Iohannis, prima victorie în lupta cu legislația electorală a lui Ponta

Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea depusă în numele PNL de preşedintele partidului Klaus Iohannis, privind ordonanţa de urgenţă care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale, stabilind sesizarea Curţii Constituţionale, potrivit unui comunicat transmis de ACL joi.

Ne exprimăm speranța că această speță care vizează asigurarea unui cadru electoral corect va fi pusă pe ordinea de zi a Curții Constituționale cât de curând posibil. Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislația în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidențiale respectă sau nu Constituția„, se precizează în comunicatul citat.

În opinia PNL, „există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală”.

„Introducerea posibilității de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declarații pe proprie răspundere nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condițiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile și eliminarea prevederilor care fac posibilă o ușoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli. În aceste condiții, facem un apel la instituțiile statului de drept din România să clarifice dacă aceste suspiciuni sunt întemeiate sau nu și avem toată încrederea că judecătorii constituționali vor analiza cu responsabilitate această situație”, se mai afirmă în comunicat.

PNL a anunţat recent că a dat în judecată Guvernul pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă care, în opinia liberalilor, încalcă o serie de decizii ale Curţii Constituţionale în materie de legislaţie electorale. Liberalii susțin că acest act normativ l-ar favoriza în cursa pentru Cotroceni pe premierul Victor Ponta.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8516 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.