Judecătorul CCR Toni Greblă, urmărit penal

Judecătorul Curții Constituționale Toni Greblă a fost adus, joi dimineață, cu mandat la sediul DNA, pentru a fi audiat într-un dosar de corupție.

Update: Greblă este urmărit penal de DNA pentru trafic de influență, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, și constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).

La ieşirea de la DNA, acesta a spus că nu a dat nicio declaraţie şi că faptele de care procurorii îl acuză nu au nicio legătură cu activitatea sa la CC, precizând că mai împrumuta o maşină de la Ion Bîrcină, dar „era în familie”.

Update: Finul lui Greblă, Ion Bîrcină, suspectat de cumpărare de influență, a fost adus și el la sediul DNA.

„N-am dat mită niciodată în viața mea. Am fost doar băiat deștept. Am bani de n-am ce să fac cu ei”, a spus Bîrcină la intrarea în sediul DNA.

Update: Masonul Bartolomeu Constatin Săvoiu, audiat la DNA

Generalul în rezervă Bartolomeu Constatin Săvoiu și Marele Maestru al Marii Loji Naționale a României – 1880, a fost și el audiat joi dimineață la DNA, în dosarul în care este cercetat judecătorul CCR Toni Greblă. Acesta a ajuns la DNA, potrivit unor surse judiciare, cu mandat de aducere.

Generalul în rezervă ar fi suspectat de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate.

Săvoiu a fost judecător la un tribunal din Franța şi este acum consilier în Comerţ şi Relaţii Economice Internaţionale.

Potrivit DNA procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale față de Toni Greblă, pentru mai multe fapte, printre care trafic de influență.

Greblă este suspectat că ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW şi două rochii de la finul său, omul de afaceri Ion Bîrcină, pentru a interveni în sprijinul firmelor acestuia.

Potrivit procurorilor, între 2010 şi 2015, în perioada în care Greblă a fost senator (până pe 18 decembrie 2013), cât şi după ce şi-a început mandatul de judecător la CCR, acesta ar fi pretins şi primit de la Ion Bîrcină mai multe foloase necuvenite, astfel: în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită, întreținerea şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (înmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), în echivalent de 56.070 euro; în perioada 2010 – 2015, folosinţa gratuită a unui post telefonic, înregistrat pe una din firmele omului de afaceri ; în 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);în octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afişe.

„Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)”, spune procurorii.

Greblă mai este suspectat că, în perioada 2010-2015 a exercitat activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), disimulate prin interpuşi, încălcând dispoziţiile privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi ale senatorului.

„A rezultat că, în mod neîntrerupt, suspectul Toni Greblă a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu o fermă agricolă situată în județul Gorj şi cu o societate comercială, având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică. Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană. În acest sens, membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, acţionând coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit. În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal”, susțin anchetatorii.

Toni Greblă a declarat, la intrarea în sediul DNA, că va fi audiat în calitate de martor, că nu știe pentru ce a fost chemat şi că nu este implicat în nicio afacere ori caz penal.

Întrebat dacă a fost implicat în vreo acțiune de corupție sau a dat o decizie favorabilă cuiva, el a susținut că nu a avut nicio afacere privată și a exclus posibilitatea să fi fost plătit pentru o decizie favorabilă.

”Nu știu în ce cauză (am fost adus / nr.r). Nu, nu am nicio afacere privată, nu am avut. Exclus așa ceva (să fi fost plătit — n.r.). Nu știu în ce cauză. Ce știți dvs., știu și eu”, a precizat Greblă.

Toni Greblă are, potrivit ultimei sale declaraţii de avere, un teren intravilan, o casă şi o garsonieră în Târgu Jiu, dar şi un depozit bancar de 70.000 de lei, precum şi două autoturisme.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.