Ioana Nemeş provoacă privitorii să se gândească la materialitatea zilelor

Institutul Cultural Român din New York şi „Art in General” prezintă în data de 19 aprilie un dialog cu Ioana Nemeş, cu ocazia recent vernisatei expoziţii personale a artistei, „Times Colliding”, găzduită de „Art in General”. Ioana Nemeş va vorbi despre evoluţia sa artistică de la proiectul „Monthly Evaluations” (2005-2010), prezentat de ICRNY în 2006 în premieră în SUA, la recentul proiect „Times Colliding” realizat in situ la prestigioasa instituţie newyorkeză.

„Art in General”, spaţiu dedicat artei contemporane din New York, va găzdui un dialog al Ioanei Nemeş, artist în rezidenţă la Art in General, cu Andrea Codrington Lippke, critic de artă, editor şi colaborator al unor prestigioase publicaţii şi edituri precum „The New York Times”, „I.D. Magazine”, „The Washington Post”, „Cabinet” sau „Phaidon Press”. Conversaţia va trata despre proiectul „Monthly Evaluations” (2005-2010) al Ioanei Nemeş şi recenta sa expoziţie personală „Times Colliding”, vernisată în data de 25 martie la cunoscuta instituţie newyorkeză.

Proiectul de autoevaluare „Monthly Evaluations” al Ioanei Nemeş s-a desfăşurat pe o perioadă de cinci ani, începând din 2005. În tot acest timp, artista şi-a propus înregistrarea obiectivă a gândurilor şi experienţelor sale zilnice, făcând apel la un set de parametri – fizic, emoţional, intelectual, financiar, incluzând şi arbitrariul – în funcţie de care a descris şi măsurat zilele. Astfel, fiecare zi a fost înregistrată, codată cu ajutorul culorilor, analizată şi clasată, acest proiect devenind un catalog al experienţei personale. Ioana Nemeş face în mod constant referire la el, extrăgând anumite zile şi conferindu-le o formă fizică cum ar fi desene pe pereţi, picturi sau sculpturi. Institutul Cultural Român din New York a prezentat proiectul „Monthly Evaluations” în 2006, într-o expoziţie curatoriată de Simona Nastac. Sculptura „Times Colliding”, realizată la Art in General în expoziţia deschisă publicului în perioada 25 martie – 7 mai, se înscrie în seria de lucrări de înregistrare a experienţelor personale şi a relaţiei cu timpul şi cronologia, continuând proiectul „Monthly Evaluations”.

„Times Colliding” este o sculptură de mari dimensiuni, manifestarea fizică a unei coliziuni temporale. Intersectarea zilelor subliniază perceperea şi folosirea timpului de către Ioana Nemeş ca formă maleabilă, sfidând naraţiunea liniară măsurată convenţional ca trecut, prezent şi viitor. Oferind materialitate zilelor sale, Nemeş provoacă privitorii să se gândească la relaţia lor fizică cu timpul şi spaţiul. „Times Colliding” este o grupare de lucrări care se construiesc una pe cealaltă pentru a crea un timp paralel.

Ioana Nemeş (n. 1979, Bucureşti) este unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români din generaţia ei. Lucrările sale au fost expuse la „SecessionVienna” (2010), „Istanbul Biennial” (2009), „Smart Project Space”, Amsterdam (2009), „U-Turn”, Copenhagen (2008), „Prague Biennial” (2007), „Bucharest Biennial” (2006) şi „Kunsthalle Fridericianum”, Kassel (2006). A obţinut rezidenţe la „IASPIS” Stockholm (2010) şi „Kulturkontakt” Vienna (2004) şi a primit „Future of Europe Art Prize” din partea Galerie „Für Zeitgenössische Kunst”, Leipzig (2007).

Expoziţia şi rezidenţa Ioanei Nemeş fac parte din programul „Eastern European Residency Exchange” (EERE) al Art in General şi se desfăşoara în contextul noului parteneriat al Art in General cu Pavilion UniCredit Bucureşti. Programul oferă artiştilor posibilitatea să creeze lucrări noi în contexte noi şi să interacţioneze cu comunităţile artistice din New York, Zagreb şi, începând cu 2011, Bucureşti. În cadrul aceluiaşi program, artistul american Jason Loebs a fost selecţionat de Pavilion UniCredit Bucureşti pentru o rezidenţă în Bucureşti în perioada iunie – iulie 2011. Selecţia artistului american a fost finalizată în cadrul proiectului de prezentare a „BB5” la Art in General (septembrie 2010), sprijinit de ICR New York. Programul „Eastern European Residency Exchange” este susţinut de „Trust for Mutual Understanding”, Fundaţia „Pollock-Krasner”, şi Fundaţia „Milton and Sally Avery Arts”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.