Kazahstanul scoate la privatizare zeci de companii

Kazahstanul va privatiza 65 de companii de stat în următorii patru ani, a anunţat miercuri Ministerul Economiei de la Astana, transmite BBC, potrivit Economica.net.

Vor fi vândute participaţii la compania naţională de petrol şi gaze, KazMunayGas, la producătorul de locomotive Temir Zholy, operatorul aerian Air Astana şi compania de telecomunicaţii Kazakhtelecom. De asemenea, va fi privatizată şi Tau-Ken Samruk, o subsidiară a fondului suveran Samruk Kazyna, care deţine o participaţie de 30% în producătorul de zinc Kazzinc.

KazMunayGas este proprietarul KMG International, companie care desfăşoară operaţiuni majore în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale în 15 ţări.

In decembrie 2015, China Energy Company a preluat 51% din KMG International, fostul grup Rompetrol. Astfel, chinezii devin acţionari majoritari pe rafinăria Petromidia, unitatea cu cea mai mare capacitate de rafinare din ţară, benzinăriile Rompetrol, Dyneff din Franţa şi celelalte companii din fostul grup Rompetrol. Conform jurnalului de tranzacţii Mirsanu.ro, acordul, semnat ieri la Beijing, face parte dintr-un pachet ce totalizează 4 miliarde de dolari şi care cuprinde înţelegeri între statul chinez şi cel kazah în domenii precum petrol şi gaze, telecomunicaţii şi energie nuclear.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.