Informaţii terifiante despre planul iniţial al teroriştilor din Belgia

Pe 17 februarie, la două centrale nucleare din Belgia au fost desfăşuraţi 140 de militari pentru asigurarea pazei. Sunt două centrale ale căror reactoare au probleme tehnice, însă nu cu militari se rezolvă aceste deficienţe. Paza a fost întărită din raţiuni antiteroriste ce au legătura chiar cu atentatorii de la Bruxelles, scrie presa belgiană.

Aproape două treimi din electricitatea consumată în Belgia este produsă de cele şapte reactoare ale centralelor de la Tihange şi Doel, reactoare în ale căror vase de presiune au fost descoperite mii de mici crăpături care sporesc grav riscul unor accidente nucleare. Îngrijorările autorităţilor au sporit după ce poliţia a descoperit pe 30 noiembrie 2015 înregistrări cu unul dintre înalţii oficiali belgieni din domeniul nuclear. Este vorba de imagini surprinse de o camera ascunsă, imagini care au fost găsite în timpul operaţiunilor pentru arestarea lui Mohamed Bakkali, implicat în atentatele de la Paris de pe 13 noiembrie 2015.

Joi, în presa belgiană au aparut informaţii şi mai îngrijorătoare cu privire la securitatea nucleară a ţării. Potrivit publicaţiei Dernier Heure, cei care au montat camera ascunsă în faţa casei oficialului cu pricina sunt chiar fraţii Bakraoui, cei care au comis atentatele de pe 22 martie.

“Decapitând o parte din celulă în timpul operaţiunii pentru arestarea lui Abdeslam şi a complicelui său Choukri in Molenbeek, anchetatorii au reuşit să evite ce era mai rău. Dând această lovitură, autorităţile aau forţat celula care a fost la originea atentatelor de la Bruxelles să acţioneze mai repede şi să renunţe la ţintele iniţiale. Printre acestea se află sistemul nuclear belgian.

Potrivit informaţiilor obţinute de Dernier Heure, cei care au recuperat camera ascunsă în faţa domiciliului directorului programului de cercetare şi dezvoltare nucleară al Belgiei nu erau alţii decât fraţii Ibrahim şi Khalid El Bakraoui. Ziarul belgian adaug că au facut acest lucru cu puţin înainte de atentatele de la Paris, arătând cât de puternice sunt conexiunile dintre teroriştii din Siria, Franţa şi Belgia.

Este vorba de o înregistrare de circa zece ore cu sosirile şi plecările oficialului belgian. Imaginile au fost descoperite în casa complicelui Mohamed Bakkali. Se pare că autorităţile au înţeles târziu că ţinta teroristilor ar putea fi chiar o centrală nucleară, pentru că doar aşa se explica de ce abia pe 17 februarie 2014 au fost trimişi 140 de militari pentru a păzi cele două centrale, scrie Dernier Heure.

Că aceasta putea fi ţinta o confirmă voalat şi o sursă din poliţia belgiană. “Ştiam că se va întâmpla. Fără îndoiala s-au precipitat, pentru că s-au simţit sub presiune. Chiar dacă nu am reuşit să prevenim atentatele, putem spune că amploarea lor ar fi fost poate mult mai mare dacă teroriştii ar fi pus în aplicare planul prevăzut iniţial, dacă nu ar fi optat pentru ţinte mai facile”.

Înregistrarea video cu oficialul belgian a dus la interpelarea ministrului belgian de Interne. “Serviciile dumneavoastră erau în posesia acestei înregistrări începând cu 30 noiembrie şi agenţia de control nuclear a fost informată repede. Deci nu înţeleg de ce pe 13 ianuarie, când v-am intrebat despre asta, aţi răspuns ‘nu există o ameninţarea specifică la adresa facilităţilor nucleare’”, i s-a adresat ministrului Jan Jambon unul dintre deputatii ecologişti. “Sunt de acord să nu intrăm în panică, dar între a intra în panică şi a nega amploarea riscurilor este o mare diferenţă”, a mai spus deputatul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.