Întrebarea la care trebuie să răspundă grecii la referendum

Grecia organizează la 5 iulie un referendum în privinţa propunerilor creditorilor săi internaţionali, iar întrebarea la care grecii trebuie să răspundă la referendum este una destul de lungă: „Ar trebui să fie acceptată propunerea care a fost înaintată de Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional la reuniunea Eurogrup din 25.06.2015, şi care este formată din două părţi, care împreună constituie propunerea completă? Primul document este intitulat Reforme pentru finalizarea programului actual şi mai mult, iar al doilea Analiză preliminară privind sustenabilitatea datoriei”.

Prima căsuţă pe buletinul de vot cuprinde răspunsul „Nu”, iar a doua „Da”.

Creditorii internaţionali cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislaţiei muncii şi reducerea deficitului bugetar.

Premierul grec, Alexis Tsipras, inițiatorul referendumului, a declarat luni seară că referendumul pe care îl organizează duminică reprezintă pentru greci o modalitate de a fi „mai bine înarmați pentru continuarea negocierilor” cu creditorii, conform AFP. Acesta şi-a îndemnat compatrioţii să voteze masiv „nu”.

„Opțiunea noastră este să rămânem în zona euro (…), mesajul (către creditori – nr) este că guvernul grec va continua să se afle la masa negocierilor a doua zi după referendum”, a declarat Alexis Tsipras în cursul unui interviu TV.

Dacă votul negativ va prevala, pentru Alexis Tsipras aceasta va însemna că guvernul va fi „mai bine înarmat pentru a negocia cu creditorii”. „Referendumul trebuie să conducă la continuarea negocierilor (…), obiectivul nostru este ca el să permită să fim mai bine înarmați pentru continuarea negocierilor”, a declarat Tsipras, subliniind că, dacă votul pozitiv va câștiga, nu va mai rămâne premier cu orice preț.

„Nu sunt un prim-ministru care să rămân în funcție de ninge sau de plouă”, a răspuns la o întrebare despre eventuala sa demisie, după ce a dat asigurări că „vom respecta verdictul poporului grec”.

Liderul grec a confirmat că plata celor 1,6 miliarde de euro către FMI, prevăzută pentru marți, nu va fi efectuată de țara sa, ale cărei bănci „au fost sufocate”.

„Este posibil ca, după ce au sufocat băncile, creditorii să aștepte plata către FMI ?”, s-a întrebat Alexis Tsipras. El a adăugat totuși că, „imediat ce se hotărăsc să renunțe la sufocare, vor fi plătiți”.

Aproximativ 20.000 de oameni au protestat luni seară, la Atena şi Salonic, faţă de măsurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internaţionali pentru a continua planul de asistenţă financiară.

Cancelarul german, Angela Merkel, a transmis, aneterior declarațiilor lui Tsipras că, dacă guvernul elen va solicita reluarea negocierilor, „evident, nu ne vom opune”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.