Întreaga istorie a mântuirii, în Denia din Joia Patimilor

Joia din Săptămâna Mare este ziua în care se citesc cele 12 Evanghelii şi rememorăm înfricoşătoarele patimi prin care a trecut Iisus Hristos, lovirile, palmele peste faţă, insultele, umilinţele la care a fost supus, oțetul care i s-a dat să bea, piroanele care i-au străpuns trupul, sulița și desigur răstignirea pe cruce, unde a murit de bunăvoie pentru noi.

Cântarea de la Vecernia din Vinerea Mare evocă această suferinţă cutremurătoare

„Toată făptura s-a schimbat de frică, văzându-Te pe Tine, Hristoase, pe Cruce răstignit. Soarele s-a întunecat și temeliile pământului s-au cutremurat. Toate au pătimit împreună cu Tine, Cel ce ai zidit toate; Cel ce ai răbdat de voie pentru noi, Doamnei, slavă Ție”, (Triod, p. 556).

În această seară, după citirea Evangheliei a V, Sfinta Cruce va fi adusă din sfântul altar și așezată în mijlocul bisericii, spre închinare: „Astăzi S-a spânzurat pe lemn Cel Ce a întins pământul pe ape”.

Scoaterea Sfintei Cruci din altar, care simbolizează cerul, reprezintă coborârea Fiului lui Dumnezeu în lume, până la noi, oamenii, ca să ne mântuiască.

Denia din Joia Patimilor aminteşte de întreaga istorie a mântuirii, respectiv Cina cea de Taină, prinderea Mântuitorului în grădina Ghetsimani, aducerea Lui la arhiereii Ana și Caiafa, condamnarea Sa, judecarea de către Pilat, patimile lui Iisus, răstignirea Sa, moartea şi aşezarea în mormânt.

Sfânta Cruce va ramâne în mijlocul bisericii până vineri, când va fi readusă în Sfântul Altar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Adela Constantinescu 505 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.