În România răsare noul optimism: „Generaţia tânără se ridică la luptă pentru valorile în care crede”

Agenţia France Presse a transmis de la Bucureşti o corespondenţă dătătoare de speranţe. Tezirea din inerţia disperării s-a produs în rândurile generaţiei tinere. Miile de tineri, prin determinarea cu care au protestat, în aproape toată ţara, împotriva proiectului unei companii miniere canadiene la Roşia Montană, au speriat şi ridiculizat “zdrobitoarea” coaliţie de putere a Uniunii Social Liberale, pe care cunoscutul şi apreciatul jurnalist Cornel Nistorescu a asemuit-o cu un “castel de brânză moale”.

Răsfoind presa străină realizam că nimic din ceea ce s-a spus oficial în România despre proiectul redeschiderii minelor de aur nu poate fi susţinut, asta ca să folosim un eufemism pentru minciunile sfruntate.

Întreaga afacere rezultă a fi o schemă speculativă ingenios concepută, bazată pe un scenariu de manipulare în masă, în care scop s-au mituit, corupt şi racolat înalţi demnitari, politicieni din întreg spectrul parlamentar, o mare parte a presei.

Oameni disperaţi din cauza sărăciei au fost atraşi în capcana iluziilor deşarte şi orbiţi pentru a nu vedea şi înţelege ameninţarea acumulării de 180.000 de tone de cianură în reziduurile de exploatare şi a peisajului selenar ce ar rezulta din distrugerea, prin dinamitare, a patru munţi.

“«Roşia Montană» a reuşit să atingă corzi sensibile deoarece proiectul atacă valorile în care tinerii cred cu adevărat, ecologie, transparenţă, dreptul cetăţenilor de a fi informaţi, a subliniat, pentru ‘AFP’, Codruţa Cernea, o pictoriţă care participă pentru prima dată în viaţa sa la manifestaţii. ‘O generaţie tânără care este dezinteresată de politică îşi conştientizează vocea’, a adăugat aceasta.

Majoritatea miilor manifestanţilor au vârsta între 18 şi 35 de ani şi sunt liceeni, studenţi, ingineri, artişti, antreprenori, mulţi deschişi către Europa şi către lume, dar ataşaţi de România”, menţionează AFP.

La rândul sau, cotidianul „Le Monde” reţine că “Guvernul de centru-stânga al lui Ponta, care a promis blocarea proiectului în timpul campaniei electorale, a provocat mânia românilor, adoptând, spre surpriza generală, (…) un proiect de lege care deschide calea realizării acestui proiect şi facilitează exproprierile. (…)”.

Nu mare ne-ar fi mirarea ca, în cele din urmă, să fim martorii unei mari cacealmale internaţionale şi să constatăm că artizanii speculaţiei au mizat pe blocarea proiectului, pentru a scoate profitul scontat nu din exploatarea resurselor miniere, ci din daunele anticipate, deja, chiar de premierul V.V. Ponta. Declaraţiile acestuia au produs, la bursa din Toronto, efectul invers al declaraţiilor preşedintelui din vremuri mai bune. O cădere veriginoasă a acţiunilor şi suspendarea tranzacţiilor Gold Corporation Roşia Montană. Mai cârcotea un “ştie tot” în cafeneaua de la Pullman că “şmecherii au scăpat la timp de acţiuni”.

Şi o ştire de final, deloc întâmplătoare. În chiar una din zilele cele mai fierbinţi ale protestelor, premierul şi socrul său, senatorul Ilie Sârbu, liderul conservatorilor, Daniel Constantin, şi… deputatul Sebastian Ghiţă se aflau întruniţi în “celulă de criză” la Clubul Diplomaţilor. Desigur, sub pretextul plauzibil al unei reuniuni private, împreună cu familiile. Aşa să fie.

Când va afla V.V. Ponta ce surprize colosale şi vremuri intresante o să-l aştepte de pe urma “prieteniei” arătate de Sebastian Ghiţă, trezirea la adevăr să nu-i fie în clinchet de cătuşe şi nici în larma zăvoarelor la ore fixe…

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Aurel I. Rogojan 247 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.