Ipoteză șoc: SUA, atac nuclear împotriva Afganistanului

Guvernul președintelui american George W. Bush a luat în calcul posibilitatea lansării unui atac nuclear împotriva Afganistanului după atentatele teroriste din 11 septembrie 2001 împotriva turnurilor gemene din New York și a clădirii Pentagonului din Washington, scrie Der Spiegel în ediția de sâmbătă, preluat de EFE, conform Agerpres.

„Documentele erau scrise”, asigură Michael Steiner, care era la acea vreme consilier pe probleme de politică externă al cancelarului german de atunci, Gerhard Schroeder, răspunzând la întrebarea săptămânalului german dacă SUA au avut în vedere chiar și folosirea armelor atomice.

Potrivit lui Steiner, care vorbește pentru prima dată de discuțiile secrete cu guvernul american, „ei chiar au studiat toate posibilitățile”. Steiner adaugă că atât Schroeder, cât și el erau preocupați după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 că guvernul american „va reacționa într-un mod exagerat din cauza șocului”, mai ales ținând cont de faptul că întreaga administrație a SUA „practic se baricadase”.

Steiner a mai explicat că el s-a pronunțat împotriva atitudinii adoptate de Schroeder, de a manifesta „solidaritate fără limite” față de Statele Unite, fostul consilier fiind de părere că „un stat nu trebuie să semneze cecuri în alb”. Steiner spune că a călătorit special la Hanovra pentru a-i împărtăși îndoielile sale pe această temă cancelarului german, însă acesta nu și-a schimbat părerea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.