Jurnalişti aruncă în stradă jurnalişti

Un moment dezonorant pentru breasla ziaristică internaţională s-a produs, miercuri, la Dublin, la ediţia cu numărul 28 a Congresului Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor: ziaristele din România, Nicoleta Balaci şi Cerasela Rădulescu, care transmit pentru Radio România, au fost date afară de la lucrările reuniunii, fiindu-le anulate acreditările eliberate anterior. Motivul a fost unul ciudat: delegatul ţării noastre la congres, dar care nu e jurnalist de profesie, s-ar fi simţit stânjenit de prezenţa celor două ziariste.

În fapt, în capitala Irlandei este continuată o dispută din Societatea Română de Radiodifuziune, generată de decizia managementului instituţiei, prin preşedintele-director general Ovidiu Miculescu, de a-l concedia pe un angajat, Adrian Moise. Sigur, de acum fostul angajat al SRR nu era unul oarecare. Moise era şeful unei structuri tehnico-administrative a SRR, omul fiind nu doar lider al unui sindicat din radioul naţional public dar şi membru al Consiliului de Administraţie al Radioului pe locul ce le revine salariaţilor acestei instituţii.

Sindicalistul-şef concediat reprezintă ca delegat la congresul FIJ de la Dublin o organizaţie sindicală media dinţara noastră. O organizaţie la care este afiliat, evident, sindicatul din Radio al cărui şef a fost Moise, având în vedere că şi de acolo a fost înlocuit.

Moise este acum doar vice-preşedintele organizaţiei sindicale media româneşti pe care o reprezintă la Dublin.

Unul dintre colegii lui Moise, de la organizaţia sindicală (la care mai sunt afiliate şi alte sindicate ale jurnaliştilor) pe care o reprezintă la Dublin este un proprietar de blog. Nu unul obişnuit, însă!

Este unul care are o veche şi puternică atitudine de apărare a foarte contestatului preşedinte al României, Traian Băsescu. Este Băsescu, acelaşi care a primit cel mai sever vot de blam din istoria plebiscitului din România. Astfel, la referendumul din vara anului 2012, 70 la sută dintre românii care au ieşt la vot (aproape 50 la sută) au optat pentru demiterea lui Băsescu din demnitatea pe care a confundat-o cu puntea unui vapor comercial, aşa cum erau cele pe care le conducea în vremea în care era marinar, profesia sa de bază.

Cum de s-a ajuns la exportarea în Irlanda a disputelor de la Bucureşti ? Conducerea radioului naţional public are un nou management care nu-i mai este supus controversatului Băsescu. Susţinătorii prezidenţiali nu au, însă, pace. Aceşti susţinători sunt criticaţi din cauză că pun deciziile administrative, precum cea de desfacere a unui contract de muncă, pe seama plătirii unor poliţe politice.

Conform declaraţiilor publice de până acum, actualul delegat al României la congresul FIJ se consideră nedreptăţit de decizia noului management al SRR. Sigur, trebuie amintit aici că o dată cu pierderea de către Băsescu a majorităţii din parlament care-i era favorabilă – în urma alegerilor parlamentare libere şi necontestate din decembrie 2012 –  în fruntea SRR se află un apropiat al social-democraţilor români. Adică unii dintre adversarii politici ai preşedintelui Băsescu T., cel care se revendică de la familia tot mai impopularilor populari europeni.

După cum au aflat cele două jurnaliste – Nicoleta Balaci este trimisă a canalului Radio România 3.net, iar Cerasela Rădulescu transmite corespondenţe despre actualitatea europeană, de la Bruxells (acolo unde îşi are sediul central chiar FIJ) – reprezentantul României ar vrea ca la congresul de la Dublin să fie adoptată o rezoluţie prin care să se condamne concedierea sa de către managementul cel nou al Radioului de la Bucureşti!

Într-o declaraţie pentru cotidianul.ro, jurnalista Cerasela Rădulescu – co-fondatoare a organizaţiei profesionale „Iniţiativa Profesională Radio România” – a explicat cum s-a petrecut incidentul de la Dublin: „Am fost văzute, eu şi Nicoleta Balaci, de „pompierul” Adrian Moise (o referire ironică la faptul că, deşi e delegat la un congres jurnalistic, Moise a condus o structură care se ocupa de pompierii civili angajaţi ai SRR – n.r.) cu care nu am interacţionat în nici un fel. Dar pe care l-am văzut stânjenit de prezenţa noastră. Deşi am primit confirmarea oficială în scris a acreditării noastre înainte să ajungem în Irlanda, fiindu-ne eliberate apoi, aici la Dublin, ecusoanele în acest sens de către organizori (Federaţia Irlandeză a Jurnaliştilor), şi chiar am avut acces o bună perioadă pentru interviuri şi declaraţii cu participanţii, ne-am trezit pur şi simplu scoase pe scări!

Presupunem că la originea deciziei de a fi evacuate din clădirea unde se desfăşoară congresul FIJ se află ostilitatea lui Adrian Moise, având în vedere că spre deosebire de domnia sa, noi continuăm să lucrăm pentru Radio România. Credem că vrea să obţină în congres o rezoluţie de condamnare a concedierii sale. Menţionăm că în comunicările oficiale, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor a transmis că evenimentul de laDublineste, clar, unul deschis pentru mass-media. În unele dialoguri cu unii delegaţi, noi am spus că delegatul României nu este jurnalist, chiar dacă reprezintă o organizaţie sindicală a jurnaliştilor dinţaranoastră.”

Jurnalista, specializată în problematici europene, este de părere că „probabil şi acest adevăr despre domnul Moise a deranjat”.

Conform spuselor sale, decizia le-a fost comunicată astfel:”Am fost chemate doar noi două într-o încăpere a clădirii de către domnul Seamus Dooley, secretarul FIJ Irlanda – organizatoarea evenimentului – ni s-au confiscat ecusoanele de acreditare şi am fost scoase pe scări”.

Cerasela Rădulescu prezintă şi motivul oficial care le-a fost transmis cu ocazia acestui incident: „Ne-au spus că a fost o greşeală a staff-urilor lor, birourile lor făcând comiţând o eroare atunci când ne-au acreditat. Deşi, repet, ei înşişi au comunicat oficial că evenimentul de laDublineste unul deschis pentru mass-media.”

Mai mult, chiar în timpul dialogului cu redacţia cotidianul.ro, jurnalistelor Cerasela Rădulescu şi Nicoleta Balaci, li s-a cerut prin vocea unui reprezentat al organizatorilor să părăsească până şi spaţiul public din faţa clădirii în care se desfăşoară ediţia cu numărul 28 a Congresului Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor.

În opinia Ceraselei Rădulescu, de  fapt „ei au nevoie de votul lui Moise pentru deciziile care se iau acolo, iar Moise se simte ameninţat, deranjat de prezenţa mea şi a Nicoletei Balaci.”

Concluzia jurnalistei este un amară: “E revoltător, jurnaliştii dau afară jurnalişti!”.

Pe 22.05.2013 la ora 15:13 Campaigns and Communications Officer al International Federation of Journalists a comunicat în scris, prin e-mail, Societăţii Române de Radiodifuziune:

„I can confirm accreditation for the two journalists from your organization: Mrs. Nicoleta Balaci and Mrs. Cerasela Radulescu„. (Pot confirma acreditarea pentru doi jurnalişti de la instituţia dumneavoastră: D-na Nicoleta Balaci şi d-na Cerasela Rădulescu.)

În plus, oficialul FIJ mai scria după ce îi sosiseră cererile de acreditare din partea Direcţiei de Relaţii Internaţionale a Societăţii Române de Radiodifuziune:

“Mulţumesc pentru informaţiile despre colegele dumneavoastră. Aşteptăm cu nerăbdare să le vedem la Congres”.

Între timp, Cerasela Rădulescu şi Nicoleta Balaci au început să transmită către studiourile centrale de la Bucureşti ale Radio România interviuri realizate la Dublin despre situaţia grea a mass-media. Printre acestea, unul cu preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, un altul cu delegatul Ucrainei care denunţă agresiunile aproape zilnice la adresa jurnaliştilor ce critică actualul regim autoritarist de la Kiev, ori unul cu reprezentantul al Italiei care dezvăluie ce pătimea presa italiană nealiniată la politica discreţionară a fratelui politic şi întru controverse al lui Băsescu, Berlusconi.

Liderul sindical Adrian Moise a fost concediat în data de 17 aprilie 2013, printr-o decizie semnată de preşedintele-director general Ovidiu Miculescu.

Moise a fost, până la momentul concedierii, angajatul SRR şi a fost preşedintele Sindicatului Unit al Salariaţilor – Radio România. Acum  fiind încă  vicepreşedinte al Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind. Moise l-a acuzat pe  Miculescu de tăierea ilegală a salariilor (prin încălcarea Contractului Colectiv de Muncă din Mass-Media).

Sindicatul condus de Moise a sesizat Agenţia Naţională de Integritate a ceea ce este denumită ca fiind “incompatibilitatea preşedintelui – director general al SRR în deţinerea unor funcţii”. S-a afirmat că Miculescu era, în urmă cu vreo trei ani, membru al Consiliului de Adiminstraţie de la Societatea Română de Radiodifuziune dar şi director în cadrul companiei de stat Societatea Română de Radiocomunicaţii. Acelaşi sindicat a protestat la numirea lui Miculescu în fruntea SRR afirmând că acesta,”a semnat în anul 1987 un angajament cu fosta Securitate, pentru a-i urmări pe jurnalişti”.

Consliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii i-a eliberat un certificat lui Ovidiu Miculescu prin care atestă, însă, că preşedintele-director general al Radiodifuzunii Române nu a făcut poliţie politică, deşi a semnat, totuşi, un angajament cu Securitatea. CNSAS a precizat că nu au fost găsite şi notele informative aferente acelui angajament, la fel ca în cazurile care au fost date decizii de „poliţie politică”.

Clubul Român de Presă, organizaţie profesională, a considerat „drept abuzive presiunile sindicale exterioare asupra unei decizii manageriale privind raporturile de muncă din interiorul unei instituţii de presă, SRR, făcute sub aparenţa apărării libertăţii de exprimare”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.