Isărescu, sfătuitor şi la Finanţe

Pe principiul că toate instituţiile trebuie să aibă un „sfat al înţelepţilor”, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) şi-a înfiinţat şi el un Consiliu Consultativ.

Acesta este alcătuit, nici mai mult, nici mai puţin, decât din Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, şi din „toţi premierii şi miniştrii de finanţe ai ţării de după anul 1998, care vor dezbate teme de interes pentru România”, după cum a anunţat, vineri, ministrul de resort, Eugen Teodorovici.

Oficialul a precizat: „Am văzut şi eu în ţările civilizate că există astfel de colegii care dezbat teme de interes pentru economie.(…)
Părerea mea este că vom avea de câştigat cu toţii, pentru că fiecare va împărtăşi din experienţa lui”.
Domnul Teodorovici a anunţat că Mugur Isărescu a fost de acord cu formarea noii structuri şi că, mai mult decât atât, a lansat propunerea ca prima astfel de întâlnire să aibă loc la sediul Băncii centrale. Aceasta a fost deja programată, pentru luna septembrie, după cum a menţionat ministrul finanţelor Eugen Teodorovici.

Anunţul referitor la înfiinţarea unui consiliul consultativ la nivelul MFP vine la doar câteva zile după ce Guvernul a aprobat înfiinţarea Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, care ar urma să fie condus tot de Mugur Isărescu.

Eugen Teodorovici a precizat că acest comitet prinde viaţă în urma unei recomandări a Comitetului European privind sistemul financiar, apreciind: „România a făcut o astfel de propunere pornind de la faptul că BNR are un rol semnificativ în piaţa financiară”.

Adrian Vasilescu, consultant de strategie al BNR, spune ca noua structură „va fi un fel de consiliu al înţelepţilor”, unde vor emise opinii şi analize şi vor fi atenţionate supravegherile de la BNR şi de la ASF.

Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială, este, de fapt, un „supra-guvern”, consideră avocatul Gheorghe Piperea, evidenţiind faptul că recomandările pe care acestea le va da atât BNR, cât şi ASF şi Guvernului vor fi obligatorii, potrivit proiectului de lege aprobat, săptămâna trecută, în şedinţa Executivului.

Eugen Teodorovici susţine, dimpotrivă, că recomandările acestui „consiliu al înţelepţilor” nu vor fi „obligaţii legale” care să trebuiască să fie implementate: „Guvernul va analiza recomandările făcute şi, dacă nu le va aplica, atunci va trebui să argumenteze de ce nu le-a implementat”.

Însă, comunicatul trimis de Guvern menţionează altceva: „Destinatarii recomandărilor Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială sunt fie BNR şi ASF, în calitate de autorităţi de supraveghere financiară sectorială, fie Guvernul României.( …)

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de acord cu opinia domnului Piperea, subliniind că un astfel de consiliu de stabilitate financiară deja exista la nivelul BNR: „În mod categoric, Comitetul este neconstituţional. De ce mai avem nevoie de parlament, de guvern şi de miniştri, dacă avem acest consiliu? Nu poţi da legile ţării pe mâna unor persoane care nu sunt alese de popor”.

O părere similară are şi analistul economic Florin Cîţu. Acesta a declarat, citat de Digi24: „Se pare ca acest comitet preia conducerea şi nu numai că poate împiedica, dar poate să impună decizii Guvernului, în numele stabilităţii macroprudenţiale. (…) Nu poate să fie controlat de Parlament, nu poate să fie controlat de nimeni, sunt nişte tehnocraţi care decid ceva, iar recomandările lor se pare că sunt obligaţii pentru ceilalţi”.

Proiectul legislativ care prevede înfiinţarea noului Comitet pentru Macroprudenţialitate urmează să fie aprobat în Parlament.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.