×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 3 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Vineri, 24 martie 2017, 14:11
EUR (€)
-0.0003 ↘
4.5552 RON
USD ($)
-0.0080 ↘
4.2149 RON
• • •
O inițiativă cu foc și pară
Ioan Vieru cere dizolvarea Uniunii Scriitorilor

După ce a fost contactat de mai mulți experți și responsabili europeni, nedumeriți de situația de la Uniunea Scriitorilor, cât și a sa personal în relația cu aceasta, poetul Ioan Vieru a decis, în acord cu legislația și coordonatele democrației, să ceară radierea și dizolvarea acestei instituții care și-a consumat în mod evident rolul și misiunea pentru care a fost creată de către aparatul de stat stalinist din fosta RPR.

Numai în România nu s-a dizolvat Uniunea Scriitorilor, prin lipsa reformelor structurale, spre a face loc mai multor sindicate culturale, în avantajul unei vieți literare echitabile. Uniunea Scriitorilor nu este înființată de membrii săi, ca atare era obligată să se legalizeze conform legislației în acest sens. Practic, legal nu există, însă a primit și primește un serios sprijin discreționar de la stat, care este canalizat spre un grup de interese.

În urma abuzurilor asupra scriitorilor, din ultimii ani, puse cu tenacitate în scenă de actuala și amenințătoarea conducere a Uniunii Scriitorilor, această organizație cândva fanion, a ajuns o tot mai accentuată afacere toxică a unui grup, generatoare de procese în justiție, pe banii breslei, contra tuturor celor care îi contestă în mod just abuzurile notorii.

Dizolvarea Uniunii Scriitorilor este solicitată în condiții absolut echitabile pentru toți membrii săi, spre a da, în sfârșit, posibilitatea înființării unor noi și autentici operatori culturali, așteptați de toate mediile culturale autohtone și europene, în special de scriitorii tineri și nu numai. Viitoarele afilieri au astfel toate șansele să fie mai apropiate de spiritul colegial legal, obligatoriu și necesar susținerii unui sindicat, fie el scriitoricesc, în atmosfera conlucrării libere, utile interesului general, depășind abuzivul monopolism actual hipercentralizat.

Lipsa de legalitate punctuală a actualei Uniuni a Scriitorilor, special menținută, care a făcut posibile abuzurile, situarea agresiv-interesată deasupra tuturor a celor din staff, adevărat stat în stat, a erodat la maxim ceea ce ar fi trebuit să mențină cu obstinație principiile democratice ale unei asemenea structuri. Există toate motivele ca într-un timp foarte apropiat, această umbră organizatorică care s-a deplasat tot mai mult spre modelul trecutului comunist, din perioada președinției lui Mihail Sadoveanu, aflat în amplu derapaj moral-politic, și Demostene Botez, datorită problemelor sale de ființare și abuzurilor în care a fost implicată în relația cu unii dintre membrii săi, să intre oficial în dizolvare.

Abuzurile recente împotriva propriilor colegi de breaslă, prin girul degradant al votului unanim !, au eliminat definitiv profilul și identitatea morală a acestei uniuni de creație.

Pentru a îndepărta panica în rândul membrilor, notorii fiind instigatoriile interpretări subiectiv-interesate ale actualei conduceri a Uniunii Scriitorilor, trebuie remarcat faptul că pensiile, indemnizațiile și alte drepturi nu vor fi afectate, acestea provenind de la bugetul statului. Se cere redistribuirea egală a patrimoniului Patrimoniului Uniunii Scriitorilor și restituirea cotizațiilor pe ultimii 10 ani, din fondurile existente. Actualele Filiale ale USR au posibilitatea imediată de-a se scinda, unde este cazul, și de-a se organiza cu statut juridic propriu, fuzionând între ele, în liberă opțiune, spre a crea altă Uniune, sau mai multe, în spiritul legii și transparenței instituționale, având propriile decizii și responsabilități directe. Înlăturarea spiritului mafiot din viața culturală primește o replică mult așteptată.

Conlucrarea instituțiilor publice cu actuala structură personalizată de la Uniunea Scriitorilor, în primul rând Ministerul Culturii, a cărui responsabilitate a fost activată la finele anului trecut, spre a nu mai implicat în proceduri bazate pe trafic de influență, sau Casele de avocatură, încalcă legislația în vigoare.

Înființată de statul totalitar și marcată de fondatorul său de atunci, propaganda stalinistă, în ultimii ani s-a ilustrat printr-un veritabil autoritarism de inspirație mafiotă, destul de prezent în societatea românească. Foarte curând, actuala Uniune a Scriitorilor poate deveni, în mod firesc și legal, de indiscutabilă tristă amintire. ( M. T. )

Publicat Vineri, 24 februarie 2017
4511
 | 94
 | 43
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Florian
-4
Da, acum am inteles de ce se lupta pentru Uniune. Desfiintarea este solutia sa puna mana pe patrimoniu: case de odihna si creatie, terenuri etc. Traiasca reformatorii! Jos cu dictatorii!
Publicat Sâmbătă, 25 februarie 2017
+Răspunde
D.
+8
In sfîrșit, o inițiativă fabuloasă!
Publicat Sâmbătă, 25 februarie 2017
+Răspunde
Q
+8
Uniunea Scriitorilor lui Nicolski și Țurcanu. Fenomenul Pitești!
Publicat Sâmbătă, 25 februarie 2017
+Răspunde
Si
+11
NM a participat activ la excluderea lui Paul Goma! Acum NM se tot alege presedinte cu ajutorul unora în care a băgat spaima. Te doare capu', e de groază .
Publicat Sâmbătă, 25 februarie 2017
+Răspunde
lelia @ Si
0
Ce spaimă? A băgat admirația, că-i mai forfecară !
Publicat Sâmbătă, 25 februarie 2017
+Răspunde
roman polanschi
-2
Adevarat :Uniunea Scriitorilor nu-si mai merita si explica existenta. La fel Ministerul Agriculturii nu-si mai explica existenta;sint veo mie de salariati care nu au ce face. CAPurile .SMTurile ,IASurile si alte intreprinderi de stat agricole au disparut;ce dracu mai face acest minister ?
Publicat Sâmbătă, 25 februarie 2017
+Răspunde
florins
+18
Nicolae Manolescu este un fel de Mihai Sadoveanu al zilelor noastre! N.M. este o mare dezamagire, alaturi de alti intelectuali oportunisti si avari de bunuri!
Publicat Sâmbătă, 25 februarie 2017
+Răspunde
Dorin Crisan
+3
„Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!” Sa ne revenim: "cenzurati, baieti,orice, numai cenzurati"!
Publicat Vineri, 24 februarie 2017
+Răspunde
Andrei
+12
După excluderea lui E. Simion, Buzura, și a lui Paul Goma( cu votul lui Nic Manolescu !) + plus scriitorii care au cerut reformă, despre ce mai vorbim ? Dizolvarea în fapt s-a produs, urmează constatarea.
Publicat Vineri, 24 februarie 2017
+Răspunde
V.M.
+25
Un poet formidabil ia apărarea unei bresle aflată sub hachițele unui eternizat care și-a pierdut controlul. Îi mulțumesc pentru implicare. Cred că avem nevoie de două Uniuni de scriitori, una singură produce faraoni și a ajuns de pomină. Marii scriitori nu mai au nici o treabă cu Uniunea. Felicitări lui Ioan Vieru !
Publicat Vineri, 24 februarie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+17
TREBUIA DEMULT DESFIINTATA SI CREATA O ORGANIZATIWE CURATA FARA BASISTI GEN MANOLESCU UN DICTATOR SI PATAPIEVICI SI CREATA O UNIUNE NOUA CU ADEVARATI SI CU COLOANA SCRIITORI !!!!!!!
Publicat Vineri, 24 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
El este urmașul lui Florian Coldea
Publicat acum 22 ore şi 17 minute
Redeschidere de muzeu
Publicat acum o oră şi 35 minute
Boli mai ușor de depistat datorită unei românce
Publicat acum 23 ore şi 16 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
7 articole/ Actualizat Joi, 02 martie 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
9 articole/ Actualizat Sâmbătă, 18 martie 2017
alarm off
România din Piaţa Chibrit
67 articole/ Actualizat Miercuri, 22 martie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
104 articole/ Actualizat Joi, 23 martie 2017
Ioan Vieru

Unde poate fi autoritatea publică românească?, pare a fi o întrebare juridică şi constituţională imposibil de depăşit.

Ioan VieruPublicat acum 18 ore şi 25 minute