În Premier League, „sfinţii” au egalat scorul secolului XXI

Derby-urile din top 5 mare risc s-au jucat în acest week-end. O putere europeană este într-o criză nemaiîntâlnită la ea în campionat. Scorul toamnei s-a înregistrat în Anglia. Meci de infarct în nordul Londrei.

Derby-urile rundei

Galatasaray Istanbul – Fenerbahce Istanbul 2-1 (0-0)

Partizan Belgrad – Steaua Roşie Belgrad 1-0 (0-0)

Manchester City – Tottenham Hotspurs 4-1 (2-1)

Gornik Zabrze – Wisla Krakowia 0-5 (0-1)

CSKA Sofia – Litex Lovech 2-0 (1-0)

Videoton – Debreceni VSC 1-2 (1-1)

  • Sâmbătă şi duminică s-au disputat două dintre derby-urile din top 5 risc major dinEuropa. Este vorba de cele de la Istanbul şi Belgrad. Cel de-al 146-lea derby dintre Partizan şi Steaua Roşie s-a jucat conform „aşteptărilor”. În peluzele suporterilor a fost iadul de pe lume. Scutierii au format „garduri vii” pe pista de atletism în faţa ultraşilor. În teren, tensiunea a fost ceva mai mică, doar câte 3 cartonaşe galbene de fiecare echipă. Golul victoriei a fost marcat în minutul 77 de Drnic.

  • La Istanbul meciul nu a mai fost aşa de tensionat ca acela din finala cupei disputat tot între cele două echipe. Câte două galbene pentru fiecare echipă şi un un „roşu” direct pentru Bruno Alves de la „Fener” (min.56) pentru o intrare criminală. În tribune fumigene şi torţe, dar parcă mai puţine ca altădată. Meciul se îndrepta spre un 0-0 foarte bun pentru …Besiktaş, dar în minutele 88 şi 90, Wesley Sneijder punctează de două ori şi gazdele câştigă pe merit. Golul de onoare al oaspeţilor s-a marcat în minutul 90+5 de Alper Potuk.

  • „Cetăţenii” s-au distrat cu Tottenham, într-un derby din Big Six. Toate cele 4 goluri au fost înscrise de Sergio Aguero, care a fost foarte aproape să facă quinta. Internaţionalul român Vlad Chiricheş nu a fost convocat pentru acest meci.

  • Derby-ul dintre Gornik şi Wisla se încadrează şi la categoriile „surprize” şi „masacre”. Gornik a fost până la ora meciului lider în Polonia, iar Wisla se afla pe locul 4. Nimeni nu întrevedea o victorie a oaspeţilor, maximum ce li se putea „acorda”, era un rezultat egal. Victoria (şi mai ales scorul categoric) se datorează unei rezerve, Pawel Brozek. Acesta a intrat după pauză, a parcat golurile 2, 3 şi 5, primele două în minutele 48 şi 61. Este cea mai severă înfrângere acasă a celor de la Gornik în ultimii 10 ani.

  • Videoton–Debreceni este un derby doar prin prisma poziţiilor celor două echipe în ultimii 20 de ani. La ora meciului, gazdele erau pe locul 1 în clasament, iar oaspeţii, campionii din ediţia trecută, pe un loc 7 la distanţă mare. Rezultatul se încadrează şi în categoria surprizelor.

  • CSKA Sofia este decisă, după 3 ani, să nu mai cedeze titlul celor de la Ludogoretz. Este lider autoritar în campionat şi nu a avut nicio problemă cu Litex, a patra echipă a Bulgariei în ultimii 15 ani.

Surprizele din weekend

Gornik Zabrze – Wisla Krakowia 0-5 (0-1)

Wolfsberg – Grodig 1-2 (1-0)

1FC Koln – Borussia Dortmund 2-1 (1-1)

Sassuolo – Juventus Torino 1-1 (1-1)

Panathinaikos Atena – OFI Creta 1-2 (0-1)

  • Liderul din Bundesliga auistriacă, Wolfsberg avea o cotă de 1.20 la victorie în faţa penultimei clasate, Grodig. Nici nu vrem să ne gândim ce cotă era la acest meci, pentru 1 puză, 2 final. Este posibil însă ca să fie vorba doar de o mare surpriză şi nu şi de altceva.

  • Borussia Dortmund este într-o criză fără precedent în 1Bundesliga. 2 victorii, 1 egal şi 5 înfrângeri, este o linie de clasament total străină pentru echipa care în ultimii ani are un bilanţ pozitiv cu Real Madrid, trei titluri de campioană şi 2 locuri 2 în ultimele 5 ediţii de campionat. Se pare că plecarea lui Robert Lewandowski este irecuperabilă, iar golgheterul italian Ciro Imobille este departe la ani lumină de polonez. Cu toate că se ştia că Borussia este în criză, nimeni nu se gândea că va pierde la insipida nou promovată 1 FC Koln.

  • Lantera roşie contra lider fără punct pierdut, rezultat 1-1. Dacă era un lider de conjunctură, poate rezultatul nu era o mare surpriză. Dar liderul este Juventus, şi un egal cu o echipă care are în anul calendaristic 2014, două scoruri de 0-7 cu un Inter prăfuit, este o mare ruşine, nu doar o surpriză.

  • Panathinakos nu mai este echipa de temut de acum 3 ani, dar, este în revenire de formă, problemele financiare s-au rezolvat într-un fel şi totuşi este a treia echipă a Greciei. Şi în acest caz, o înfrângere acasă în faţa modestei OFI Creta pune semnul egal între surpriză şi mare ruşine.

Masacrele săptămânii

Southampton – Sunderland 8-0 (3-0)

CSKA Moscova – Kuban Krasnodar 6-0 (2-0)

Bayern Munchen – Werder Bremen 6-0 (4-0)

Gornik Zabrze – Wisla Krakowia 0-5 (0-1)

Ross County – Celtic Glasgow 0-5 (0-4)

Levante – Real Madrid 0-5 (0-2)

  • Scorul înregistrat pe St Mary’s Stadium este cel mai mare înregistrat de Southampton în întreaga sa participare din prima ligă engleză. Atenţie, în vara acestui an, „sfinţii” au vândut „perlele coroanei”: Luke Shaw, pe 37.50 milioane de euro la Manchester United, Adam Lallana – 31 milioane euro la Liverpool, Dejahn Lovren – 25,30 milioane euro la Liverpool, Calum Chambers – 20,23 milioane euro la Arsenal. De adus, a adus 5 jucători între 10 şi 15 milioane de euro, italianul Graziano Pele de la Feyenoord Rotterdam fiind cel mai valoros, dar oricum, valorile plecate sunt pesteachiziţii. Oaspeţii au mai păţit ruşinea unui 0-8 în 1911, 1968 şi 1982.

  • Diferenţa de 8 goluri este cea mai mare în acest secol în prima ligă engleză. Am mai avut: Chelsea – Aston Willa 8-0 (22.12.2012), Chelsea – Wigan Athletic 8-0 (09-05-2010) şi Tottelham Hotspurs – Wihan Athletic 9-1 (22.11.2009). Recordul absolut în prima ligă engleză este scorul de 12-0, înregistrat de două ori: 4 aprilie 1892 (West Bromwich Albion – Darwen City 12-0) şi 21 martie 1909 (Nottingam Forest – Leicester City 12-0)

  • După două victorii cu 4-0, era firesc ca Bayern să mărească „stroc”-ul, iar pentru Real, un 5-0 în deplasare nu înseamnă mare lucru după ce luna trecută a câştigat cu 8-2 pe terenul lui La Coruna. Acum 5-10 ani, un 5-0 în deplasare pentru Celtic, era ceva obişnuit. Acum, fără concurenţa lui Rangers şi în plină criză financiară, Celtic a devenit o echipă pâmânteană, iar 5-0 afară este chiar o mică surpriză ca severitate.

  • Extrem de severa victorie a lui CSKA în faţa celor de la Kuban Krasnodar reprezintă o premieră în istoricul întâlnirilor dintre cele două formaţii, în ultimii 24 de ani, de când s-a (re)înfiinţat prima ligă a Rusiei. Diferenţa de scor înregistrată reprezintă o relativă surpriză, ţinând cont că „militarii” nu au excelat în acest sezon, chiar dacă sunt pe locul 2, iar „cazacii” au avut evoluţii apreciate până acum în campionat.

Thriller-ul rundei

QPR – Liverpool 2-3 (0-0)

În minutul 87, tabela de marcaj indica 0-1. Un scor normal între o nou (re)promovată şi una din echipele din Big Six, chiar dacă golul „cormoranilor” a fost opera unuia dintre fundaşii centrali ai gazdelor. În minutul 87, Vargas, aripa stângă a lui QPR, egalează şi aruncă tribunele în aer. Un egal cu Liverpool, reprezenta un rezultat foarte bun pentru gazde. În minutul 90, tribunele amuţesc: Coutinho înscrie pe contraatac şi visul egalului este spulberat. Peste două minute, mai precis în minutul 90+2 şi 25 de secunde, acelaşi Vargas reuşeşte dubla şi din nou tribunele sunt în delir. Practic, nimic nu se mai poate întâmpla într-un minut şi 35 de secunde cât mai era de jucat. Peste 40 de secunde, Balotelli ratează incredibil şi în minutul 90+3 şi 50 de secunde, tribunele speră chiar la o victorie, QPR având o lovitură liberă de la 25 de metri, perpendicular pe poartă. Vargas execută foarte prost, mingea este respinsă, din două pase ajunge în careul gazdelor, unde centrarea pe jos a lui Sterling îl loveşte în picior pe fundaşul central Caulker (aflat în alergare) şi intră în poartă. Era minutul 90+4 şi 12 secunde, arbitrul prelungind peste 4 minute, din cauza secundelor pierdute cu meleul de după golul egaluzator al gazdelor. Liverpool câştigă dramatic în nordul Londrei, chiar dacă din trei goluri două au fost autogoluri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.