Imixtiune fără precedent a ANI în problemele Parlamentului

ANI a cerut, ilegal, date despre cum au votat deputaţii jurişti şi i-a amendat cu 2.000 de lei, contrar prevederilor Constituţiei. Liberalii vor propune CNI să demareze procedurile de demitere a şefului ANI, Horia Georgescu.

Un fapt de o gravitate maximă

Un fapt de o gravitate maximă s-a petrecut marţi, dar ştirea despre eveniment a trecut neobservată sau chiar a fost prezenată în unele medii de informare sub formă tabloid. Este vorba de anunţarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, de către preşedintele ANI, privind amendarea cu 2.000 a deputaţilor din comisia juridică pentru că nu au votat încetarea mandatului pentru deputatul PNL, Petre Roman, considerat de ANI ca fiind incompatibil. Dacă totul s-ar fi limitat numai la acest anunţ, problema ar fi fost relativ simplă, dar lucrurile sunt mult mai complicate şi mai grave.

Marţi seara, la Antena 3, vicele PNL, Ludovic Orban a făcut o dezvăluire uluitoare: „preşedintele comisiei juridice a Camerei Deputaţilor s-a trezit cu o adresă venită de la ANI prin care i se cerea să remită o listă cu deputaţii care au participat la şedinţa în care s-a discutat cazul lui Petre Roman şi atenţie, cum a votat fiecare deputat. Suntem în faţa unei situaţii nemaiîntâlnite de depăşire a atribuţiilor de către ANI. În şedinţa de Birou Permanent care a avut loc, am solicitat să dăm un răspuns pe măsură preşedintelui ANI, Horia Georgescu”.

Parlamentul „moşia” lui Horia Georgescu

Să încercăm să „traducem” ce s-a întâmplat. În primul rând, şeful ANI nu a ţinut cont de procedurile de comunicare existente între Parlament şi orice altă instituţie din România (de fapt procedurile sunt valabile între toate instituţiile din România – n.a.). Orice adresă, pe orice subiect, ANI era obligată să o trimită conducerii Camerei Deputaţilor, concret preşedintelui Valeriu Zgonea, sau Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. Cei de la ANI au ocolit conducerea Camerei şi au mers direct la preşedintele comisiei juridice, fapt care reprezintă în primul rând nerespectarea procedurilor. Dar cu această ocazie ANI a comis şi un abuz: nu avea niciun drept să ceară prezenţa la comisie şi modul în care s-a votat. Pe lângă faptul că au comis un abuz incalificabil, cei de la ANI au dat dovadă că nu cunosc Contituţia.

Două articole din Constituţie încălcate

Horia Georgescu şi oamenii săi s-au prevalat de art.29, alin.3 din Legea 176/2010 privind organizarea şi funcţionarea ANI, care sună astfel: „Neaplicarea sancţiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcţiei publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracţiune”. Acest articol însă nu este aplicabil parlamentarilor pentru că intră în coliziune cu două articole din Constituţie:

  • art.69 (alin.2): votul imperativ este nul
  • art.72 (alin.1): Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

Pentru cei mai puţin familiarizaţi cu articolele mai tehnice din Constituţie, facem următoarele precizări: „votul imperativ este nul” înseamnă că nimeni, subliniem nimeni, nu poate impune unui parlamentar cum să voteze (art.69, alin.2). Articolul 72 este clar, parlamentarii nu pot da socoteală pentru ce şi cum votează.

Ar mai fi de făcut o precizare care dovedeşte gradul de pregătire al celor de la ANI: când este vorba de un vot privind o persoană, acesta este secret. Reamintim, luni, Comisia juridică a Camerei Deputaţilor remis Biroului Permanent o adresă prin care urma să se solicite celor de la ANI un punct de vedere privind documentele depuse de Petre Roman, care a demonstrat că procesul în cazul său nu s-a încheiat.

Dar pe Horia Georgescu cine îl amendează?

Deci preşedintele ANI, Horia Georgescu, la nici 24 de ore după ce deputaţii jurişti nu au acţionat conform dorinţelor sale (procedura adoptată de deputaţii din comisia juridică este legală) a anunţat (contrar prevederilor Constituţiei) amendarea acestora. Se impune o întrebare: pe Georgescu Horia, cine îl amendează? Pentru:

– abia după ce procurorii DNA au arătat într-un comunicat remis presei că Elena Udrea a comis „fals în declaraţii de avere” în 2010, a decis ANI să verifice declaraţiile de avere ale deputatei PMP. Deci timp de mai bine de 4 ani, ANI a protejat-o pe Elena Udrea, pentru că nu ne putem gândi că atunci când că i-a încetat mandatul de ministru, când i-a încetat mandatul de deputat, când a candidat pentru Camera Deputaţilor şi când a candidat pentru alegerile prezidenţiale nu i s-au verificat declaraţiile de avere.

– din septembrie 2014, de când presa a semnalat, din octombrie 2014 de când liberalul Ludovic Orban a sesizat oficial, ANI nu a verificat declaraţiile de avere din ultimii 6 ani ale premierului Ponta şi ale europarlamentarului Daciana Sârbu, ambele fiind clar suspecte de fals.

Ludovic Orban: vom cere CNI să-l demită pe Horia Georgescu

Vicele PNL, Ludovic Orban a declarat marţi seara că va încerca să-i convingă pe colegii de la Senat să solicite CNI (Consiliu Naţional de Integritate) să analizeze prestaţia lui Horia Georgescu şi să demareze procedurile de demitere a acestuia. „Un lucru să fie clar. Un om nu este egal cu o instituţie. Demiterea lui Horia Georgescu nu înseamnă desfiinţarea ANI. Demiterea lui Horia Georgescu nu înseamnă probleme în funcţionarea instituţiei. Instituţia se conduce după nişte legi, şi oricine este numit preşedinte poate conduce instituţia, ANI nu intră în colaps dacă Horia Georgescu este demis şi schimbat”, a declarat Ludovic Orban.

Citeşte şi Şapte motive pentru care Horia Georgescu trebuie să demisioneze

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.