spre arhitectura tradițională, arte vizuale și meșteșuguri.

„Prioritatea, în acest moment, este strângerea de fonduri pentru a termina prima fază a proiectului. Aceasta constă în restaurarea tâmplăriei, a trei sobe tradiționale, a tencuielii, podelei și în finisaje. Suma necesară pentru prima fază este de 15.000 de euro, dar bugetul pentru crerea Academiei, incluzând mobilă, un pian, facilități și construcția unei săli de concerte depășesc suma aceasta, așa că fiecare donaţie este necesară și mult apreciată.”

„ Bugetul total necesar pentru lansarea Academiei Internaționale de Muzică George Enescu este de 55.000 de euro.”

Fundaţia Pro Patrimonio a lansat pe 22 octombrie 2015 o campanie de strângere de fonduri (crowfunding) de la iubitorii Patrimoniului şi ai Culturii, cu scopul restaurării casei lui Enescu de la Mihăileni şi de transformare a ei în centru de excelenţă, la adresa: https://www.indiegogo.com/projects/saving-enescu-s-house#/

Se pot face donaţii şi direct în conturile fundaţiei:
RO87 BPOS 7070 2802 395 ROL01
RO54 BPOS 7070 2802 395 EUR01

SWIFT code: BPOSROBU
Banc Post sucursala Griviței

Fundația Pro Patrimonio (www.propatrimonio.org) ((Arh. Șerban Sturdza, vicepreşedinte) este o organizație non-profit internațională, fondată în anul 2000, cu filiale în România, Marea Britanie și Franța.

“Scopul fundației este de a salva, restaura și păstra moștenirea culturală și arhitecturală românească. Pro Patrimonio promovează protejarea moștenirii culturale româneşti existente și are ca scop educarea oamenilor spre aprecierea clădirilor istorice cât și sprijinul în restaurarea și refolosirea lor. Proiectele noastre au salvat un număr important de monumente arhitecturale până acum, și ne mândrim cu posibilitatea de a oferi exemple de bună practică în restaurarea și reactivarea moştenirii culturale în România.”

Donați, distribuiți și ajutați-ne să răspândim vestea mai departe!
Vă mulțumim!

Dr. Afrodita IorgulescuPublicat Vineri, 30 octombrie 2015
8022
 | 9
 | 18
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
iar am fost cenzurata
+1
spuneam ca Prince of Wales, conectat cu Pro Patrimonium, nepot al lui Victoria si Albert, mari patroni ai artelor decorative si arhitecturii, ar face mai bine sa isi asume responsabilitatea pentru hobby uri. 55,000 de Euro ar fi un mizilic, dar e mai usor sa stea cu mina intinsa la amarasteni?
Publicat Sâmbătă, 31 octombrie 2015
+Răspunde
pistol iliana
0
Facebook nu ma lasa sa distribui !!!
Publicat Sâmbătă, 31 octombrie 2015
+Răspunde
claudiu
+4
DE CE Fundația Pro Patrimonio NU DA IN JUDECATA pentru drepturile de autor, Guvernul României ? DE CE tot prostul de român sa cotizeze ? DE CE ne laudam cu marile personalitati române si in fapt alesii nostrii îsi bat joc de valorile si marii patrioti nationali ? Exemplu : dupa accidentul de aviatie din ianuarie 2014, Primaria Otopeni schimba numele strazii din IANCU JIANU în pilot erou Adrian Iovan. Recent, raportul CIAS îl face praf pe Adrian Iovan, pilotul comandant DIRECT responsabil de accident si imlcit de moartea Aureliei Ion. Halal, natie !
Publicat Vineri, 30 octombrie 2015
+Răspunde
Victor Victor
+3
Doamnelor?Domnilor, Nu stiam ca George Enescu a trait....144 de ani asa cum apare trecut in paranteze (1811-1955)!? In rest,laudabila initiativa! Cu respect, Victor
Publicat Vineri, 30 octombrie 2015
+Răspunde
missu @ Victor Victor
0
acum și matale bre nea Victore...lasă ,,omul” să trăiască !
Publicat Sâmbătă, 31 octombrie 2015
+Răspunde
roman incult si buimac
+5
Poporul roman are din totdeauna , doua mari preocupari intelectual culturale - hranirea si sexul ! Nu se pune problema banilor . Toti politicienii care s-au perindat din90 si pana in prezent , sant ,,blindati '' de bani ! Toti sant corupti si stau pe averi imense . Ceea ce plimba DNA pe la TV sant doar picaturi din marea furaciunilor .Aceste capuse care sant gata sa plesneasca nu sant interesate nici de cultura nici arta sau altceva care sa-i diferentieze de de restul semenilor zoo . Ei nu cumpara carti , cumpara mancare luxoasa si distractii exotice . Daca ar acorda doar o mica parte din ce-au furat , ar putea fi refacute si intretinute toate monumentele si obiectivele culturale ale judetului !
Publicat Vineri, 30 octombrie 2015
+Răspunde
Carol
+11
Bre, în urmă cu aproape 25 de ani, am cumpărat și eu o casă ca asta, poate, ceva mai mare (adică, cu mai multe încăperi). Este pe undeva, pe la Curtea de Argeș. Nu mă interesa casa, eu voiam terenul. Și totuși, imediat ce am devenit proprietar, am analizat-o mai bine și mi-am dat seama că era ceva istoric dpdv arhitectural. De aceea, m-am decis s-o restaurez și să adaug ceva în spate, de așa natură încât să o păstrez întreagă. Mi-am făcut singur proiectele și nu sunt nici măcar constructor. N-am găsit oameni de meserie, iar restauratorii la care am apelat mi-au cerut o groază de bani. Mai mult, zidarii din zonă, crezând că a dat norocul peste ei, au plusat la lucrare. Și-uite așa, a trebuit să mi-o fac singur, adică să lucrez la ea, împreună cu familia. A fost o nebunie... În primul rând, că nu trecea ocazie să nu fiu batjocorit de oamenii din zonă, iar eu lucram la casă numai sâmbăta și duminica. Pe urmă, au început să mă saboteze, am chemat poliția, n-au făcut nimic. Că până și polițiștii mă întrebau de ce nu construiesc și eu casa ca omu', să angajez oameni și gata... Dar nu m-am lăsat și, după vreo cinci ani, am terminat-o. Acum e o mândrețe de casă și, în banii de acum, am cheltuit cam 500.000 RON. N-am avut toți banii jos, dar am făcut rost și au fost momente când ”mâncam hârtie”... Prin urmare, dacă s-ar găsi oameni, nu costă prea mult restaurarea casei lui Enescu. Numai că toată lumea vrea să facă din asta o afacere. De-aia și puneți conturile la vedere. Frate, statul nu se bagă. Au trecut zilele fericite când statul se considera responsabil de îngrijirea monumentelor istorice, ca să zic așa. Nu mai cereți bani de la oameni, iar dacă chiar vreți să faceți o treabă bună, puneți osul la treabă, găsiți câțiva oameni cu suflet și veți vedea, totul se va rezolva. Și mai renunțați la schemele astea care au proliferat după '89, tot să cerșiți bani!... Proști sunt ăi de dau!...
Publicat Vineri, 30 octombrie 2015
+Răspunde
Enfa @ Carol
0
Cultura poporului roman ne reprezinta. Puslamelele de la conducere nu ne reprezinta. Cei care au intrat in istroria neamului merita un respect. Si nu ma astept la ajutoare de la stat pentru cultura neamului. Insa toti cei care vrem sa punem osul, la aceasta initaitiva sau la altele, avem nevoie de doua lucruri : Un pic de bunavointa, si apoi pe cineva de incredere "pe teren" . Si eu sunt de acord ca nimeni nu va da un leu dintre toti cei care ii cunosc eu de prin lume, dar in momentul in care cineva se va pune in contact cu noi si ne va prezenta proiectul cu TRANSPARENTA, si cu garantii de cineva de incredere care sa coordineze, noi cei de pe aici de prin lume vom colabora care cu cat putem. Si la asta si la altele. Pentru ca ne pasa, si pentru ca nu vom sta indiferenti. Fara politica si alte mizerii. Mottoul nostru este: cine vrea face si tace, si fiecare sa faca cat vrea si e binepirmit. DAR CU TRANSPARENTA. Pentru ca eu nu sunt politician, si vai de ala care trage foloase personale de pe urma actiunilor noastre. Va asteptam la asta si la altele, dar inainte de toate avem nevoie sa cunoastem cine coordineaza proiectul si sa ne arate detalii.
Publicat Sâmbătă, 31 octombrie 2015
+Răspunde
martzafoi ipocriti
+18
BINE CA VA "mandriti" cu FESTIVALUL INTERNATIONAL GEORGE ENESCU..sa vina francezii sa-i repare casa, ca voi faceti imobiliare si smenuri, n-aveti timp.
Publicat Vineri, 30 octombrie 2015
+Răspunde
Santa Klaus
-7
Pai Enesco George era cetatean francez . Ce mai vreti sa salvati ?
Publicat Vineri, 30 octombrie 2015
+Răspunde
Czestochowa
+12
Dar ministerul Culturii unde sa afla ?Cand au fost sponsorizati artisti de mina a treia cu zvastica in America etc , casa marelui compozitor a fost lasata in paragina .
Publicat Vineri, 30 octombrie 2015
+Răspunde
Cam tot atat ...
+3
... putem spune despre Romania si despre locuitorii ei, chiar atat si nimic in plus!
Publicat Vineri, 30 octombrie 2015
+Răspunde
bai, desteptule @ Cam tot atat ...
+1
Ai vrea sa stii ce spune Romania si romanii ei despre tine???ZZZat!!!
Publicat Vineri, 30 octombrie 2015
+Răspunde
Recomandate
Tăriceanu: Poate să vină și mama DNA-ului
Publicat acum 2 ore şi 5 minute
Ilie Năstase, consul al Cehiei
Publicat acum 17 ore şi 45 minute
PSD, reacție explozivă la anchetarea lui Shhaideh
Publicat acum 20 ore şi 10 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
5 articole/ Actualizat Sâmbătă, 09 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Miercuri, 20 septembrie 2017
Ioan Vieru

Oficializarea excesivă a persoanelor şi a diverselor contexte se produce pe fondul unei crize publice cum greu şi-ar fi imaginat cineva în anii '90.

Ioan VieruPublicat acum 14 ore şi 17 minute