Ioana Petrescu îl va înlocui pe Mihai Tănăsescu la BEI

Premierul Victor Ponta a propus-o pe Ioana Petrescu, fostul ministru de Finanţe, în funcţia de vicepreşedinte la Banca Europeană de Investiţii, în locul lui Mihai Tănăsescu, obligat să se retragă din cauza unei anchete a DNA. Potrivit Ziarului Financiar, această propunere a fost discutată inclusiv la Cotroceni, în condiţiile în care este vorba despre o poziţie de reprezentare externă. Dacă va fi acceptată, Ioana Petrescu va ocupa funcţia la BEI timp de un an de zile, până când expiră mandatul alocat României. Venitul lunar la BEI în poziţia de vicepreşedinte este de 35.000 de euro.

Ioana Petrescu este acum consilier al prim-ministrului. Ea s-a făcut remarcată în special în timpul ministeriatului la Finanţe, momentul culminant fiind cel legat de „MTO” de la Cotroceni.

Numirea sa în funcţia de ministru a fost o mare surpriză. S-a întâmplat după ieşirea liberalilor de la guvernare iar numele său a ridicat cele mai multe semne de întrebare: Cine este Ioana Petrescu? La preluarea mandatului, Ioana Petrescu, absolvent de Harvard, a declarat că vrea să facă un Fisc mai prietenos cu cetăţenii şi că doreşte să reducă numărul de taxe şi impozite, luând în calcul aici şi reducerea CAS. Pe perioada cât şi-a exercitat mandatul a ieşit din ce în ce mai puţin în public şi a răspuns mai rar la întrebări. Apariţiile sale televizate s-au caracterizat în cele mai multe cazuri foarte vocale.

Un moment spinos din activitatea sa guvernamentală a fost prelungirea în 2014 prin ordine de ministru a contractului Loteriei Române cu compania grecească Intralot. Digi24 susţine la vremea aceea că relaţia contractuală între Loterie şi greci ar fi păgubit statul român cu 12 milioane de euro, iar vinovaţi de prelungire se fac doi miniştri de finanţe, Daniel Chiţoiu şi Ioana Petrescu, pentru că au preferat calea mai scurtă, anume aceea a negocierii directe, în loc de licitaţie.

Un moment celebru s-a derulat cu ocazia vizitei la Cotroceni, când s-a dezbătut problema CAS. Ioana Petrescu a venit în faţa preşedintelui Băsescu total nepregătită şi nu a fost în stare să răspundă la întrebarea ”cum va fi acoperit golul de cinci miliarde de lei rezultat în urma reducerii CAS cu 5 puncte procentuale”. Răspunsurile sale au fost şablon: prin reducerea evaziunii fiscale, prin crearea de locuri de muncă, prin creştere economică. Tot atunci s-a derulat şi momentul MTO, când premierul a fost prins în offside de către preşedinte, neştiind ce reprezintă termenul.

Ioana Petrescu a fost rapid schimbată, la prima remaniere. Lipsa ei de pregătire şi modul de a reacţiona în public au reprezentat adevărate palme date generaţiei şcolite în străinătate. Singurul care a avut încredere în ea a fost premierul Victor Ponta, care a şi luat-o la Palatul Victoria în funcţia de consilier personal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Cretu 866 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.