Ioan Ficior, 20 de ani de închisoare

Ioan Ficior, fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava, a fost condamnat miercuri de ÎCCJ la 20 de ani de închisoare.

Decizia este definitivă.

Update: După două ore de la pronunţarea sentinţei, poliţiştii au mers la locuinţa lui Ioan Ficior pentru a pune în executare mandatul emis de instanţă pe numele fostului torţionar. În vârstăde 88 de ani, Ficior a fost ridicat de poliţişti de la locuinţa sa din Capitală, pentru a fi încarcerat.

Acesta r va fi dus într-un penitenciar, unde va sta 21 de zile în carantină, după care se va stabili definitiv unitatea de detenţie în care va executa pedeapsa.

Trimis în judecată pe 18 august 2014, Ioan Ficior a fost condamnat pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Ioan Ficior este acuzat că, în perioada 1958-1963, când a condus Colonia de muncă Periprava, a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici.

Potrivit anchetatorilor, 103 deţinuţi au decedat în perioadă în care Ficior s-a aflat la conducerea Coloniei de la Periprava, toţi făcând parte din colectivitatea contrarevoluţionarilor.

De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că deţinuţii de la Periprava erau supuşi unui tratament inuman, condiţii de cazare mizerabile, hrană insuficientă, frig, corecţii fizice, deţinuţii fiind înfometaţi, însetaţi, lipsiţi medicamente în pofida durerilor pe care le aveau, condiţiile de muncă inumane.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.